coś bardzo smacznego i sycącego? Składniki: 250 g tagliatelle + 2-3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku + 3 łyżki oliwy 250 g mrożonego szpinaku (liście) 100 g gorgonzoli 2-3 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj oliwę, wymieszaj i trzymaj pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj szpinak, gotuj ok. 10 minut. Dodaj
Qlinarnie i Qlinarnieskóry kawałeczek imbiru 2 ząbki czosnku mała cukinia marchewka papryka czerwona garść mrożonego szpinaku-liście kawałek białej kiełbasy (bez jelita) czerwona cebula pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia olej lniany do podania parmezan do posypania makaron forma farfalle Paprykę pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj(...)czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili dodaj paprykę, cukinię, marchewkę. Przykryj i duś. Dodaj pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie. Dopraw w razie czego. Odcedź makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj. Zetrzyj parmezan. Możesz już wlać trochę oleju lnianego. Rozłóż na talerze i jeszcze trochę
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny 🙂 250 g zmielonej szynki wieprzowej 300 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 duża cebula 1 słoik krojonych … Czytaj dalej Penne giganti w sosie pomidorowym
czarrna od kuchniNazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam do nich szpinak, tuńczyk i fetę i danie wyszło znakomite, zapraszam. Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakaron z kurczakiem i pieczarkami Szybki obiad w dosłownie 20 minut? Oj taaak, czasami nie chce mi się stać przy przysłowiowych garach zbyt długo i w związku z tym wtedy wpada na obiad makaron z kurczakiem i jakimś sosem. Tym razem był to sos zero waste, czyli przegląd lodówki 😀. Co w niej znalazłam? Np. resztkę mascarpone, która została z ciasta(...)pieczarek, które czekały na swój czas, listki szpinaku i również suszone pomidory w oliwie, które idealnie tu pasowały. Jeśli w swojej lodówce masz różne produkty, nawet w niewielkich ilościach, staraj się je łączyć w daniach, tak, żeby nic się nie marnowało. Powiem Ci, że często wychodzą z tego mega pyszne potrawy. Makaron z kurczakiem i pieczarkami wyszedł rewelacyjny i starczył
Kulinarne przygody GatityRobi się ją bardzo szybko a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki: 25 dag makaronu tortellini o dowolnym nadzieniu 25 dag świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula
Pobite gary Barbarypiersi z kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz 1 łyżka oleju 200-250 g makaronu Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec(...)dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpotrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim tatą. Wtedy użyłam świeżego szpinaku. Resztki składników walały się gdzieś po lodówce, więc postanowiłam poniedziałkowo je zużyć i wrzucić na bloga. Jedyną zmianą jaka nastąpiła, to świeża bazylia zamiast szpinaku i powiem szczerze, smakuje lepiej. Składniki: opakowanie ulubionego makaronu (ja użyłam orecchiette) 8 suszonych pomidorów 10 plastrów szynki parmeńskiej pęczek świeżej bazylii
Kardamonovyktóra przygotowała je z serkiem topionym-ja zastąpiłam go gorgonzolą - było pysznie. SKŁADNIKI: 200g. rozdrobionego szpinaku(mrożonka) 100g. gorgonzoli 200 g. filetu z kurczaka 3 ząbki czosnku 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny) łyżeczka drobnych suszonych pomidorów 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta makaron (u mnie świderki) WYKONANIE: makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli, filet kroimy na wąskie paski, smażymy(...)przypraw i suszonych pomidorów, dodajemy szpinak, czosnek, smażymy 5-10 min., następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem, dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min., mieszamy z makaronem i gotowe
Kuchnia Beatypochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki(...)oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź. Krok 3 Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Przełóż pesto
Niedzielny kucharzpochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Polecamy Wam przepis na sałatkę z komosy z brokułem, migdałami i pistacjami Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 1/2 główki brokuła Garść pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy Sól Pesto Garść szpinaku Garść bazylii (rażeni łodyżkami) Garść orzechów migdałowych 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 małe awokado 4 łyżki(...)oliwą, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 2 Zagotuj 3 litry wody, dobrze posól (1 łyżka). Włóż makaron, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Odcedź. Krok 3 Przygotuj pesto. Włóż do misy miksera umyty szpinak, bazylię, dodaj migdały, parmezan, awokado, wlej oliwę, sok z cytryny. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Przełóż pesto
Niedzielny kucharzpomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki) połowa cukinii pół czerwonej papryki 1/3-1/2 papryczki chilli cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżego szpinaku 3 łyżki oleju kulka mozzarelli 50 g żółtego sera startego przyprawy: pół łyżeczki oregano szczypta tymianku suszonego 1/4 łyżeczki(...)umyty szpinak. Jeśli liście szpinaku są duże, to warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy tylko szpinak straci objętość, wlewamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem całość przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Chodzi o to, aby był bardzo al dente
Analiza Smakuszpinakiem nie przepada ... dokładał sobie kilka razy. Bo to jest na prawdę dooobre! 👌 Składniki: 1 op. mrożonego szpinaku (400g) 1 pierś z kurczak 1 cebula 3 ząbki czosnku śmietana 18% sól pieprz ziołowy klarowane masło Dodatkowo: ugotowany makaron Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem ziołowym i odstawiamy w chłodne miejsce na około(...)rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Podsmażamy na nim nasz rozmrożony wcześniej szpinak, solimy, pieprzymy i podlewamy śmietaną. Jeśli lubimy mocno czosnkowe smaki możemy do sosu dodać jeszcze ząbek lub dwa czosnku przeciśniętego przez praskę. Do gotowego sosu przekładamy usmażone mięso. Podgrzewamy całość chwilę, aby smaki wzajemnie przeszły. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, aby nasz sos dokładnie go oblepił
Walijskie Pichceniesmacznie. Pieczarki należy smażyć na dużym ogniu, aby się zbyt mocno nie skurczyły. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu spaghetti 100 g wędzonego łososia 200 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz(...)chwilę smażyć czosnek. Dodać do niego szpinak i całość przykryć pokrywką. Dusić, aż do rozmrożenia szpinaku. W międzyczasie makron ugotować al dente. Ugotowany przelać zimną wodą. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulkę, pieczarki, pokrojonego łososia. Całość wymieszać. Wlać śmietanę i gotować do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec do sosu dodać makaron. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćsuszonych pomidorów i delikatną piersią z kurczaka. Obiad który zrobicie szybko, warto tylko zamarynować mięso dzień wcześniej będzie lepsze. 1 pierś z kurczaka 150 g makaronu ryżowego 400 ml mleczka kokosowego 30 dkg szpinaku mrożonego liściastego 7 pomidorów suszonych sól, pieprz papryczka chili 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 ząbki czosnku 1 cebula olej rzepakowy(...)sosie jeszcze. Na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję szpinak, wlewam 50 ml wody i duszę aż szpinak się rozmrozi. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję papryczkę chili, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pokrojone pomidory suszone, dodaję pierś z kurczaka i duszę jeszcze siedem minut pod przykryciem. Podaję z makaronem ryżowym. Makaron przygotowuje według instrukcji opakowania
wesoła kuchnia