Domowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oraz mój ulubiony sos czosnkowy, który jest świetnym dodatkiem do wielu innych potraw. Sałatka z brokułem i tortellini – Składniki Składniki sałatki: 1 średni brokuł paczka makaronu tortellini z dowolnymi składnikami np. ser, szpinak, pomidory 1/2 opakowania sera feta półtłustego ziarna słonecznika Składniki na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku odrobina koperku zioła prowansalskie szczypta(...)następnie gotuj brokuła na małym ogniu do miękkości. Brokuł szybko się rozgotowuje, więc wystarczy maksymalnie 6 minut, by był gotowy. Ugotowane brokuły wyciągnij z wody i pozostaw do ostygnięcia. Makaron z tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeśli masz świeży makaron wystarczy tylko kilka minut, jeśli surowy to gotuj go około 10 minut, uważaj, żeby nie rozgotować makaronu, najlepiej
To Musisz Wiedziećpieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez 5 minut na wolnym ogniu. Karkówkę podajemy z dowolnym makaronem, ryżem lub pieczywem
Qchnia po prostupokrywką. Po kilku minutach gdy woda się podgrzeje szpinak zacznie się rozmrażać. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do szpinaku. Ponieważ szpinak bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat(...)wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego
Kuchnia na wzgórzubottom:0!important}} @media only screen and (max-width:710px){.ml-form-formContent.horozintalForm .ml-form-horizontalRow .horizontal-fields{margin-bottom:10px!important;width:100%!important}} Darmowy e-book 100 przepisów na makarony i gnocchi Zapisz się do newslettera a od razu po potwierdzeniu wyślę Ci link do pobrania e-booka w którym znajdziesz aż 106 stron pysznych przepisów! A dzięki newsletterowi(...)form").hide()} Polecam Ci też inne przepisy: Pałki z kurczaka w panierce Burrito z kurczakiem Najlepszy kurczak pieczony! Kurczak Tikka Masala Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Pieczony kurczak w panierce z parmezanem Makaron smażony z kurczakiem Kurczak w płatkach kukurydzianych Quesadilla z kurczakiem Cordon bleu z kurczaka Sałatka gyros Kurczak z mozzarellą Sałatka cezar z kurczakiem SIEKANE KOTLETY
nietylkopasta.plOstatnio mój blog obfituję w sałatki. Tak bardzo je lubię, że nawet kawałek szynki parmeńskiej oddałabym za miseczkę sałatki ;-) 130 g makaronu drobne kolanka lub podobne ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 5-7 ogórków konserwowych sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny szczypta soli
Jadło i czytadłoSzpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt
Kitchens Alphabetpostanowiłam wykombinować coś z niczego. Najważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę(...)kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią
Be Fit Be Strongtylko od Was. Składniki: 750ml wody 150g wieprzowiny 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis na dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody(...)sojowy. Dlatego ewentualny dodatek soli zostawmy na koniec, po dodaniu miso i sosu. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Przelewamy zimną wodą i solidną porcję nakładamy na talerz. Obok układamy połówkę jajka ugotowanego na twardo, pokrojoną w słupki marchew, posiekany świeży szpinak, pokrojone w kostkę tofu, pokrojone mięso i całość zalewamy ciepłym rosołem. Z wierzchu posypujemy
Jacob Tasteslistki limonki kaffir 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka Cebulę pokroić w plasterki, czosnek(...)obrać z listków. Zupę przecedzić na sitku albo wyjąć z niej wszystko za pomocą durszlaka, pozostawiając sam płyn. Do płynu dodać pieczarki i kapustę ( szpinak), gotować 5 minut. Dodać krewetki i gotować kolejne 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodać sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki. Podawać z makaronem, posypane kolendrą i polane
Smaczny zeszytmnie wróciła . Ostatnio narzekałam na jej brak. Lubię takie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek . Paprykę płuczę, wydrążam(...)kroję w kosteczkę . Marchew obieram, płuczę i również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony
Domowa Kuchnia u Mamymnie wróciła . Ostatnio narzekałam na jej brak. Lubię takie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek . Paprykę płuczę, wydrążam(...)kroję w kosteczkę . Marchew obieram, płuczę i również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony
Domowa Kuchnia u Mamydanie na bazie właśnie tego specjału. Makaron towarzyszy nam od bardzo dawna. Teraz na rynku są różne rodzaje makaronu. Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych(...)oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron. 13. Makaron wyjmuję z opakowania. 15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli. 16. Wrzucam makaron i gotuję ok 5-6 minut żeby był nie za miękki
Gotowanie Patkiśredniej dyni hokkaido mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek 2 garści świeżego szpinaku 1 szkl śmietanki 30% sól, pieprz szczypta papryki słodkiej szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej ser grana padano do posypania Makaron ugotować al dente, odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać mało i oliwę. Zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek i pokrojona w kostkę(...)Doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut. po tym czasie dodać opłukany szpinak, smażyć chwilę aż zmięknie. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć a dynia rozpadać się. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku. Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany startym serem. Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki AsiSkładniki na 4 porcje. Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego gniazdka wstążki Lubella 500 g piersi kurczaka 400 g szpinaku (może być mrożony) 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu Sól, pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
Emcia Pichci