jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy
Dorota Smakujemałym ogniu, do momentu aż makaron będzie al dente (w zależności od marki makaronu to 10-15 minut). Wlewamy do garnka puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy 2 łyżki mocnego, zielonego pesto i mieszamy całość. Gotujemy 2-3 minuty do zagrzania pomidorów. Wrzucamy świeży szpinak i jeszcze przez chwilę gotujemy zupę –szpinak powinien zmniejszyć objętość. Solimy i pieprzymy zupę do smaku(...)selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki 2-3 łyżki ulubionego zielonego pesto 100g szpinaku starty ser Pecorino albo parmezan do podania
Karo in the Kitchenjest jednak powiedziane, że czegoś w rodzaju makaronu nie da się zrobić z półproduktów dozwolonych na takich restrykcyjnych protokołach żywieniowych jak właśnie dieta Paleo czy ketogeniczna . Rodzaje makaronów niskowęglowodanowych Za sprawą coraz większej popularności wspomnianych diet także oferta makaronów niskowęglowodanowych jest coraz szersza. Dobrą alternatywę dla standardowego makaronu stanowią makarony z: zielonej soi (edamame) fasolki mung zielonego groszku serca palmy(...)które nie mogą spożywać tego oryginalnego jest on prawdziwym zbawieniem. Samo wizualne wrażenie jedzenia dania z makaronem generuje miłe uczucie. W końcu dania z makaronem to numer jeden na liście tzw. comfort food . Makaron shirataki i jego rola w menu Ja stosuję makaron shirataki od kilku lat. Może nie na porządku dziennym, ale od czasu do czasu serwuję sobie jakieś
Modern Cave Girlświeżych grzybów shiitake - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego) - spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu Szpinak - 2 spore garści szpinaku - szczypta soli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oleju (sezamowego lub rzepakowego) Pozostałe warzywa - 1 mała cebula - 1 marchewka - opcjonalnie kawałek papryki Dodatki - 1 łyżka oleju(...)przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, starty na drobnych oczkach czosnek i olej. Dokładnie mieszamy. 3) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą i odkładamy na kilka minut na bok, żeby woda odciekła. Następnie makaron przecinamy kilka razy nożyczkami. 4) Metodę smażenia troszkę uprościliśmy - oryginalnie każdy składnik smaży się pojedynczo, przekłada do miski
Roślinożerni urlopowiczeporcje: 200g krewetek koktajlowych (rozmrozić) 150g makaronu spaghetti (możecie także użyć pełnoziarnistego) 2 ząbki czosnku 8 pomidorków koktajlowych 100g świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelni zeszklić na odrobinie oliwy posiekany czosnek. Dodać szpinak. Chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą
Fabryka pomysłówSKŁADNIKI: 250 g szpinaku baby 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 opakowania serka Arla Apetina® kremowego pesto i rukola garść świeżych listków bazylii sól i pieprz makaron spaghetti PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorącą przegotowaną wodę, to jeden z trików Jamiego Oliviera. Posól i dodaj makaron. Gotuj go według zaleceń producenta. Na patelni rozgrzej oliwę(...)posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmaż lekko aby się zeszkliły. W międzyczasie umyj szpinak. Do cebulki dodaj 1/2 opakowania serka i wymieszaj. Dodaj szpinak, podsmaż go około 5 minut i dodaj na patelnie odcedzony, ale nie opłukany makaron. Przemieszaj jeszcze przez chwilę. Łączny czas nie przekroczy 20 minut :) Szybko, tanio i smacznie
ClauditteMissCookingMakaron wymieszany z łososiem wędzonym krótko smażonym z szalotką z dodatkiem słodkiej śmietany. MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM SKŁADNIKI 250 gramów makaronu pappardelle; 150 gramów łososia wędzonego na zimno; 200 gramów 30 % słodkiej śmietanki; 1 szalotka; świeżo zmielony pieprz; garść liści szpinaku albo rukoli (opcja); przepis na makaron z łososiem wędzonym Artykuł Makaron z łososiem wędzonym na śmietance pochodzi z serwisu
Kuchnia TomkaNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoja wersja wielu z Was zainspiruję!. Zachęcę Was tym, że całe danie robi się w 30 minut!. Smacznego!. Składniki dla 4-5 osób: - opakowanie makaronu Lubella , ja wybrałam uszka nr 40 - 20 dag świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 3 średnie czerwone cebule - kilka pomidorków koktajlowych - 1/2 litra bulionu lub wody w której gotował się makaron - 1 filet drobiowy, opcjonalnie(...)słodkiej śmietanki, użyłam 18 % - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy
Apetyczna babeczkajeden z ulubionych przepisów Krzyśka, to makaron trzy sery. Gęsty kremowy sos, najważniejsze w tym daniu to: dobrej jakości makaron- najlepiej włoski albo domowy na mące włoskiej, dobrej jakości sery: podpuszczkowe twarde, ja wybieram zazwyczaj dojrzewający 36 mcy, parmezan lub grana padano. Świeży soczysty czosnek, coś zielonego najlepiej świeża aromatyczna bazylia i szpinak baby. Całość oczywiście nie może(...)oscypkiem!) - 100 g ricotty lub mascarpone - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 ząbki czosnku - paczka szpinaku baby - dwie garście świeżej bazylii - 250 ml śmietany 36% - sól, pieprz, Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, dodaj szpinak, potem śmietanę i ricottę/mascaprone dodaj ugotowany makaron, następnie starte na tarce sery. Całość "zagotuj" i wykładaj od razu na talerze. Podawaj
SMYKWKUCHNIskładnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera(...)cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia,wbijamy jajo i doprawiamy przyprawami. Najlepiej smakuje farsz , gdy jest lekko pikantny. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy makaron cannelloni. Rurki napełnione układamy
Różne smaki w kuchnimakaronem, tak samo zresztą jak krewetki, więc postanowiłam połączyć te składniki i tak oto wyszedł taki wyśmienity obiad. Obowiązkowo trzeba go podać z lampką wytrawnego białego wina. Spaghetti można też przygotować z kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej, polecam wtedy dodać jeszcze cukinię. Składniki (2-3 porcje): 150 g makaronu spaghetti 225 g krewetek 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku(...)bazylia Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki, usunąć ogonki i osuszyć. Umyć szparagi, odłamać twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania. Całość odcedzić. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez
Healthy food explorerSztuka robienia najlepszego domowego makaronu i pierożków Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się zapotrzebowanie na makaron, a najlepiej na taki domowy. Jak wiadomo własny, świeży makaron jest najlepszy. Dlatego warto mieć zawsze na stanie mąkę, jaja i książkę z dobrymi przepisami. Taka właśnie jest książka Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku Mateo Zielonki. Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić(...)kroku, jak zrobić tradycyjny makaron, a także bardziej fantazyjny w kolorowe kropki lub paski. Mateo dzieli się z nami, czytelnikami swoją miłością do makaronu. W swojej książce zamieścił ponad 40 przepisów, głównie na makarony we włoskim stylu. Dowiemy się również jak przygotować wielokolorowe makarony na naturalnych barwnikach. Ciasto czerwone z dodatkiem buraka, zielone ze szpinakiem lub czarne z sepią. Nauczymy
Tajemnice SmakuMakaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek 1/2 średniej cukinii makaron średniej wielkości na 2 porcje, wybrałam ze szpinakiem oliwa z oliwek sól ziołowa domowej roboty do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cukinię i oliwki kroimy w półplasterki, filet z kurczaka
Moja smaczna kuchniaPomysł na jutrzejszy obiad --makaron z mięsem mielonym z indyka , bekonem,szpinakiem w sosie pomidorowym. Łatwe i szybkie danie ,nie wymagające zdolności kulinarnych ;) U mnie w domu cieszy się bardzo dużym powodzeniem ;) Uwaga !!! Bardzo szybko znika ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;) A teraz zapraszam ;) Składniki dla 4 osób: 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka(...)łyżka czosnku granulowanego 🍽 1 łyżka suszonej bazyli 🍽 1 kulka sera mozzarella 🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładam do miski,dodaję przyprawy. Mieszam dokładnie. Na patelni rozgrzewam olej,przekładam mięso, mieszam i smażę na rumiano. Szpinak siekam w paski,dodaję do mięsa. Cebulę oraz boczek również kroję w kostkę ,dodaję do mięsa
Gotowanie Patki