makaron smażony - 5576 przepisów (strona:209/372)

Spaghetti Gordona Ramsay'a z czerwonym winem 162

które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.  6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami

Szefowa kuchni
Andrzejkowa wróżba na patelni 190

Ciasto lane to przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z

Smakowy Raj
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 339

szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola

OstryKęs
Makaron w sosie serowym z kurczaczkami goujons 945

gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min . Gotowe. Składniki na kurczaczki: około 300 gr piersi z kurczaka bułka tarta 2 jajka pieprz, sól, czosnek granulowany natka zielonej pietruszki mąka oliwa do smażenia Wykonanie: przepis jak zrobic kurczaczki znajdziecie tutaj  Obiad gotowy :) życzę smacznego

Smaki Edyty
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 650

które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.  6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem

Szefowa kuchni
Sajgonki 357

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu

Marta Gotuje
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 375

szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola

OstryKęs
Zdrowa żywność od MyVita :) 190

zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki.  AGAR AGAR  Agar jest substancją żelującą na wzór żelatyny wieprzowej. Z tą różnią, swoją drogą bardzo znaczącą, że jest on pochodzenia roślinnego . Ja najczęściej używam(...)świetnie nadaje się do niskokalorycznego gotowania, smażenie i pieczenia idealna dla osób dbających o prawidłową masę ciała zapewnia precyzyjne dozowanie wystarczającej ilości produktu, by dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających i konserwantów jednak porcja aplikacji to tylko 15 kcal wzbogaci smak potraw, kanapek, sałatek, makaronów, warzyw idealna do krótkiej obróbki cieplnej

Zdrowie na języku :P
Wegetariańska lazania 381

oraz pieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę

Simple Dish
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 242

bazylia i ricotta. Suszone oregano, czosnek i cebula, dobra oliwa. Tak niewiele trzeba dla smaku. A całość przygotowania zajmie Wam około 20-30 minut. Do podania proponuję świeży domowy makaron z TEGO przepisu, ale możecie również użyć każdego innego, najlepiej długich i płaskich wstążek – wąskich tagliatelle czy fettuccine lub szerokich pappardelle. Bakłażany myjemy. Kroimy je na plastry grubości(...)minutach bakłażany płuczemy pod ciepłą, ale nie gorącą bieżącą wodą i dokładnie osuszamy, np. papierowym ręcznikiem albo czystą ściereczką. Według oryginalnej receptury włoskich matron bakłażany powinno się smażyć w głębokim oleju – jak frytki. Jednak bakłażan to jedno z niewielu warzyw, które można porównać do gąbki. Okrutnie chłonie tłuszcz. Moja opcja jest bardziej dietetyczna – albo grilluję bakłażany skropione odrobiną oliwy, albo

Karo in the Kitchen
Zielone tagliatelle z kurkami i szpinakiem 233

danie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną wody z gotowania. Podajemy niezwłocznie z sosem. Przez

Kulinarna Pokusa
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 307

być ani surowe, ani za suche. Wysmażonego kurczaka zdejmujemy na talerz, odkładamy. W rondlu po smażeniu kurczaka rozgrzewamy pozostałe masło z olejem. Przeciskamy do niego obrane ząbki czosnku i smażymy, aż lekko się zrumienią a czosnek straci swój ostry zapach. Wsypujemy pozostałą panierkę, a powstałą zasmażkę zalewamy rosołem. Mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Dodajemy śmietanę lub mleko, kapary i tarty(...)pietruszką i podajemy gotowe danie z makaronem, np. wstążkami tagliatelle, albo z grubymi, chrupiącymi frytkami – świetnie pasuje do nich ten wyrazisty sos.   Jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, to koniecznie wyjmijcie z sosu niezjedzone plasterki cytryny przed schowaniem go do lodówki – danie może od nich stać się gorzkie. KURCZAK - PANIERKA - SMAŻENIE 2 duże piersi z kurczaka, z polędwiczkami

Karo in the Kitchen
Makaron z owocami morza 249

Durszlaku: Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji Mam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie) Makaron z owocami morza Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Linguine) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 20 koktajlowych pomidorków 600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) łyżka przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wina ½ szklanki gorącego wywaru(...)smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. W międzyczasie gotujemy makaron

Mia Cucina Sofieta
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 254

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette

Karo in the Kitchen
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 169

zrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami.  Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki(...)czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut

Spektrum Smaku