chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki(...)rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier, gotujemy 5 minut. Na patelnię wlewamy filiżankę wywaru, gotujemy 2 minuty, wlewamy zawartość patelni do garnka z bulionem, zagotowujemy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zostawiamy na wyłączonym gorącym palniku i przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski
Kuchnia Prezydentowejblogu będzie więcej ruchu z mojej strony. A póki co publikuję zaległe przepisy, które okupują komputer :) Zapraszam na pyszną lazanię z kurczakiem i brokułem. Składniki: płaty makaronu do lazanii (u mnie tylko 6, bo robiłam ja w małym naczyniu) 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka (złocista) 1 duża cebula 1 mały brokuł olej kilka plastrów żółtego sera(...)mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę. 4. Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko i mieszamy energicznie, by sos był gładki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Makaron do lazanii obgotowujemy w osolonym wrzątku przez
Kuchnia domowa Aniwylewać. Smażyć chwilkę mieszając. Wlać wodę z grzybów lub jak użyjecie świeżyć dolać wodę. Wody dodać tyle żeby nie powstała zupa, tylko tyle żeby przykryć zawartość patelni do 3/4 wysokości. Dodać tymianek, połowę posiekanego koperku i vegetę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Mięso powinno być już miękkie. Wlać śmietanę i resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem
Kuchnia Pokoleńmakaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Polać delikatnie oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię (najlepiej od razu na głęboką, gdzie połączy się wszystkie składniki) i smażyć do momentu(...)gotującej się wody (końcówki szparagów powinny wystawać powyżej wody), nałożyć pokrywkę i gotować niecałe 10 minut. Wyciągnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając górę szparagów osobno. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i przełożyć do mięsa z indyka. Dodać śmietankę i pokrojone szparagi, ale bez górnych części, po czym doprawić pieprzem
Passions hobbies lifemakaron,gotujemy al'dente.Jedną cytrynę cienko obieramy,tak aby ze skórki powstała spirala i dodajemy do wrzątku .Skórkę drugiej cytryny kroimy cieniutko w paski tzw.julienne.Wyciskamy sok z jednej cytryny.Mięso kurczaka dzielimy na cztery osobne filety.Kruszymy nasiona kolendry.Oprószamy nimi filety kurczaka.Siekamy imbir i czosnek.Na patelni rozgrzewamy olej.Smażymy na nim mięso ok.4-5 min.Dodajemy czosnek i imbir.Chwilę smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszpinaku świeżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 1-2 cebule 3 jajka 300 ml śmietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeśli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się(...)mrożonego to po rozmrożeniu i odciśnięciu należy go smażyć aż odparuje większość wody. 4. Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć na małej ilości oliwy na złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy
UgotujmyTo.plakurat to bardzo lubimy Zapraszam do wypróbowania tego przepisu bo naprawdę warto :)! Makaron z brokułami, sardelami i cytryną Składniki: (dla 2-4 osób) 500 g główek brokułów 400 g makaronu 1 puszka 50 g sardeli (anchovy) 3 ząbki czosnku 50 g parmezanu, startego skórka otarta z 1 cytryny i sok 4 łyżki oliwy płatki chilli, pieprz cząstki cytryny do dekoracji(...)płatki chilli (ilość w zależności od upodobań) Smażyć na małym ogniu 1-2 minuty a następnie dodać połowę obgotowanych i odcedzonych brokułów, połowę startego parmezanu, skórkę i sok z cytryny i wszystko zmiksować. Jeśli sos jest za gęsty dodać wody od gotowania brokułów. Dodać resztę brokułów i podawać z ulubionym makaronem. Doprawić pieprzem. 3. Makaron -ulubiony- ugotować z godnie
UgotujmyTo.plmakaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego(...)rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujeubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną. Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem 2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako side(...)porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka Fit & Easy do dekoracji Sposób wykonania : Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj
SMYKWKUCHNItaaaak! :) Czyli po kolei, żeby chaos wyeliminować: makaron 500 g pieczarek 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2 cebule 2 duże ząbki czosnku solidna garść oliwek opakowanie (270 g) serka feta śmietana bulion Zaczynamy od posikania cebuli w piórka. Wrzucamy ją na patelnię na odrobinę oleju i na malutkim ogniu smażymy. Bierzemy się za pieczarki. Kroimy je na ćwiartki i dorzucamy(...)dolewamy śmietanę. Ile kto lubi, ale tak pewnie około szklanki. Fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty, dusimy/smażymy jeszcze ze 2-3 minuty i gotowe :) Oczywiście gotujemy jeszcze makaron. U mnie to był trzykolorowy makaron ze szpinakiem i pomidorami formy Goliard. Okazało się, że połączenie fety z pieczarkami było rewelacyjne! W sumie jak twierdzi Karolina: feta pasuje do wszystkiego
Marder&Marder ManufactureJeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :) składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 200 g kaszanki 1 średnie cebula 80 g kapusty kiszonej 5 - 6 ząbków czosnku majeranek sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco(...)plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy aż wszystko ładnie się połączy. Przekładamy do miski i doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym
Stare Garyszybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi(...)Odkrywamy pokrywkę i gdy sok pomarańczowy wyparuje, dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy i smażymy jeszcze minutę. Wyłączamy ogień, polewamy całość olejem sezamowym i posypujemy sezamem. Pierś podajemy w całości lub pokrojoną na plasterki w towarzystwie sosu pomarańczowego i duszonego jarmużu. Do dania podałam także ugotowany pszenny makaron. Post Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuopakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów 20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach) 30 dag pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 litr wody suszone oregano, suszona bazylia przyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji. olej do smażenia 2 czubate(...)łyżki mąki Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowania.Parówki możemy zastąpić ulubioną wędliną , zamiast makaronu możemy podać z chlebem.Myslę , że taki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam. 0.5 kg.parówek wędzonych mały przecier pomidorowy 0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki 1 duża cebula olej do smażenia ok.3 łyżek mąki 300 ml.bulionu mięsnego 1 łyżeczka musztardy(...)paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiporcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 garści świeżego szpinaku, 1 biała cebula, 250 g pieczarek, 1 mała cukinia, oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Rolada: Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę(...)surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju na którym smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy 200 g pieczarek również pokrojonych w kostkę. Całość podsmażamy, dodajemy posiekanej drobno ¼ papryczki chili, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia. Na foli
Moniki Smakołyki