makaron smażony - 5576 przepisów (strona:199/372)

Klasyczne faworki z pudrem 149

łyżka wódki 40% Olej do smażenia Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło  oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.  Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie(...)radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę. Faworki smażę partiami z obu stron  na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 131

smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić(...)minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Makaron z piersią kurczaka, groszkiem, marchewką i kukurydzą 411

wraz z dodatkiem piersi kurczaka, groszku, marchewki i kukurydzy. Całość obtoczona w sosie śmietanowym i posypana zieloną pietruszką. Prosto i smacznie :) Składniki na porcję dla 6 osób: 1 opakowanie makaronu, np. mini rurki (400 g) 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1 biała cebula 1/2 czerwonej cebuli 1,5 szklanki mrożonego groszku(...)kurczaka. Gdy lekko się usmażoną to dodać pokrojoną marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać mrożony groszek i kukurydzę oraz wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do redukcji sosu. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący makaron przełożyć do sosu

Ugotować
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i burakiem naciowym 112

pełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa(...)drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem

Gotowanie jest łatwe
Udka z kurczaka a la peperonata 318

cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy(...)oregano (dolną część) bardzo drobno siekamy. Na głębokiej i dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Mięso oprószamy ze wszystkich stron mąką i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron po ok. 2 minuty z każdej z nich. Wyjmujemy mięso z patelni, dodajemy 1 dodatkową łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i nadal na średnim ogniu

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 196

boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący. Całość podałam z wiórkami parmezanu. Mmmm... mówię Wam, to danie to prawdziwe niebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie Tagliatelle Festaiola Agnesi(...)szpinak i starty na drobnych oczkach czosnek. Smażyć krótko, aż szpinak zmięknie. Zmniejszyć ogień.  Dodać śmietanę wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Boczek podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki.  Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie

Kulinarne Inspiracje
Zupa Yokisoba 282

komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu.  2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem(...)minuty. Wlać sos, dokładnie wymieszać, smażyć (gotować) minutę. 4. Do bulionu z mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut.  5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Rosół z chili i wołowiną 194

pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony 2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 kapusty pak choi,  200 g cienkiego makaronu jajecznego kiełki skórka z limonki przygotowanie Przygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę(...)grillową lub żeliwną,  dodać oliwę. Smażyć steki po ok 3 min z każdej strony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im  "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować

Stare Gary
Pistou i lato w Prowansji 140

cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki(...)cebulę i znowu smażymy przez 3 minuty. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki - smażymy przez 30 sekund. Dolewamy wodę lub wywar i doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy temperaturę i gotujemy całość pod przykryciem przez jakieś 8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy groszek, fasolkę, cukinię, pomidory i makaron. Gotujemy całość przez jakieś 5 minut, do miękkości warzyw i makaronu. Wlewamy

Życie zamknięte w smaku
Kurczak w pięciu smakach 350

pokroiłem je w bardzo cienkie plastry. Imbir obrałem ze skóry i również pokroiłem w plastry w poprzek włókien. Grzyby shitake osączyłem z wody w pokroiłem w ćwiartki. 200 gram makaronu ryżowego ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do woka dodałem 7 łyżek oliwy. Do zimnej oliwy dodałem plasterki czosnku i imbiru oraz pozostałą część przyprawy "5 smaków" Całość zacząłem podgrzewać(...)marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren sezamu. Całość podgrzewałem jeszcze przez chwilę. Na talerze wyłożyłem ugotowany makaron ryżowy, a na niego kurczaka wraz z warzywami. Całość

Wyprawy kulinarne
Zoodles czyli spagetti z cukinii z bazyliowym pesto 132

oliwie ok 3 do 5 minut, mieszając żeby się czosnek nie przypalił, bo nabierze goryczki dokładamy makaron z cukinii, pesto i chili i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy a jeśli cukinia wypuści za dużo wody to można nieco zwiększyć temperaturę, żeby odparować. Całość smażymy ok 5 minut. Pod koniec smażenia posypujemy tartą mozarellą, przykrywamy do roztopienia sera

Marta próbuje
Szpinakowe kotlety mielone 193

nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej  , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego naszego mięsa , takie kotlety można podawać czy z ziemniakami czy z makaronem , ale to już według uznania .                    Smacznego

Mój Smak
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 159

Pupety kochamy chyba wszyscy.  I ja nie jestem wyjątkiem :).  Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 135

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
Pesto Rosso i kasza jaglana 149

jest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam na rukolę i słodką paprykę. Idealny lunch do pracy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania