makaron smażony - 5576 przepisów (strona:198/372)

Makaron penne z sosem pomidorowym. 188

miałem wczoraj przygody z aparatem. Zepsuła się karta pamięci i zanim udało mi się znaleźć nową (przetrząsając cały dom) postanowiłem użyć telefonu. Chyba dał radę. Składniki: 250 - 300 g makaronu penne (lub innego ulubionego) - 2,50 zł 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki - 2,00 zł 1 średnia cebula - 0,50 zł 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki(...)Kiedy cebula będzie już miękka dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Mamy uzyskać zdecydowany aromat, ale czosnek nie może się przypalić! Dodać pomidory i resztę składników. Soli wg swojego smaku - 2 - 3 szczypty. Na małym ogniu redukować sos około 20 - 30 minut. W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać do miseczki kilka

zadanie-gotowanie
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 231

chilli 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu 400 g pomidorów w puszce 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 szklanka małego makaronu, np. muszelki 100 g świeżych liści szpinaku 1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży * świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Fasolę zalewamy wodą(...)seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odrobinę zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia kolejną godzinę. 3. Do garnka wsypujemy makaron i gotujemy

My Culinary Art
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 168

żaroodpornego. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku. Wylać sos na mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Można posypać potartym serem. Podawać z makaronem lub ryżem. Można dodać ugotowany na pół-twardo

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 284

posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj(...)niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon, diced 200 g mushrooms, sliced

karmelowy
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 177

pojemniczku próżniowym znalazłam świeża bazylia, tam każdy ją ma i używa na bukiety, do wszystkiego oliwa z oliwek ..teść miał swoją własną, robioną od podstaw i teraz najważniejsze MAKARON.. Ja otworzyłam szafkę u siebie i znalazłam trochę fusilli MALMA i trochę penne MALMA . Tak jednych jak i drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało(...)półtwardy ser owczy. I tyle , cała filozofia. Smażymy na maśle nasze ziemniaki z dni poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle...  Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA

Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki 133

patelni smażymy potem pokrojone w talarki parówki.  Kiedy kapusta będzie już miękka doprawiamy ją odrobiną vegety najlepiej naturalnej, pieprzem oraz sporą ilością przyprawy maggi, wtedy kapusta nabierze nie tylko fajnego smaku, ale także ciemniejszego koloru. Do kapusty dodajemy parówki z cebulą. Na samym końcu gotujemy, w osolonej wodzie, al'dente (lub jeśli ktoś woli do miękkości) makaron łazanki. Wszystko

upichcic
Pierś z kurczaka w sosie teriyaki 194

wodzie z solą i kurkumą. Ostudzić. Po godzinie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się patelnia typu wok, np. taka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Spaghetti alla puttanesca 274

łyżka kaparów sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni na oleju smażymy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz

W kuchni Katie
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 175

emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa Używając obieraczki do ziemniaków, tniemy cukinię we wstążki. Zostawiamy

les mirabelles
Spaghetti Bolognese Hot DeLux 130

wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy pieprz

ClauditteMissCooking
Sałatka z makaronem, kuczakiem i fetą 469

kukurydzy, 1/2 cebuli, pierś z kurczaka, ser feta, sos winegret, oliwa, przyprawa gyros. 1. Gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. 4. Mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos winegret ok 15 minut

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1311

kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka, posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka

Kulinarny karnet Christophera
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 240

delikatnie zeszklą (UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo rozgrzany olej).  Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 127

rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).   Składniki 500 mięsa wołowego 400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 2 łyżki mąki 200 g mrożonych grzybów 400 ml wody 2 liście laurowe 100 ml passaty pomidorowej(...)gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby. Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie

R'n'G Kitchen
AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE 244

makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól  pieprz cukier  słodka papryka bazylia oliwa z oliwek dodatkowo: ścinki szynek Wykonanie:  Spaghetti gotujemy  wg przepisu na opakowaniu. Sos:   Cebulę kroimy w kostkę, smażymy(...)smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i przełożyć do sosu ugotowany wcześniej makaron

Walijskie Pichcenie