makaron smażony - 5576 przepisów (strona:191/372)

Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 136

lepiej :) Potrzebne składniki:  1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego(...)patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy zanurzamy

Łycha smaków
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 154

posiekanego grubego szczypioru masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w kostkę. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać mielone mięso i rozbijając łyżką(...)smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku solą, bazylią, oregano, tymiankiem, kminkiem i czosnkiem. Jeśli mamy pomidory bez dodatku papryczki, doprawić pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką. Mieszając gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu. Formę do zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Masę mięsno warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa warzywna z pesto, świderkami i boczkiem 100

nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego) ok. 4-5 łyżek pesto (najlepiej zrobionego własnoręcznie, ewentualnie ze słoiczka) 1-2 łyżki posiekanych ziół: tymianku, oregano sól pieprz Wykonanie: Marchewki i cukinię myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie obieraczką do warzyw robimy z nich cieniutkie i długie wstążki. Ząbki czosnku drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni (bez użycia(...)rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkowe wstążki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy cukinię, a potem zielony groszek. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i często mieszając, podsmażamy dopóki czosnek nie zacznie intensywnie pachnieć. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy

MyCookBook.pl
Tagiatelle z sosem bolognese 147

specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko lekko zmięknie. Co jakiś czas zamieszać. Dodać(...)czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostro to dodajcie

Kuchnia Pokoleń
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 149

mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.  Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią.  Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu

Kuchnia Paulettes
Ryba w sosie pomidorowym 145

temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Olej rozgrzać w głębokim rondlu i zeszklić(...)smażyć, po czym wlać passatę i krojone pomidory, skropić sokie z cytryny. Dusić na niewielkim ogniu aż smaki się połączą. W międzyczasie rybę umyć, posolić i popieprzyć, pokroić na niejsze kawałki. Rybę włożyć do sosu, opruszyc szafranem i dusić przez około 10 minut lub do czasu aż będzie upieczona. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.  Podawać z makaronem

Codzienne Gotowanie
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 329

oleju ok 1-2 min. Dodajemy pokrojoną w pół talarki marchew I kurczaka. Smażymy ok 4-5 min, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy paprykę , orzechy I bambus- trzymamy na ogniu ok 2 min. Dodajemy sos, mieszamy - doprowadzamy do wrzenia I odstawiamy z gazu.  Zagotowujemy chiński makaron, odcedzamy I dodajemy do kurczaka- mieszamy I obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Faworki (chrust) 883

żółtek 5-6 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) cukier puder do oprószenia gotowych faworków Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, spirytus oraz śmietanę w ilości, która pozwoli nam uzyskać dość zwarte i zbite ciasto (jak na makaron), składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i pozostawić na 30 minut w temperaturze(...)alternatywny sposób napowietrzenia ciasta - należy je rozwałkowywać, składać, znów rozwałkowywać, itd. - po tym czasie ciasto ponownie zafoliować i krótko schłodzić - przygotować szeroki rondel z taką ilością oleju, aby umożliwić smażonym faworkom swobodne pływanie i nie stykanie się z dnem garnka - ciasto podzielić na kilka części, podczas wałkowania jednej, pozostałe trzymać zafoliowane, żeby nie wyschły - każdą część rozwałkować bardzo cienko (jeśli

Smakołyki Bereniki
Mini makaron z sosem dyniowym 129

Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka. Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Łazanki 189

Dobry pomysł na obiad Składniki - główka kapusty - 100 g makaronu do łazanek - 30 dkg kiełbasy - 2 cebule - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego Przyprawy - 1 łyżka papryki - 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru(...)natki pietruszki lub 2 łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie  kapusta i odparuje woda.  Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy 2. Ugotować makaron i odcedzić dodać do ugotowanej kapusty  dodać pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 192

pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi(...)się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć aż odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem. DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej) Składniki: puszka tuńczyka

W kuchni wieczorem
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 137

dzielić moimi nocnymi poczynaniami,ale że makaron był pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara 148

solidną szczyptą pieprzu, odstaw. Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj

karmelowy
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 150

masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam(...)minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam

Kuchenne zapiski Edyty
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 3276

podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, smażymy aż będą miękkie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 2.Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. 3. Kiełbasę kroimy w kostkę.  4. Składniki na sos mieszamy ze sobą. 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy pieczarki, następnie połowę kiełbasy, smarujemy połową sosu, układamy resztę makaronu, kiełbasę, kukurydzę i smarujemy wierzch sosem

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania