makaron smażony - 5576 przepisów (strona:184/372)

Zapiekanka Makaronowa 187

gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę imbiru, szczyptę kolendry, pieprz czarny do smaku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki vegety, posiekaną zieloną pietruszkę, bazylię, majeranek i szczyptę kurkumy. Tak doprawione mięso smażymy na patelni, przez(...)dodajemy paprykę i groszek. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy ok. 10 minut. 5. Tak podsmażoną paprykę mieszamy z mięsem mielonym, smażąc całość jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość można doprawić pieprzem, kolendrą i ziołami. Lepiej, gdy "kolorowa" część zapiekanki jest ciut ostrzejsza, gdyż wówczas tworzy kontrast z makaronem. 6. Ugotowany makaron - odcedzamy. 7. Jedną część makaronu wsypujemy

Kuchnia smaków
Sos z czerwonych kozaków 285

świeżych grzybów z makaronem to super smaczne danie. 800 g kapeluszy czerwonych kozaków 1 cebula 1 szk śmietany 18 % 300 ml wywaru warzywnego posiekany świeży koperek do smaku : sól pieprz chili 3 łyżki masła 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Kapelusze kozaków oczyścić, szybko umyć i pokroić. Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć(...)zrumienienia. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek i podawać z makaronem

Ewa w kuchni
Spaghetti z dynią i krewetkami 84

posiekałem, obsmażyłem wraz z chili na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodałem dynię, smażyłem 5 minut. Krewetki wyjąłem ze skorupek, wrzuciłem na patelnię. Zdeklasowałem winem, doprawiłem sola i pieprzem. Gotowałem na silnym ogniu, aż wino zaczęło parować. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Potrząsnąłem, podałem posypany Pietruszką i startym parmezanem

R'n'G Kitchen
ZUPA Z KREWETKAMI 258

chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość doprawić przyprawami: kurkumą, słodką papryką, solą i pieprzem. Zetrzeć ser, dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilę. W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron odcedzić, przełożyć

kuchniabellissima.wordpress.com
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 283

pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka(...)pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych.   TYP 580 żytnia – jasno żółty, kremowy kolor z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Do chlebów żytnich i mieszanych, do makaronów mieszanych lub żytnich.   TYP 650 pszenna – mąka bułkowa. Do wypieku chleba i bułek na drożdżach, zaczynie poolish i na zakwasie. Idealna do mocno uwodnionych ciast chlebowych, elastyczna. Nadaje się również

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 229

zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie

My simple kitchen
Makaron z indykiem, bakłażanem i oliwkami w pomidorach 181

koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość spontanicznie. Wyszedł pyszny i szybki obiad, który powstał między czasie, gdy robiłam zawijańca drożdżowego :)  Składniki na 2 porcje: 200g makaronu świderki (możecie też użyć pełnoziarnistego) Kilkanaście oliwek 1 bakłażan ok. 230 g Pół białej cebuli Pół czerwonej cebuli 1 duży ząbek czosnku Puszka pomidorów w puszce 400 g mięsa(...)kolejny na pół wzdłuż i pokroić na plasterki.   Dodać do mięsa. Chwilę smażyć.  Następnie dodać pomidory   i oliwki pokrojone w plasterki. Doprawić słodką papryką i bazylią oraz szczyptą cukru. Dusić chwilę do miękkości warzyw i mięsa oraz odparowania wody z pomidorów. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Tagliatelle z sosem śmietanowym 281

jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Tagliatelle z sosem śmietanowym Składniki: 250 g suchego tagliatelle 250 g pieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz, odrobina chili w płatkach Wykonanie: Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni(...)wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry 187

Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 45 dag mrożonego szpinaku 20 dag śmietany 18% około 30 dag makaronu (farfalle) 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej(...)się zarumienić ze wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente). Sos i makaron łączymy

Qchnia po prostu
Zupa kokosowa z awokado i porem 144

grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem

mojewypiekiinietylko
Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem 173

bałkańskiej. Pasta paprykowa, nadaje się nie tylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek i innych przekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól, pieprz, papryka słodka, chilli. Przygotowanie Paprykę umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego(...)kokosowego. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzuć na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami morza i suszonymi

Fit&Fast Kitchen
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 142

sól czosnkowa 1/2 łyżeczki  pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki  zioła prowansalskie 1 łyżka  ser żółty starty 1/2 szkl.  makaron kolanka lub spaghetti 1 op.  METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby(...)pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.  Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym

Kuchnia Paulettes
Potrawka z indyka, pyszna 286

minut, mieszając co chwilkę. Obsypać mąką, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, wlać wino, zamieszać. Smażyć następne 30 sekund do minuty. Alkohol musi wyparować, a zostanie tylko aromat. Wlać śmietanę, wrzucić ogórki, zamieszać. Podgrzewać kilka minut, mięso musi być przesmażone. Podawać z ryżem lub makaronem. Można też serwować z chlebkiem lub bułkami. Pychotka

Kuchnia Pokoleń
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym 227

Lubella makaron penne (rurki) Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Doprawimy przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pierzu i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy przyprawionego fileta, smażymy(...)Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zeszklenia cebuli i czosnku. Zalewamy śmietanę, wsypujemy przyprawę curry, i chwilę podgotowujemy, przez około 5-7 minut.  Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Dodajemy powoli do śmietany i mieszamy. Na koniec na patelnię z kurczakiem wrzucamy makaron ugotowany all dente oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie.  Gotowe

Gotuj z Mąką
Jajka w Pomidorach 433

pomidory pokroić w kostkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go lub wstawiamy bagietkę do piekarnika i pieczemy ją na złoty kolor. Ja danie przygotowałam w woku z nieprzywierającą powłoką, możecie użyć małej patelni. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy do niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano(...)chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać szczyptę cukru. W pulpie pomidorowej łyżką robimy dwa wgłębienia, w które wbijamy jajka, przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około 3 minuty, do momentu, aż białko się zetnie. Danie posypujemy bazylią, której listki rozdzieramy w palcach. Podajemy z makaronem lub bagietką. SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania