czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Gotować przez około 25-30 minut mieszając, aby się nie przypaliło. Tak powstały sos rozdrobnić blenderem. Dodać do niego podsmażone mięso. Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente
Kuchnia w opałachnajbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru(...)kosteczkę. Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Mania Gotowaniaszybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku(...)przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody. Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje
Kuchnia Łukaszapół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła prowansalskie łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej Sposób przyrządzenia: Kroimy w kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę
upichcicbolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju(...)boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym sosem posypanym parmezanem. The post
codojedzeniaPrzesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Można obsypać posiekaną świeżą koleandrą lub posiekaną natką
Kuchnia Pokoleńtutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy(...)gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa. Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony sos, rozrabiamy śmietanę z mąka. Obiad gotowy. Sos podałam z makaronem I surówką colesław -przepis tutaj . Smacznego
Smaki Edytymieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30% cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały(...)aromat. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażamy. Dodajemy fasolkę i pokrojonego w kawałeczki selera. Zalewamy wrzącą wodą do przykrycia składników i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy kukurydzę i śmietankę i jeszcze dusimy kilka minut. Blaszkę na lasagne smarujemy oliwą i dajemy pierwszą warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw
Pyza i Surówkafanem włoskiej kuchni ponad wszystko ten kucharz tu w polsce jest po prostu boski tak dobrego włoskiego dania w polsce jeszcze nigdy i nigdzie nie jadłam. Zakupy: opakowanie makaronu penne koszt ok. 2,50 zł, opakowanie mrożonego szpinaku koszt ok. 3 zł, łosoś za 250 gram koszt ok. 7 zł. Przygotowanie: Szpinak daję na patelnię i na bardzo(...)rozpuszczam masło i smażę na nim pokrojonego w kostki łososia ale delikatnie mieszając. Gdy łosoś nabierze koloru dolewam odrobinę wody aby go sparzyć i do niego również dodaję czosnku soli i pieprzu. Z łososiem trzeba jednak troszkę uważać gdyż jest on bardzo delikatny i jeśli go przegotujemy to poprosty nam się rozwali. W garnku gotuję makaron tak, żeby był
Tanio smacznie i prostoduży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody kilka ząbków czosnku opakowanie makaronu lasagne (ilość potrzebna uzależniona jest od wielkości naczynia żaroodpornego) 40 dkg twardego żółtego sera nadającego się do utarcia sól, pieprz, suszone oregano i bazylia papryczka chili (ilość wg uznania) olej do smażenia 1. Przygotowanie farszu: Na dużej, głębokiej patelni (wok) lub w dużym rondlu rozgrzać(...)kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy
Aromatyczne PodróżeProsty i szybki w wykonaniu przepis z wykorzystaniem zielonego i czerwonego jarmużu. 4 liście zielonego jarmużu 4 liście czerwonego jarmużu 300 g makaronu z mąki pełnoziarnistej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju (2x180g) 20 g startego twardego sera oliwa z oliwek sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 2 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Jarmuż. Liście(...)sitku do odcieknięcia. 2. Smażenie. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, krótko przesmażyć. Dodać zblanszowane liście jarmużu, a następnie tuńczyka wraz z olejem. Dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. 3. Danie. W osobnym garnku ugotować makaron w wodzie z dodatkiem kilku kropel
Pij soki wyciskanezioła prowansalskie, chilli 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławskiej) Poza tym 12 płatów makaronu lasagne 120 g sera masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Patelnię polać lekko oliwą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe(...)płaty lasagne (tak żeby się nie zlepiły) i gotować je około 3 minut, po czym wyciągnąć i rozłożyć na talerzu. Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu
Passions hobbies lifemiałem wczoraj przygody z aparatem. Zepsuła się karta pamięci i zanim udało mi się znaleźć nową (przetrząsając cały dom) postanowiłem użyć telefonu. Chyba dał radę. Składniki: 250 - 300 g makaronu penne (lub innego ulubionego) - 2,50 zł 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki - 2,00 zł 1 średnia cebula - 0,50 zł 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki(...)Kiedy cebula będzie już miękka dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Mamy uzyskać zdecydowany aromat, ale czosnek nie może się przypalić! Dodać pomidory i resztę składników. Soli wg swojego smaku - 2 - 3 szczypty. Na małym ogniu redukować sos około 20 - 30 minut. W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać do miseczki kilka
zadanie-gotowaniechilli 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu 400 g pomidorów w puszce 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 szklanka małego makaronu, np. muszelki 100 g świeżych liści szpinaku 1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży * świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Fasolę zalewamy wodą(...)seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odrobinę zwiększamy ogień i gotujemy bez przykrycia kolejną godzinę. 3. Do garnka wsypujemy makaron i gotujemy
My Culinary Art