makaron smażony - 5576 przepisów (strona:213/372)

SAŁATKA Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM 176

pietruszki puszka groszku z kukurydzą szklanka makaronu świderki 2 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W drugim garnuszku w osolonej wodzie gotujemy al dente brokuła, ugotowanego przelewamy zimna wodą, aby zachował kolor. Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki, oprószamy przyprawą do kurczaka, smażymy, osączamy. Papryki, cebulkę , szczypiorek i natkę drobno kroimy. Wszystko mieszamy razem

Z Majeczką w kuchni
MAKARON ZE SCHABEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 166

ząbki czosnku, sól, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w bardzo cieniutkie paski, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw oraz dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Po około trzech minutach dodaję paprykę w paskach i pieczarki w plasterkach, chwilę smażę (do momentu zarumienienia się pieczarek). Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję do mięsa. Gotuję

JejKuchnia
Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią 188

jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy  w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz cukinię bez łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki drobiowe z cukinią i pomidorami 279

przy pomocy obieraczki do warzyw, omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić. Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: cukinia , indyk

https:KKuchniaMniam
Gulasz wieprzowy duszony w porterze 183

zeszklić pokrojną w piórka cebulę wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stir fry z kurczakiem i pomarańczami 223

kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso, aż zmieni kolor. Dodać pokrojoną w cienkie półkrążki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w paski. Chwilę smażyć aż mięso będzie całkowicie usmażone. W międzyczasie w niewielkiej miseczce

Codzienne Gotowanie
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 388

prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę masła (1 łyżkę

Nerds Kitchen
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 237

pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do  makaronu  a resztę do przygotowania tych pysznych roladek. składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 3-4 łyżki  pesto z rukoli i suszonych pomidorów sól,pieprz 1 kulka mozzarelli pół szklanki białego wytrawnego wina olej do smażenia 90 g kuskusu 2 nieduże młode cukinie sól ziołowa

Monia miesza i gotuje
SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim 231

minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami.   Papier ryżowy moczymy wodą, nakładamy na środek farsz rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-)     Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny

SMYKWKUCHNI
Kurczak cajun- cajun chicken 414

garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek.  Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część

Smaki Edyty
Mielone cajun z tagliatelle 214

pieczarki.Do garnka na rozgrzany olej dajemy mięso. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część

Smaki Edyty
Karkówka w sosie grzybowym 159

hasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki(...)dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2h. Po tym czasie mięsko jest już mięciutkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami

Piekielna Kuchnia Pati
Kalmary duszone w wolnowarze 210

oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy całe tuby, oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj(...)następnie  pokroić w krążki. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i smażyć 5-6 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, oliwki

Stare Gary
Bucatini z dyniowym sosem 165

pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował im. Dynia jest słodka. Fajnie komponuje się z kwaśniejszymi od niej pomidorami. Bucatini z dynią Składniki: 2 porcje(...)czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Pokrój w kostkę pomidory i zmiksuj. Zagotuj pomidory z dyniowym puree i bulionem. Dodaj usmażoną kiełbasę z boczkiem oraz pokrojoną bazylię. Gotuj sos przez 5 minut. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj bucatini al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z dyniowym sosem. Ułóż makaron na półmisku

codojedzenia
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 196

żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni na której smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie 379

resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków 400 g sera białego 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia do podania cebula(...)małym ogniu, aż lekko się zbrązowi. Dodać do masy serowo - ziemniaczanej,  doprawić solą i dużą ilością pieprzu, dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym

Stare Gary
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 394

jest pysznym, rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe uda) sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone(...)szafranem oraz sok z cytryny. Zagotować, włożyć mięso. 4. Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Podawać najlepiej z makaronem, udekorowane świeżymi listkami bazylii

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z kurczakiem 165

jogurtem. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać

Kuchnia Pokoleń
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 143

bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, następnie dodać szpinak. Smażyć tak długo aż szpinak zmięknie i powstanie papka. Dodać serek, podgrzewać mieszając aż się roztopi. Dodać paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszać. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i złożyć(...)potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Roladki pomidorowe 384

zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle

Luźna Kuchnia
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 179

sosy-można dodać łyżeczkę serka mascarpone. Smażymy tak długo, aż sos nie zrobi się  gęsty. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy odrobinę sosu, następnie kładziemy nasze filety, na wierzch wykładamy resztę sosu, posypujemy oregano, oliwkami i kaparami.Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 12-15 minut. PODANIE: u mnie z niewielką ilością makaronu ryżowego oraz z sałatą z sosem

Kopystką po garach
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 202

nadmiar w zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek(...)papryki słodkiej sól, pieprz  mała garstka sera startego na wierzch 1. Zamrożony bigos wyjmujemy wcześniej i powoli rozmrażamy na najmniejszym ogniu na patelni. 2. Cebulkę wraz z boczkiem smażymy na osobnej patelni lub rondelku. Następnie dodajemy koncentrat i po chwili śmietankę słodką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Była bym zapomniała dodajemy także 1/2 łyżeczki słodkiej papryki :) Całość mieszamy

Gotowanie...to proste !
Wegańska lazania 243

przestać. Mogę zapewnić, że wszelkie odstępstwa i zaniechania są tu dozwolone. Jeżeli chcesz, zamiast sosu marinara możesz użyć innego, który Ci odpowiada. Jeżeli uda Ci się dostać pełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne.  Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża(...)czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii ½ łyżeczki soli morskiej 4 szklanki sosu marinara 250 g makaronu lzania

Roślinna - blog wegański
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 215

dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki(...)Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu

codojedzenia
Czekoladowy makaron zapiekany z karmelizowanym jabłkiem 176

skropienia jabłka 1/2 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastąpić cukrem wanilinowym z torebki Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Jabłko umyć, obrać(...)lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier trzcinowy i chwilę podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dorzucić jabłko i smażyć często przewracając, aż karmel oblepi dokładnie jabłko, ale owoc będzie nadal twardawy. Jabłka po 2-3 minutach nabiorą pięknego, złotobrązowego koloru, wtedy należy je zdjąć z patelni. Odstawić do lekkiego

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania