mąka - 10440 przepisów (strona:526/696)

Krokiety z kapustą i grzybami 195

okazałby się za suchy (co się nigdy jeszcze nie zdarzyło), możemy dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Teraz bierzemy się za smażenie naleśników:) Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni. Obtaczamy zawinięte naleśniki

Blondynka Gotuje
Cynamonowe jabłka pod kruszonką 171

chcieć więcej? No może jeszcze kochanego mężczyzny ze swoją ciepłą miseczką :D Składniki: 1 jabłko cynamon cukier lub cukier z wanilią masło do posmarowania foremki kruszonka Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ceramiczną foremkę smarujemy masłem, wykładamy dno plastrami jabłka, każdą warstwę jabłek przesypujemy

Blondynka Gotuje
Kokoski 713

Kokoski......do ciastek? Sama nie wiem. Ważniejsze od kategorii jest jednak smak, a to musicie sami sprawdzić! Powodzenia! To naprawdę proste! Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 2 opakowania wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko

Blondynka Gotuje
Muffinki z Gruszkami i Imbirem 184

pysznymi muffinkami :) Autorka napisała, że najlepsze na ciepło - miała rację, choć na zimno równie pyszne. Przepis tradycyjnie ze strony pani  Doroty . Składniki na 26 muffinek: SUCHE: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g drobnego cukru 75 g jasnego brązowego cukru { do posypania muffinek 1 łyżeczka imbiru MOKRE: 140 ml kwaśnej śmietany ( ja użyłam maślanki

Blondynka Gotuje
Niebiańskie Cupcakes 178

mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego

Blondynka Gotuje
Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe 373

kąpieli Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie dodajemy otartą skórkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy

Blondynka Gotuje
Kruche Babeczki a`la Toffifee z Orzechami Macadamia 223

czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy  SKWORCU . Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować. Składniki na babeczki 12 sztuk: 120 g mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 surowe żółtka DODATKOWO 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 12 orzechów  macadamia  (ja użyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również

Blondynka Gotuje
Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 191

masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 2 cytryny (skórka otarta i wyciśnięty sok) 160 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności zmiksowałam olej kokosowy z cukrem. Potem wrzuciłam pozostałe składniki razem i zmiksowałam na gładką masę, lekko ziarnistą. Dno formy

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 313

białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie: Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni. Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi

Blondynka Gotuje
"Pączkowe" muffinki 201

Czas pieczenia: ok. 25 min (lub do czasu gdy muffinki ładnie się zarumienią)   Składniki   60g masła, roztopionego i wystudzonego 80g cukru 1 jajko, w temp. pokojowej 200g mąki pszennej typ 550, przesianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 110ml mleka, w temp. pokojowej kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 218

świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka 337

/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C  Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pleśniak 378

cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Pleśniak PRZEPIS Temperatura pieczenia : 1 7 0 o C Czas pieczenia : ok. 1h Składniki  /blacha 25x35/ Ciasto 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny/masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru pudru 4 żółtka cukier waniliowy   Nadzienie powidła śliwkowe Beza 4 białka 1 budyń (np. śmietankowy, waniliowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 221

owocami   i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik gotowany 519

przegryzą). Polecam! Sernik gotowany   PRZEPIS /forma: 25 x 35 cm/ Temperatura pieczenia placków miodowych: 190 o C Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min.   Ciasto 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 jajka 0,5 kostki (100 g) masła 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody Masa serowa

coolinarnastrefa.blogspot.com