kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach.Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao Szczypta soli, 10 g Masła, bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy Inne składniki: Wiśnie w syropie
cookplprosto można przyrządzić coś szybkiego bez użycia piekarnika. Potrzebna będzie nam jedynie mikrofala. Postanowiliśmy na Prośbę Darii ( klik )przygotować prosty przepis na babeczki z mikrofali. Składniki : 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, parę kropel ekstraktu waniliowego, 1 jajko, 3 łyżki mleka Wszystkie produkty dokładnie z mieszamy. Wlewamy do polowy
cookplwypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka śmietany, 130 g masła, 5 łyżek cukru, 3 żółtka, Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się
Delicious Titbitsprzecier i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy roladki i dusimy około 1 godziny. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotowe ;) Jeśli sos jest za rzadki, możecie go zagęścić mąką, to już zależy od Was i preferowanych smaków
Czerwona PorzeczkaPost Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesmakuje z gałką lodów waniliowych. Wiem, że można je było wzbogacić o wiśnie, bita śmietanę itp. ale na to też przyjdzie okazja innym razem.Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie:W misce wsypujemy wszystkie suche
cookplSpotkania . Nie zmieniałam przepisu, więc wklejam oryginał ;) Składniki: 2 pomarańcze 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree) 1 jajko 1/3 szkl. oleju 250 g mąki 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić
Czerwona Porzeczkapotrawy muszą być wiosenne ;) Brokuł to warzywo, które bardzo lubię, dlatego dzisiaj szybka zupka krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku. Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra
Czerwona Porzeczkazewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki oleju 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach) Dodatkowo
Czerwona Porzeczkarazem dusimy około 1 godziny. Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat, a potem śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam
Czerwona Porzeczkauwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta soli Sos: 250g truskawek granat
Czerwona Porzeczkaprzepuścić przez maszynkę do mięsa otrzymując jednolitą masę. Całość schładzamy w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Jeżeli posiadamy specjalne formy do pieczenia Kransekake smarujemy je masłem i opruszamy mąką. Z ciasta formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę
Pudełko rozmaitościPuszysty, pachnący wanilią, delikatny sernik według przepisu Nigelli Lawson idealny na świąteczny stół. Przepis pochodzi z książki Nigelli "Jak być domową boginią?" i jak
Moje Małe CzarowanieBrukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól papryka mielona Brukselkę
nietadieta