łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże(...)formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Kolorowy Przepisownikprzekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki) 1/2 op. przyprawy do gyrosa 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (wielkość(...)każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy. Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką
Kolorowy Przepisownikpowinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (można użyć sitka(...)krojenia jajek). Tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy do jajek, całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy lekko rozcierając pastę łyżką. Dodajemy majonez i keczup, przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzem
Kolorowy PrzepisownikTypowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych. W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum
Milion Smakówfasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i chilli. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia(...)ogórki i rzodkiewki pokroić w dowolny sposób. 5. Marchew ugotować tj. do sałatki jarzynowej. Obrać i pokroić w grubą kostkę 6. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 1-2 godziny
A Ty Smakuj Mniemocne, lepiej więc dodawać je stopniowo i sprawdzać czy już wystarczy nam ostrości. Polecam! składniki 1 makrela wędzona, bez skóry i ości 2- 3 łyżki majonezu 1 szalotka 1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo (z puszki) łyżka koperku łyżka posiekanych kaparów Sól, pieprz przygotowanie Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki(...)włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski, dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare Garyjajko 30 dag boczku 1 duża cebula garść natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki majonezu ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie: Cebule oraz boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden filet z kurczaka (najmniejszy), pietruszkę, majonez
Symfonia smakowakapusty pekińskiej 1 opakowania czerwonej fasolki konserwowej 0,5 małej cebuli 150g szynki drobiowej 200g sera zółtego tłustego np: Fontal czy też ementalski Garsć natki pietruszki ok 5 łyżek majonezu 3 łyżeczki musztardy klasycznej 3 łyżki chrzanu ze słoiczka lubczyk suszony, pieprz, sól, cukier Przygotowanie: 1/ Pekińską kroimy w małą kostkę, tak samo ser i wędlinę. Przerzucamy do dużej miski(...)następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pietruszkę. Odsączamy fasolkę i również dokładamy do surówki. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę cukru. Mieszamy 2/ Dodajemy majonez, musztardę,chrzan oraz lubczyk i bardzo dokładnie mieszamy. 3/ Najlepiej spożywamy po przegryzieniu się sałatki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnagrilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą. Ser feta również pokroić(...)kosteczkę. Koperek posiekać dość drobno. Wszystkie warzywa oraz ser feta przełożyć do większego naczynia, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać łyżkę majonezu i dokładnie wymieszać
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 duży por ( biała część) 2 jabłka sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Pora umyć i drobno pokroić. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Całość wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. Smacznego!!! Źródło: Tak sobie pichcę
Kuchnia domowa Animisce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtko utrzeć na biało z 2 łyżeczkami cukru, cienką stróżką dodać olej cały czas ubijając do uzyskania majonezu. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier i szczyptę soli. Dodać majonez, mąkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze
SzczyptaSmaQświderki 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik pieczarek marynowanych 1 mała cebulka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 6 – 8 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka curry sól, pieprz olej wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Makaron(...)odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy w pół talarki. Cebulkę kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy i odcedzamy. Kukurydzę i groszek odcedzamy. Zieloną cebulkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy keczup oraz majonez, doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie jeszcze curry. Gotową sałatkę posypujemy cybuchami
Domowy Smak Jedzeniawedle własnych upodobań. Składniki 1 główka kapusty pekińskiej 1 słoik ogórków konserwowych 2- 3 cebule 1 puszka kukurydzy 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa Gyros keczup majonez Sposób Kapustę pekińską, ogórki, cebulę drobno kroimy (wielkość przybliżona do wielkości kukurydzy). Następnie kroimy mięso, przyprawiamy wedle upodobania przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni, aż do nabrania złocistego koloru(...)mamy już mięso usmażone możemy przystąpić do warstwowego układania sałatki w misce. Kładziemy kolejno: mięso keczup ogórki cebula (osobiście preferuję czerwoną) kukurydza majonez keczup kapusta Kładąc kolejno składniki można zostawić kilka kawałków mięsa i kukurydzy, które posłużyć nam mogą jako dekoracja wierzchu
Kuchenne aromatynależałoby wykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną
Kuchenne aromatySkładniki 60 dag filetów śledziowych w zalewie octowej 1 puszka groszku słoiczek 0,7 l ogórków konserwowych 2 łyżki majonezu Sposób Filety i ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Całość łączymy z majonezem, mieszamy
Kuchenne aromaty