smacznie! Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii(...)zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić. Sos : Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu,możemy udekorować zieleniną. Przekąskę podajemy gorącą z sosem czosnkowym lub ketchupem
Wanilia i Kardamontani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić na cienkie paski, włożyć do miski oprószyć solą pieprzem i przyprawą do kebaba, wymieszać. Przygotować marynatę : Majonez wymieszać
Wanilia i Kardamonsera żółtego 1 pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy gyros 10 dag marynowanej żółtej papryki kawałek pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy i studzimy. Filet z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym kroimy na małe(...)oleju na patelni. Studzimy mieszamy z ryżem. Paprykę por i ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej, łączymy wszytko razem doprawiamy solą oraz pieprzem i majonezem mieszamy chłodzimy 2 godziny w lodówce i podajemy
Wanilia i Kardamonklasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka; 2 jajka mąka pszenna 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych(...)szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Filet myjemy,dzielimy na 4 porcje rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy na cienkie płaty do zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy
Wanilia i KardamonWielkanocne śniadanie, sos jest delikatny a zarazem aromatyczny, polecam spróbować! Składniki: Dla dwóch osób: 4 jajka 1 pęczek rzodkiewek+kilka do dekoracji 150 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku rzeżucha do posypania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą(...)obieramy ze skorupek, kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy osuszamy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną majonezem i chrzanem, gotowy sos wykładamy na talerz układamy w sosie jajka i posypujemy świeżą rzeżuchą. Schładzamy przez godzinę w lodówce.Podajemy na stół
Wanilia i Kardamonprzygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sól do smaku rzodkiewka do dekoracji rzeżucha do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy(...)skorupek,kroimy na połówki. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy. Proste prawda
Wanilia i KardamonWarto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, zostawiamy do wystudzenia. Przesypujemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy zimne kroimy w kostkę(...)samo ogórka konserwowego, cebulę i szczypiorek, oraz jabłko, mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość mieszamy. Schładzamy przed podaniem w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonLekka, idealna na przekąskę w miłym towarzystwie. Muszę przyznać, że należę do osób, które nie lubią majonezu (wiem, jestem dziwna :P). Oryginalna sałatka powinna opierać się na bazie majonezu, ale moja wersja jest lżejsza ze śmietaną. Pychota :) Składniki: ok 20dag polędwicy puszka kukurydzy marynowany seler (słoiczek) posiekana natka pietruszki 3-4 pałeczki selera naciowego 2 łyżki śmietany szczypta soli
ChilliJemystół świąteczny, kiedy przyjdą goście lub po prostu jako śniadanko :) Jak już zapewne wiecie nie jadam majonezu. Z własnej woli za nim nie przepadam, także moja wersja jajeczna jest ze śmietaną, ale dla lubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany
ChilliJemypęczek natki pietruszki papryczka chilli/ostra w proszku pieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy ( w przypadku(...)jest to konieczne. Pieczemy/smażymy na patelni do zrumienienia, by w środku były soczyste, ale nie surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu jeszcze bardziej nie rozumiem ludzi nie jedzących cebuli i czosnku
Kuchenna Kontrrewolucyapierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki oleju rzepakowego 3 - 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa (u mnie kamis) sól, pieprz ziołowy Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbawiamy je żyłek i większych kawałków tłuszczu, jeśli takowe(...)czym przekładamy je do niemetalowego naczynia i zamykamy lub zawijamy je folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Śmietanę łączymy z majonezem i czosnkiem, solimy i posypujemy pieprzem ziołowym według uznania, po czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy
Kuchenna Kontrrewolucyaswojski! I zimnioków w nim nie zabraknie. ;) 4 porcje: 2 średnie ziemniaki 1 nieduży czerwony burak 2 średnie marchewki 1 jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem(...)Następnie namoczone śledzie kroimy w małą kostkę i wykładamy wszystko na warstwie warzyw. Przykrywamy go ostatnią warstwą buraków, marchwi i ziemniaków i ładnie uklepujemy. W miseczce łączymy ze sobą majonez, śmietanę i chrzan, dorzucając do nich połowę posiekanego pęczka szczypiorku. Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy
Kuchenna Kontrrewolucyasama? :-) 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 200g szynki w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy włoski 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Szynkę, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki przekładamy(...)miski. Dodajemy majonez, wsypujemy sos sałatkowy, mieszamy. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniwersji :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek zielony 30 dag szynki sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki majonezu Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia. Szynkę, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron i pozostałe składniki łączymy ze sobą. Dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy całość solą i pieprzem. Ciąg dalszy współpracy: Kolejną kawą, jaką mieliśmy przyjemność przetestować, była Kawa Arabica Indie Plantation "AA". Jak opisuje producent, kawa Plantation AA to najlepsza z dostępnych na rynku kaw indyjskich, a jej jakość potwierdzona jest za pomocą podwójnej litery A. Charakteryzuje się aromatem orzeszków ziemnych, miodu
My simple kitchenrecenzję kawy zapraszam do następnego posta:) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka ananasów 2 piersi z kurczaka 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz 2 łyżki majonezu Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy również w kostkę. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz seler konserwowy(...)również odsączony). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Następnie dodajemy majonez i wszystko mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem
My simple kitchen