ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;) Jajka faszerowane awokado: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki kremowego serka naturalnego sok z połowy limonki szczypiorek sól, pieprz, papryka ostra Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka(...)wkładamy do większego naczynia. Dodajemy miąższ awokado, rozgnieciony czosnek, serek i majonez i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka. Jajka faszerowane łososiem: 6 jaj ugotowanych na twardo 100 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kremowego serka naturalnego świeży koperek
Zawsze głodna!Prosta, smaczna przekąska idealna na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem na gładką
Zakamarki mojej kuchniskładniki: 6 jaj 6 wąskich pomidorów 1 słoiczek majonezu 34 listki zielonej sałaty wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy, lekko ścinamy z obydwóch stron. Pomidory myjemy, ścinamy na 1/3 wysokości.Na talerzu układamy listki sałaty, na niej łyżką nakładamy majonez, układamy jajka. Na każdym jajku umieszczamy ściętą górną część pomidora, tworząc kapelusz. Rurką do napojów robimy kropeczki na pomidorze
Domowy Smak Jedzeniamasła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy pieczarki i smażymy na złoty(...)myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 jajek 1 trójkącik serka topionego kremowego 2 plastry szynki 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy żółtka. Szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Żółtka rozcieramy z serkiem topionym, musztardą i majonezem. Dodajemy szynkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową masą napełniały białka
Domowy Smak Jedzeniakiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe 1 seler /korzeń/ sok z 1 cytryny 1 łyżka chrzanu 2 łyzki majonezu cukier/do smaku sól /do smaku pieprz/ do smaku 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny kiełki buraków/do dekoracji Wykonanie: -Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić i obrać. -Każdy burak(...)środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny. -Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków. -Wierzch posypać kiełkami
Zakamarki mojej kuchniparapetówkę. Przepis znalazłam tutaj . 'muszle nadziane' Składniki: - 20szt dużych muszli - 5-6 pieczarek - 1 duża cebula - 5 jajek rozm. "L" - 1 łyżka masła - 4 ogórki konserwowe - 2-3 łyżki majonezu - 1 ząbek czosnku - S&P - ew. rzodkiewki Muszle ugotować na miękko, ale uważać, żeby się nie rozwalały (u mnie zajęło to ok 20min, o 7 więcej niż było napisane(...)obrać i razem z cebulą posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoty kolor na reszcie masła. Jeszcze ciepłe dodać do żółtek (wcześniej wymieszanymi z białkami i ogórkami). Dodać tyle majonezu, aby masa się połączyła. Doprawić S&P. Nadziać muszle i wstawić do lodówki na min 3-4h, aby smaki się przegryzły. Dobrym sposobem jest zrobić nadzienie dzień wcześniej
CookYourselfśredniej wielkości ogórków kiszonych 300 g śledzi marynowanych z cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie(...)kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Zawsze głodna!jajkiem. Może w tym roku pokusicie się o taką wersję galarety? Składniki : *12 plastrów cienko pokrojonej szynki konserwowej * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki chrzanu * 3 łyżki majonezu * opakowanie żelatyny na 2 litry rosołu * 2 litry rosołu Przygotowanie : Chrzan rozetrzeć z majonezem, posmarować każdy plasterek szynki i zwijać w rulony. Plastry jajka ułożyć na dnie formy
Magiczne Życie Martywzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać(...)cukier, ubijać aż cukier sie rozpuści. Następnie dodać żołtka i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego
Monia miesza i gotujepodany z kurczakiem zaskakuje swoim aromatem. Proste i szybkie danie na obiad. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 por masło sól pieprz majonez ketchup Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na nim układamy pora pokrojonego na 3-centymetrowe kawałki. Na porze układamy pokrojone filety z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy trochę majonezu i ketchupu (ilość według
Salonik smakówJest smaczna i sycąca, prosta w przygotowaniu, niedroga - same superlatywy! 2 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 6 dużych ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 6 gałązek natki pietruszki majonez przyprawa curry, u mnie od Skworcu olej sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Filety kroimy w drobną kostkę, obsypujemy bardzo obficie przyprawą curry. Podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju. Studzimy. 3. Ogórki kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze przyprawę curry jeśli jej smak jest za mało wyrazisty. Mieszamy i chłodzimy
Szefowa kuchnidzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam(...)kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie w drobną kostkę kroimy buraki, cebulę, jajka oraz ogórka. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natkę pietruszki i uprażone
Domowy Smak Jedzenia