gram makaronu rurki 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 średnia cebulka czerwona 2 ugotowane na twardo jajka 1 papryka czerwona 1 łyżka majonezu pieprz czarny świeżo zmielony szczypta papryki mielonej słodkiej wędzonej sól do smaku Wykonanie: Gotujemy makaron al dente, studzimy, przekrawamy rurki na pół. Kukurydzę, fasolę czerwoną odcedzamy na sitku przepłukując wodą zimną(...)zostawiamy do odsączenia. Ser feta, paprykę oczyszczoną z nasion, obraną cebulę oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą przyprawiamy i dodajemy majonez. Dekorujemy według uznania. Wymieszaną dobrze sałatkę odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewochoć robię ją niezmiernie rzadko. Tym razem wersja na bogato. Składniki: 5 jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek. 3. Dodać majonezu wedle
Kuchnia domowa Aniziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę(...)wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :) Organizatorzy powitali nas słonecznymi uśmiechami Na wstępie zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami i kabanosami z certyfikatem jakości QAFP Jolanta Ciechomska, koordynator projektu opowiadała
upichconaduży brokuł ok 150 g łososia wędzonego ( najlepiej w kawałku ale może też być sałatkowy) 4-5 średnich pomidorów bądź opakowanie pomidorków koktajlowych 4 jajka 2 płaskie łyżki majonezu sól pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ( powinien wtedy zachować zielony kolor), pilnując aby nie był zbyt miękki. Po wyjęciu schłodzić zimną wodą. Pokroić(...)dodać do reszty. Pomidory również pokroić w ćwiartki i na sam koniec dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając o tym, że łosoś jest słony. Połączyć z majonezem, delikatnie mieszając. Można przygotować wersję bez jajka. Też wspaniale smakuje
Jemy PijemySmaczna, ekspresowa sałatka z kalafiora. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, ¾ szklanki majonezu, 1 pomidor, natka pietruszki, sól do smaku. Wykonanie: Kalafior opłukać, następnie podgotować w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie kalafiora osuszyć na ściereczce, przełożyć do salaterki, posolić w razie potrzeby i polać majonezem. Posypać posiekanymi orzechami, natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaProdukty potrzebne; Piersi z kurczaka- 250 gram Ananas- 500 gram seler- 1 słoik bez zalewy majonez - łyżek natka pietruszki- 1 pęczek ser gouda- 300gram ( starty w paseczki) jajko- 4 sztuki ( ugotowane na twardo) sól - szczypta pieprz, kurkuma, przyprawa do gyrosa, chilli- łyżeczka wino białe- do smaku olej- do smażenia Sposób przyrządzenia; W misce mieszamy Nasze cycki z przyprawami(...)czym wrzucamy do drugiej miski, Kurczaka smażymy około 7 minut, odstawiamy na okno do wystygnięcia, Do Naszego ananasa wrzucamy, odsączony seler i kurczaka. Ser gouda. Mieszamy to wszystko w majonezie, dodajemy drobno posiekaną natkę, Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zajadamy
pichcisztocebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki 1 łyżka bazylii sól pieprz czarny pieprz cayenne olej lub oliwa do smażenia Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku oregano sól pieprz Sposób przyrządzania: Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię(...)czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkuskus 1 puszka kukurydzy 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 cebula 4 Ogórki konserwowe chili firmy Orzech 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę wsypać do miseczki i zlać wrzącą wodą Wody ma być około 1 cm nad kaszą . Odstawić pod przykryciem(...)Kaszy dodać odcedzonego z oleju tuńczyka , posiekaną pietruszkę , cebulę , szczypiorek , jajka,odcedzoną z wody kukurydzę , ogórki , wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać musztardę i majonez. Jeszcze raz wymieszać. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania wyśmienitych produktów firmy ORZECH
Sama słodycz i szczypta chiliwczesne śniadanie. :) Pasta z jajek Składniki: 5-6 jajek 2 duże łyżki masła po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku kilka łyżek zielonej rzeżuchy 1 duża łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany sól, pieprz z młynka Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z miękkim masłem, białka kroimy w drobną kostkę. Utarte(...)masłem żółtka łączymy mieszając łyżką z białkami, dodajemy majonez, zioła, przyprawy, mieszamy dokładnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy śmietanę ( okazuje się, że jednak śmietana jest w konieczna, ze względu na zawartość masła - pasta po schłodzeniu może się lekko kruszyć, dodatek śmietany temu zapobiega). Schładzamy minimum 1 godzinę. My z Prezydentem wszelkie pasty robimy zazwyczaj dzień wcześniej, żeby się przegryzły i były
Kuchnia Prezydentowejpierwszym razem. ;) Składniki: 250-300 g półtłustego twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju (takiego w kawałkach) 1 średnia czerwona cebula, 4-5 gałązek zielonej pietruszki 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 duża łyżka sambal oelek albo 1 łyżka ostrej papryki w proszku (bo pasta ma być ostra!) 1 łyżeczka płatków chili ( z tego samego powodu(...)mikserem. Kiedy ładnie się połączą dodać cukier, płatki chili, sambal oelek, pieprz, sól. Ponownie dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pietruszkę grubo posiekać i razem z majonezem i śmietaną wymieszać z pastą, tym razem już łyżką . Listki ruccoli przekroić na pół, a jeśli są długie, to na trzy części i połączyć dokładnie z pastą, ale bardzo delikatnie
Kuchnia Prezydentowejkostkę, posypujemy równomiernie oliwki w miseczce, posypujemy oregano, polewamy oliwą, wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 2-3. Wyjmujemy bezpośrednio przed zjedzeniem. Aioli - bardzo czosnkowy majonez 1 duże żółtko 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku cytryny 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej 250 ml bardzo delikatnej, łagodnej i dobrej jakościowo oliwy z oliwek, koniecznie z pierwszego tłoczenia(...)niedużej ceramicznej lub szklanej, wysokiej miski, dodajemy żółtko i ucieramy trzepaczką, żeby się dokładnie połączyło z masą czosnkową. Od tej chwili nie przestajemy ucierać, tak jak w przypadku majonezu. Po chwili mieszania dodajemy sok z cytryny, łączymy do jednolitej masy i dopiero wtedy wlewamy stopniowo oliwę bardzo cienkim strumyczkiem. Tylko gdy każda poprzednio dodana porcja oliwy zostanie połączona z masą
Kuchnia Prezydentowejości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy lub półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko mikserem na dość gładką konsystencję(...)koniec dodać przyprawy i majonez - radzę dodawać po trochę i próbować, bo ryba wędzona bywa być dość słona. 2. Dodać posiekane papryczkę chili i cebulę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać koperek i wymieszać bardzo lekko, tak aby pozostawić pastę lekko posypaną, przełożyć do salaterki i od razu podawać
Kuchnia Prezydentowejciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego czosnku, pokrojonego na wąskie paski 3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz czarny o smaku cienkie plasterki zielonego ogórka do dekoracji(...)jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem razem z serkiem, majonezem, miękkim avocado i sokiem z cytryny. Dodać czosnek niedźwiedzi i resztę przypraw. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 45 minut w lodówce. Następnie napełnić farszem połówki jajek, udekorować plasterkami ogórka i listkami czosnku. Podawać natychmiast, ponieważ nadzienie szybko ciemnieje
Kuchnia Prezydentowejświeżego lub mrożonego 4-5 jajek ugotowanych na twardo 2 ząbki czosnku 3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka octu winnego duża szczypta suszonego lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka majonezu 1 łyżka crème fraîche lub gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku trochę siekanego koperku lub pietruszki 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekany czosnek wrzucić(...)zostawić do całkowitego przestygnięcia. 2. Jajka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z pozostałym masłem, zmiksować krótko mikserem ręcznym (mieszadła do ubijania piany), żeby się rozdrobniły. Dodać majonez, przyprawy, śmietanę, jeszcze raz krótko zmiksować. 3. Zimny duszony szpinak przełożyć z patelni na deskę, przesiekać masę kilka razy szerokim nożem, dodać do zmiksowanych jajek, wymieszać dokładnie, najlepiej widelcem (już
Kuchnia Prezydentowejkroimy w półtalarki, zalewamy wrzątkiem na minutę -pozbędziemy się goryczki-odcedzamy. -ananas z puszki- już krojony w kostkę -jaja- ugotowane na twardo- pokrojone w kostkę -kukurydza z puszki -majonez Z podanych składników zrobić sałatkę. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną musztardy. Wlać na sałatkę, wymieszać, wstawić do lodówki, aby smaki sobą przeszły i sałatka się przegryzła. Idealna do kanapek
Z Kuchni Do Kuchni