majonez - 14247 przepisów (strona:492/950)

Domowa wędlina 155

zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka(...)ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe Od razu na początku dodam, że na wspomnianym Co by tu zjeść? było napisane, że majonez ma być Winiary. Nie mam pojęcia, czy to ma znaczenie, ale na wszelki wypadek specjalnie kupiłem Winiary :) I tak: mięso myjemy i odkładamy, na razie nie będzie nam potrzebne. Całą

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane z kawiorem 121

szkło (i wcale nie mam na myśli telewizji :)) No a skoro ją tak na te jajka wzięło i tak wieczór w wieczór pochłania je z tym majonezem i keczupem to czemu jej trochę tego nie urozmaicić? Może zatem, tak dla odmiany, jakieś faszerowane jajka zrobić? Dodatkowo tutaj jeszcze przyszedł mi na myśl mój prywatny interes. Bo Wielkanoc się zbliża(...)zaraz wszyscy na jajka tradycyjnie się rzucą. Więc może mój przepis komuś się przyda? Więc połączywszy interes prywatny z publicznym wziąłem się do roboty :) 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być

Marder&Marder Manufacture
Sos czosnkowy 92

tego wpisu będę zamieszczał. A jest to właśnie moja ulubiona kompozycja, długo pracowałem aż znalazłem tę właśnie konkretną równowagę smaków :) Taki mój najmojszy :) 400 ml śmietany 3 łyżki majonezu szczypiorek z jednej dymki 5 ząbków czosnku koperek 1 ogórek konserwowy sól, pieprz Czosnek bardzo drobno siekamy, ogórka w małą kosteczkę kroimy, szczypiorek i koperek też dość drobno siekamy, solimy, pieprzymy(...)zalewamy śmietaną i majonezem i mieszamy. Można odstawić na jakąś godzinę do lodówki. Jest dość czosnkowy więc raczej na weekend polecam, żeby następnego dnia komuś przez ramię w autobusie nie chuchać :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 138

przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc przepis musi się tutaj znaleźć :) 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 por 250 ml jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy na plasterki, kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jogurt (lub jak ktoś woli to śmietanę), majonez, sól i pieprz, mieszamy i gotowe. Prawda

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny cheesburger 164

zatem od klasycznego cheesburgera: bułki hamburgerowe naturalne (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 2 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa cebula keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Sałatę kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.  Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Połowę sałaty układamy na dolnej części. Na to kładziemy plasterek cheddara, potem burgera i znowu cheddar. Dokładamy resztę sałaty, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy

Marder&Marder Manufacture
Burger - amerykański klasyk 184

osobę 1 pasterek sera cheddar na osobę sałata lodowa czerwona cebula pomidor kiszony ogórek przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO przepisu) keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz olej Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki i zjadamy :) Podajemy z frytkami (z  TEGO

Marder&Marder Manufacture
Sałatka coleslaw 329

kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki majonezu ( KLIK ) 2 łyżki ostrej musztardy ( KLIK ) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Warzywa drobno szatkujemy, mieszamy z musztardą, majonezem i octem jabłkowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Burger kontynentalny 156

pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki(...)maśle na patelni jajko sadzone. Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki. I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery

Marder&Marder Manufacture
Miniburgery 206

nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy z linku podanego powyżej, z tym, że z 1/3 ilości składników. I z tego ciasta uformowaliśmy 6 małych bułek(...)każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym samym czasie lekko grillujemy w piekarniku bułki przekrojone na pół. Dół bułki smarujemy majonezem, kładziemy poszarpaną sałatę, na nią burgera, ser i przykrywamy górną połową bułki posmarowaną keczupem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Smarowidło do chleba 134

szkoły,bardzo smakuje z pszenną bułeczką z kubkiem herbaty na śniadanko,polecam małym i dużym..:) Składniki 4 jajka 1 cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka majonezu sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo,przelewamy wodą,studzimy,obieramy ze skorupek,trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach(...)Cebulę obieramy siekamy drobno nożem łączymy z jajkami,osączonym tuńczykiem z zalewy oraz majonezem,doprawiamy do smaku solą i pierzem,mieszamy w salaterce,posypujemy posiekaną natką pietruszki,chłodzimy w lodówce. Podajemy jako dodatek do smarowania pieczywa

Wanilia i Kardamon
Sałatka egzotyczna 226

sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie,przesypujemy do miski,studzimy. ananasy i tuńczyka osaczamy z zalewy, ananas kroimy(...)kostkę,tuńczyk rozdrabniamy,por kroimy w talarki,paprykę i ser w kosteczkę, mieszamy wszystko razem,doprawiamy do smaku solą pieprzem i szczyptą kurkumy,dodajemy wg uznania majonez,mieszamy chłodzimy w lodówce i podajemy

Wanilia i Kardamon
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 145

korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania Warzywa myjemy z kapusty obieramy wierzchnie liście. Kapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy(...)tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami

Wanilia i Kardamon
Imprezowe roladki z szynki 268

dziś? Składniki 30 dag szynki gotowanej w plastrach 6 jajek 1 jabłko kawałek pora 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka żurawiny 1 łyżeczka delikatnej musztardy lub chrzanu 2 łyżki majonezu z czosnkiem sól morska do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie,skubiemy,zimne trzemy na tarce razem z obranym ze skórki jabłkiem(...)dodajemy do składników posiekany por, żurawinę i rodzynki, doprawiamy solą pieprzem majonezem oraz łyżeczką chrzanu lub musztardy-zależy kto jakie smaki woli:),mieszamy wszystko na pastę, kładziemy po łyżce farszu na całości szynki zawijamy w roladki, układamy ciasno na półmisku chłodzimy w lodówce dekorujemy dowolnie wg swojego uznania.  Ps.Szybkie do zrobienia prawda

Wanilia i Kardamon
Francuskie zawijańce sylwestrowe 550

smacznie!    Składniki 12-13 parówek dobrej jakości 2 opakowania ciasta francuskiego świeżego 1 jajko 2 łyżki mleka ziarna słonecznika SOS: 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki majonezu 4 ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu, radełkiem lub nożem wycinamy cienkie paski około 2-3 cm. Parówki odwijamy z folii(...)zawijańce obsypujemy ziarnami słonecznika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika i pieczemy około 15 minut aż zaczną się rumienić. Sos : Majonez łączymy ze śmietaną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu,możemy udekorować zieleniną.  Przekąskę podajemy gorącą z sosem czosnkowym lub ketchupem

Wanilia i Kardamon
Kąski z kurczaka w krakersach 194

tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić na cienkie paski, włożyć do miski oprószyć solą pieprzem i przyprawą do kebaba, wymieszać. Przygotować marynatę : Majonez wymieszać

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania