danie na rodzinne spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy(...)Odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce. Cebulę siekamy w pióra. Tuż przed pieczeniem układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym w pozycji pionowej, przekładając je posiekaną cebulą.W miseczce mieszamy majonez z keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd
Kuchnia po mojemujajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo jajka, pora, ogórka kiszonego oraz jabłko. Dodajemy także dobrze odsączony groszek (ilość wg uznania). Doprawiamy(...)lekko solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i musztardą. Następnie do całości dodajemy odpowiednią ilość majonezu. Najprostsza wersja sałatki gotowa. Z reguły dodaję jeszcze ok 2 łyżki kukurydzy z puszki, a czasem i inne przysmaki. Tym razem była to jednak totalnie spontaniczna sałatka stąd wersja niezwykle podstawowa. Mój Mąż nie wyobraża sobie jakichkolwiek świąt bez sałatki jarzynowej. W moim rodzinnym
Kuchnia po mojemusposób przyrządzić kultowe hamburgery - tak jak my kilka lat temu. Właśnie dzięki tej zachciance trafiliśmy na tę cudowną recepturę. Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki gęstego majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca
Kuchnia po mojemudlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek. Składniki (na małą miseczkę): 2 jajka 2 łyżki siekanego szczypioru świeżego 1 łyżka tartego sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki ostrego chrzanu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Po wystudzeniu siekamy dość drobno. Dodajemy posiekany szczypior, starty ser żółty(...)odrobinę przypraw. Mieszamy. Doprawiamy majonezem, musztardą i chrzanem. Odstawiamy na 30 minut by smaki się przegryzły. Smarujemy ulubione pieczywo - najlepiej ciemne. Mniam. Pożywna, zdrowa, domowa. A poza tym zawsze to jakaś pasta, nie serowa wprawdzie... ale pasta
Kuchnia po mojemuosoby): 4 ziemniaki ugotowane na parze w mundurkach (bez soli) 4 średnie ogórki kiszone garść siekanego kopru świeżego garść siekanego szczypioru 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Ogórki i obrane ze skóry ugotowane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekany koper i szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec(...)dodajemy majonez i jogurt w proporcjach jakie nam pasują. Jeśli dbamy o linię - lepiej dodać jogurt w większej ilości. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut by smaki się przegryzły. Mmmm, długo za mną chodziła ta sałatka. W domu zawsze było mi "szkoda robić tylko dla siebie". Mąż nie lubi to myślałam, że Syn po Tatusiu także. Nic bardziej
Kuchnia po mojemustrąki zielonej fasolki szparagowej gotowanej na parze 1 ogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżki majonezu płaska łyżeczka chrzanu tartego Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy
Kuchnia po mojemuplaster żółtego sera 1 łyżka siekanego szczypioru 1/4 pomidora 2 łyżki ogórka zielonego krojonego w kostkę 3-4 liście sparzonego świeżego szpinaku 1 łyżka jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki majonezu szczypta pieprzu cytrynowego szczypta kurkumy Przygotowanie: Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy(...)rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu z odrobiną majonezu. Po 15-20 minutach sałatka gotowa. Wyszła fantastycznie kolorowa, a do tego pyszna. Samo zdrowie do tego - pod warunkiem, że zbyt długo nie będzie stała. Jej przygotowanie zajmie tyle samo czasu co przygotowanie tradycyjnych kanapek - jak nie mniej. Polecam
Kuchnia po mojemudalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej 3 średnie ogórki kiszona łyżka drobno siekanej cebuli cukrowej łyżka majonezu szczypta pieprzu Przygotowanie: Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza
Kuchnia po mojemujest to kanapkowa pychotka Składniki (na solidną miskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz mielony Przygotowanie: Ser Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, jajka drobniutko siekamy. Szczypior z cebulkami również. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy majonezu - tyle
Kuchnia po mojemukanapek to polecam. Składniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru 2 spore ogórki kiszone 2 łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz grubo mielony Przygotowanie: Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Szczypior siekamy, a ser Cheddar trzemy na tarce. Produkty mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprze. Dodajemy jogurt wymieszany z majonezem. Pyszna
Kuchnia po mojemupierzynką. Prosto i szybko a jakże smacznie. Składniki: 1/2 kg płatów śledziowych Matias 3-4 jajka na twardo ok 30 dag sera żółtego łyżka siekanego pora 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy przez całą noc. Następnie kroimy w paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności(...)upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni smak świeżego pieczywa. Fotek na razie brak bo przecież nie będę
Kuchnia po mojemuzimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub z cytryny by pieczarki pozostały jasne. Jeśli są małe kroimy(...)grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również tuż po zrobieniu nadaje się do spożycia. Prosta, szybka i smaczna. Mniam Cóż, po odsapce
Kuchnia po mojemuHani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Umyte i obrane buraki ścieramy na drobnej tarce. Podobnie marchewkę oraz czosnek. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy(...)jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam
Kuchnia po mojemugram) 2 jajka gotowane na twardo 3 łyżki tartego sera żółtego 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli garść siekanego kopru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym) szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego) Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Dodajemy(...)musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać
Kuchnia po mojemuSkładniki (na ilość próbną): 1 - 2 jajka 1 - 2 garście świeżego szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach) 1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą i pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku(...)Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne i wieloziarniste i wcinamy ze smakiem. Pasta ta powstała jeszcze zanim stało się wiadomo co. Miałam wtedy "smaka" na szpinak, a że czwartek wieczór był, to tak zrodził się pomysł na wkomponowanie go do menu. Zaniosłam dziewczynom do pracy i stwierdziły, że dobra. Ja też tak uważam. A Wy wypróbujcie
Kuchnia po mojemu