majonez - 14247 przepisów (strona:509/950)

Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 450

sałatka ziemniaczana z selerem naciowym  Składniki: 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 5 jajek 1 mała cebula biała 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 - 2 łyżki majonezu  (opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe) Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy w plasterki i pół plastry. Jajka gotujemy na twardo(...)przestudzamy, obieramy z łupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy drobniutko, szczypior siekamy do dekoracji. Do miski przekładamy ziemniaki, seler, cebulę i jajka - mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dekorując szczypiorkiem.  Opcjonalnie proponuję dodać kukurydzę z puszki bądź ogórki pokrojone w kosteczkę - komponują się pysznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 171

minut (mniej więcej bo musimy obserwować) do 180 stopni z termoobiegiem. DIP CZOSNKOWY: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek naturalny, kremowy, (u nas tym razem szczypiorkowy), opakowanie - majonez (najlepiej domowy), 4 spore łyżki Przyprawy: pieprz czarny, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, kurkuma, przyprawa domowa typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać(...)dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wszystkie składniki razem blendujemy na kremową, gęstą masę. Ciasto kukurydziane. Do dziś wszyscy zgodnie uważaliśmy, że naszym ulubionym ciastem jest owsiane bezglutenowe

Wypisz Wymaluj
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 161

suszone pomidory,  szklanka mieszanych bakalii (różne rodzaje orzechów, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane itp.),  ząbek czosnku, cebula,  3 łyżki posiekanego szczypiorku,  2 łyżki majonezu czosnkowego (użyłam Kętrzyńskiego),  sól,  pieprz ziołowy. Bakalie zmielić w blenderze na pył, wymieszać z białym serem, dodać posiekane suszone pomidory oraz szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz(...)posiekanym czosnkiem, dodać do masy serowej. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z farszu formować kuleczki, układać je co kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej

Z miłości do słodkości
Jajka z pastą z makreli 195

tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy 6 jajek ugotowanych na twardo 1-2 ogórki konserwowe 1/2 cebulki czerwonej kawałeczek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra(...)Makrelę zmiksować z majonezem i musztardą. 2. Z jajek wyciąć kawałek wzdłuż - "ósemkę" lub trochę więcej (jak widać na zdjęciu), przy pomocy łyżeczki wyjąć żółtka (ja wydrążyłam też trochę białka, żeby zmieściło się więcej nadzienia) i razem z odciętymi częściami drobno posiekać. Dodać do zmiksowanej makreli. 4. Ogórki, cebulkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać do pasty. Całość

Kto ugości moich gości?
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami - na ciepło lub zimno 251

mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy(...)Odłożoną cebulę podzielić na dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować.  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem

Kto ugości moich gości?
Filet z kurczaka z brokułem i mozzarellą 253

byłbym sobą gdybym go choć trochę nie zmodyfikował. Efekt mojej modyfikacji widać na zdjęciu a przepis poniżej. Składniki : (na 4 porcje) podwójna pierś z kurczaka połowa brokułu łyżka ulubionego majonezu - u mnie dekoracyjny ser żółty mozzarella (taki jak do pizzy) sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam, dzielę na pół a każdą z połówek dzielę dodatkowo(...)Doprawiam i lekko rozklepuję tłuczkiem. Brokuł wrzucam do wrzątku i gotuję ok 5 minut, cedzę i przelewam zimną wodą. Po ostudzeniu szatkuję na drobne różyczki i mieszam z łyżką majonezu. Kotleciki kolejno układam na dobrze rozgrzaną oliwę i smażę do pierwszych oznak zarumienienia, ściągam następnie go obracając na talerz i względnie szybko nakładam na całość 0,5 cm warstwę brokułu

Mechanik w kuchni
Faszerowane tortille: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 165

drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek  sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 224

oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś(...)paski pierś z kurczaka, na to pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, parę plasterków zielonego ogórka i sos musztardowy. Sos robi się bardzo prosto - mieszamy 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku. Warto ostawić na 5-10 minut przed wyłożeniem na kanapkę. Kanapkę owijamy w papier śniadaniowy i zabieramy - czy to na piknik

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto francuskie ze szparagami 198

średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka brokułowo-kalafiorowa 379

Składniki: 1 mały kalafior 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Kalafiora ugotować na półtwardo, pokroić Brokuła zalać wrzątkiem i odcedzić po 4-5 minutach, a następnie drobno pokroić. Ananasa odsączyć od zalewy i pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i chwilę moczyć. Wszystko(...)wymieszać razem wraz z kukurydzą. Majonez wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i dodać do sałatki Przed podaniem schłodzić

O kuchni z uczuciem
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 231

mała kapusta pekińska 2 opakowania czosnkowego sosu sałatkowego 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić(...)wierzchnich liści i posiekać w wąskie paseczki. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. W wysokiej szklance wymieszać sos z wodą i majonezem, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pokrojone warzywa umieścić w misce i wymieszać. Sałatkę polać sosem 15 minut przed podaniem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Babka majonezowa z karmelową polewą 324

siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)   Składniki: 4 jajka szklanka cukru 1/2 szklanki maki tortowej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżki proszku do pieczenia 190g majonezu 100ml oleju szczypta soli na polewę: łyżka masła 100g cukierków irysy 50ml śmietany kremówki posypka cukrowa Wykonanie: Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając(...)cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas

Pyry na Gaz
Jajka faszerowane kaszą jaglaną 216

kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki :) Składniki 4 jajka 50 g kaszy jaglanej 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu kiełki z buraków sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę przesypać do rondelka, zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Co pewien czas mieszać. Pod sam koniec(...)szczyptę soli. Odstawić by lekko przestygła. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, chrzan, majonez i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i nakładać farsz na jajka. Na sam koniec przyozdobić kiełkami z buraków

pink envelope
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 203

czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy(...)osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem. Do wszystkiego, w miarę możliwości przemycamy odrobinę promieni słonecznych... Smacznego

BaRepas
Surówka z kapusty pekińskiej z rodzynkami 220

Składniki: 1 kapusta pekińska 3 marchewki 1 kwaśne jabłko 1 mała cebula 1/2 szklanki rodzynek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło

Kuchnia domowa Ani