majonez - 14247 przepisów (strona:516/950)

Chińskie jajka marmurkowe 153

bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli Do dekoracji: poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry sos: sos tabasco 120 ml sosu sojowego Przygotowanie: Jajka: 1.Jajka ugotować na twardo we wrzącej wodzie (ok.15 minut) 2. Jajka ostudzić i delikatnie potłuc(...)każdego jajka pojawi się marmurkowy wzór 7. Obrane jajka pokroić na połówki bądź ćwiartki. Skroplić je olejem sezamowym i posypać ziarnami sezamu oraz szczypiorkiem.  Osobno podawać sos, bądź majonez Sos: Składniki sosu połączyć ze sobą dokładnie. Smacznego

KreatywnePiny
Jak uniknąć przejedzenia w święta? 144

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Na stołach mnóstwo dań m.in: mazurki, babki, jajka z majonezem, żurki... Czy nasz żołądek wszystko to pomieści? Większość osób mówi, że dwa razy w roku można sobie pozwolić. Można, można, ale jak uniknąć przejedzenia?  Kilka dobrych rad dotyczących zbyt dużego objadania się w święta: kilka minut przed posiłkiem należy napić się ciepłej niegazowanej wody zaczynami(...)siedzimy cały czas za stołem! Jak odchudzić tradycyjne potrawy? zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej  majonez zastąp jogurtem greckim smaż na zdrowych tłuszczach  masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj

Truskawkowa Fiesta
Jajka cytrynowo-koperkowe z wędzonym pstrągiem 179

wędzonych ryb, najbardziej smakuje mi pstrąg. Nie mogło go zabraknąć w wielkanocnych propozycjach. Dzisiaj przepis na faszerowane jajka z kawałkami wędzonego pstrąga. Składniki: 5-6 jajek 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki posiekanego koperku sól, pieprz ok. 50 g wędzonego pstrąga koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo (najlepiej w mocno osolonej wodzie, wtedy łatwiej(...)obierają), odlać gorącą wodę i zalać zimną wodą, dobrze natłuc i po 15 minutach obrać z łupinek, opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć, rozdrobnić widelcem, wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć w otwory po żółtkach, na wierzchu poukładać kawałki pstrąga i udekorować koperkiem

Czerwień i błękit
Jajka faszerowane awokado 178

Prosta przekąska z jajek faszerowanych pastą z awokado, szczypiorku, żółtek i majonezu. Składniki: 4 jajka dojrzałe awokado łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku łyżka majonezu lub jogurtu greckiego łyżeczka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli sól, pieprz Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jajka

wyzwania kuchenne
Wielkanocne jaja faszerowane łososiem 161

kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli . Składniki : * 3 jajka * 50g wędzonego łososia * 2 łyżki majonezu  * łyżka soku z cytryny  * sól, świeżo mielony czarny pieprz  * koperek, szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Łososia(...)drobno pokroić, wymieszać z żółtkami oraz majonezem. Przyprawić, dodać sok z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jajka. Schłodzić, podawać z gałązkami koperku

Magiczne Życie Marty
wielowarzywna sałatka wielkanocna 1820

jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g pietruszki 100 g pora 1 pęczek szczypiorku 1 słoik majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz wykonanie: Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do momentu(...)miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia dodajemy musztardę, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Jajka faszerowane pastą z awokado 356

przyprawą z suszonych pomidorów i natką. Wspaniale prezentują się na talerzu i świetnie smakują. składniki: 5 jajek 1 średnie dojrzałe awokado sok z cytryny do skropienia awokado 1 łyżka majonezu suszone pomidory z czosnkiem i bazylią natka pietruszki Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Wydrążyć łyżką miąższ ze skórki(...)przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i lekko skropić sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać do rozgniecionego awokado. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem. Przygotowaną masą napełnić połówki jajek. Na wierzchu oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz drobno posiekaną natką pietruszki

Monia miesza i gotuje
Surówka z białej rzodkwi. 141

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki rodzynek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki i wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i cukrem, polać surówkę i dokładnie wymieszać. Świetny dodatek do obiadu

O kuchni z uczuciem
Frykasy z jajek 226

dlatego. Dania z jajek są bardzo wdzięczne i kolorowe, zachęcające do ich wykonania, spójrzcie sami... Jajka nadziewane łososiem w szynce Składniki: 5 jajek 100 g wędzonego łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczki jogurtu typu greckiego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz świeżo zmielony szczypiorek do dekoracji  10 plasterków szynki 2 łyżki kawioru czarnego(...)skorupki. Jajka przekrawamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy żółtka bardzo delikatnie aby nie uszkodzić białka. Żółtka przekładamy do naczynia w którym będziemy robić farsz. W naczyniu rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem oraz jogurtem. Odrobinę łososia zostawiamy do dekoracji, resztę drobno kroimy w kosteczkę dodajemy do masy żółtkowej. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz i cytrynę do smaku. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową

kgwjanczewo
Jaja Faszerowane Pastą z Szynką 245

pewnością warto ją przygotować w naszych domach. Jaja faszerowane pastą z Szynk ą - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jaj 100 g szynki lub polędwicy 4 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól pieprz Jaja faszerowane pastą z Szynką - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami i ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca

Słodka Strona
Mini koszyczki z pastą jajeczną 154

szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki(...)stopni. 3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajka z farszem chrzanowym 210

dość, że ładnie się prezentują...  to jeszcze jak smakują... u Nas na Wielkanocnym stole one pojawią się na 100 %, a u Was? :) Składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka majonezu, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka serka śmietankowego, prażone płatki migdałów, szczypiorek,  rzeżucha, ziarenka pieprzu czarnego, sól, pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy(...)wzdłuż każde jajko i delikatnie wyjmujemy z niego żółtko. Do żółtka dodajemy chrzan (jego ilość zależy od tego jaki jest mocny), serek śmietankowy, majonez, sól i pieprz. Miksujemy blenderem. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka (w miejsce żółtek). Jajka posypujemy posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą, prażonymi płatkami migdałów i czerwonym pieprzem

Aga w kuchni
prosta sałatka warstwowa 459

składniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoiczek majonezu 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)tarce o drobnych oczkach. Pora myjemy, kroimy w półplasterki, oprószamy lekko solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1/2 godz. by zmiękł. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona

Domowy Smak Jedzenia
Myszki - jajka faszerowane anchois 170

miłą odmianą nie tylko na wielkanocnym stole. Farsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka(...)Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku

Pyry na Gaz
Sałatka „Misz-Masz” 143

sałaty,1-2 małe marchewki,1 mała czerwona papryka,1 zielona mała papryka,(może być konserwowa),oliwki,pomidor,50g kukurydzy z puszki,100 g solonego śledzia,2-3 łyżki majonezu,1 łyżka śmietany,2 – 3 jajka ugotowane na twardo,natka pietruszki. Przygotowanie: Sałatę porwać na małe kawałki,dodać obie pokrojone papryki,marchewkę startą na drobnych oczkach,oliwki,pokrojonego w drobną(...)kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki

kulinarnajamka.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania