majonez - 14247 przepisów (strona:512/950)

Kruche ciasteczka z malinowym nadzieniem (szybkie!) 173

wyciętymi serduszkami pełnymi malinowego nadzienia zrobionego z dżemu mojego taty... hmmm... jakiś taki bardziej rodzinny niż walentynkowy wpis mi się zrobił;)  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego pół kostki masła żółtko 2 łyżki śmietany (kwaśnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu słoiczek dżemu malinowego łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę(...)wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem, majonezem i roztopionym masłem oraz sodą wymieszaną z octem. Wyrobić ciasto. Dodawać w trakcie śmietanę - tyle, aby ciasto było elastyczne. Odstawić do lodówki na pół godziny.  Ciasto rozwałkować cienko (ok. 4mm). Wycinać kółeczka, w połowie z nich wyciąć kształt serduszek. Piec w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut, aż zrobią

Kulinarne Inspiracje
Tortille z kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym 376

rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa opcjonalnie pomidor, czerwona cebula - w zależności od upodobań na sos: 2 łyżki musztardy (ja użyłam delikatesowej Kamis) 1 łyżka miodu 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Zaczynami od sosu. Miód trzeba trochę podgrzać, żeby zrobił się płynny - łatwiej go będzie wymieszać z musztardą. Kiedy miód i musztarda połączą się w gładką emulsję, można dodać majonez

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z Szynką i Ananasem 272

odsączeniu) puszka kukurydzy (ok. 400 g) seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150 g po odsączeniu) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu (lub mniej - według uznania) pieprz Sałatka z Szy n ką i Ananasem - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki.  Kukurydze(...)seler, oraz ananasy odsączamy z zalew.  Ananasa kroimy w kostkę.  Szynkę (lub polędwicę) również kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.  Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.   Sałatka powinna spędzić noc w lodówce.     Moje posty

Słodka Strona
Burgery domowe 143

czosnkowego odkroiłam górę z główki czosnku posmarowałam z góry masłem i wrzuciłam do pieca z bułkami. Po upieczeniu wycisnęłam go do miseczki dodając łyżkę gęstego jogurtu (lepszy by był majonez ale dieta....) pieprz sól i pół łyżeczki musztardy. Wyszedł dobry choć chcę jeszcze nad nim popracować. Wywalić musztardę i znaleźć lepszy substytut majonezu... za to ajvar jak zwykle idealny

Lubczyk i Wanilia
Sałatka litewska 197

tego - ma być pysznie :)   Składniki: 8 kromek chleba litewskiego 200 g sera ( może być gouda) 400 g czerwonej fasoli ( cała puszka) 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 50 g masła sól i pieprz do smaku Składniki znajdzieci e tutaj  Przygotowanie: Chleb pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm i uprażyć na patelni, aż stanie(...)chlebek. Wszystko jeszcze odrobinę podsmażyć, ostudzić i przerzucić do miski. Dodajemy opłukaną i osuszoną fasolę. Ser tarkujemy na najdrobniejszych oczkach i mieszamy z z chlebem i fasolą. Dodajemy majonez i doprawiamy. Sałatka jest bardzo chrupiąca i sycąca.  Smacznego

Niezły Młynek
RISOTTO BURACZANE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, PODANE NA Z BLANSZOWANYM SZPINAKU Z SOSEM SZAFRANOWYM 158

szpinaku ok. 150 g 1 ząbek czosnku  2 łyżki masła  łyżka ziół prowansalskich  sól, pieprz  łosoś 400 g świeżego filetu łososia  sól,pieprz łyżeczka majonezu i musztardy  sos pół szklanki wody  1 łyżka mąki  1 łyżka szafranu  1 łyżka sosu sojowego jasnego opcjonalnie 1 łyżka śmietany  Sposób przyrządzenia: W rondlu(...)masło, pokrojony w plasterki czosnek i blanszować pod przykryciem. Na koniec doprawić do smaku przyprawami.  Łososia oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą drugą majonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut.  W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować.  Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba

pieprzny smaczek
Sałatka z kiełkami rzodkiewki 390

składniki, ale efekt niebanalny ;) Sałatka z kiełkami rzodkiewki Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka groszku kiełki rzodkiewki pół opakowania 200 g kabanosów 250 g sera żółtego mały słoik majonezu sól pieprz Przygotowanie: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do dużej miski. Kabanosy i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, dodajemy kiełki i majonez. Doprawiamy

Lawendowe Niebo
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 169

brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) - ząbek czosnku ( średniej wielkości) - czosnek staropolski ( przyprawa w proszku) - 3 duże marchewki - sos sojowy - sól, pieprz, przyprawy - kilka łyżek oleju rafinowanego - 1 jajko Przygotowanie: Kapustę poszatkować, w miseczce(...)wymieszać jogurt z majonezem ( jeśli używamy) dodać zmiażdżony ząbek z czosnku oraz czosnek w proszku, wymieszać z kapustą i pokrojonym w plasterki ogórkiem. Marchewkę pokroić w paski (dość cienkie) doprawić solą, pieprzem, przyprawami sosem sojowym oraz kilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła Jajko

zdrowa vege kuchnia
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 144

posypuje solą i odstawia na ok 2 godz, aż zmiękną, a gotuje się marchew i jajka. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł 4 jajka 2 marchewki 1 cebula 1 słoiczek majonezu 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie:  Kalafior i brokuł myję dzielę na różyczki, marchew obieram i każde z nich gotuję. Jajka gotuję na twardo(...)wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem naturalnym. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka brokułowa z pomidorami 128

książce Siostry Anastazji, pt: 123 sałatki i surówki. Składniki: 1 nieduży brokuł lub opakowanie mrożonych 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika śmietany sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuły czyszczę, gotuję w osolonej wodzie, studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję(...)kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki, szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam  do salaterki i skrapiam sokiem z cytryny. Ketchup, majonez i jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku solą, pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa, posypuję  po wierzchu szczypiorkiem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka chrzanowa 155

żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 plastrów szynki 3 łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól pieprz koperek Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę osączam z zalewy. Ser ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach.szynkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki(...)wrzucam do miski . Doprawiam solą i pieprzem. Majonez, śmietanę i chrzan mieszam i sosem polewam  sałatkę. Koperek myję, suszę i siekam. Posypuję sałatkę i wszystko razem łączę ze sobą. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z buraczków czerwonych na liściach sałaty 161

kiszonych  1 mały słoik pieczarek marynowanych lub 1/2 dużego  1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego Sos: 1 jogurt naturalny lub śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Dodatki: kilka liści sałaty Wykonanie: Buraczki gotuję do miękkości, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórki i pieczarki kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzam(...)sicie i dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko razem mieszam z utartymi buraczkami.   Jogurt mieszam z majonezem, doprawiam do smaku sola i pieprzem i polewam tym sałatkę. Liście sałaty myję pod bieżącą  wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach sałatkę z buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem schabowym i ziemniakami z wody

Bea(u)ty kitchen
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 120

schabu bez kości sól pieprz sól czosnkowa lub czosnek granulowany 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam(...)najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Bea(u)ty kitchen
Placki ziemniaczane z dipem czosnkowym 147

serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2-2 szklanki mąki 2 średnie cebule sól pieprz olej do smażenia Dip czosnkowy: 1/2 szklanki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki soku z cytryny sól do smaku koperek (opcjonalnie) Wykonanie:  Ziemniaki szoruję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o drobnych oczkach(...)dodaje sól, pieprz i po trochu mąki, by ciasto nie było za twarde. Mieszam dokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam.  Na talerzu kładę kilka placków

Bea(u)ty kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 176

późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku(...)odstawiam by wystygła. Marchew ścieram na tarce jarzynowej, cebulę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Mieszam i nakładam porcje na talerze. Koperek siekam i posypuję surówkę po wierzchu. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen