dziś, żeby było różnorodnie, na zielono ;) Przepis podpatrzony na stronie Sekrety mojej kuchni . Składniki: 4 jajka pół dojrzałego, miękkiego awokado pół pęczka koperku + kilka gałązek do ozdoby łyżka majonezu sól, pieprz sok z połówki cytryny Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy na połówki. Awokado obieramy ze skórki, dodajemy sok z cytryny, żółtka i majonez i blendujemy
Czerwona Porzeczkazrobić zakalec. SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego cukier puder A jak to zrobić: Białka ubić na sztywna pianę, dodawać cukry ciągle miksując do momentu, aż cukier przestanie być(...)dokładnie połączyć z ubitymi białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachmożna zastąpić szczypiorkiem. Składniki: 600 g wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 5 jaj 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 10 czarnych oliwek 2-3 łyżki majonezu 1 łuzka oleju do smażenia 4 łyżki oleju lnianego OLEOFARM Przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli ziołowej(...)złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego
Gosia gotujeFaszerowane jajka to obowiązkowa propozycja na naszym wielkanocnym stole. Dzisiaj pierwszy z wielkanocnych pomysłów na jajka. Składniki: 5 jajek opakowanie 100 g szynki dojrzewającej 1 łyżka majonezu kilka rzodkiewek sól, pieprz 3 ogórki konserwowe kiełki rzodkiewki Jajka ugotować na twardo, obrać z łupinek, opłukać. Na dole również ściąć, aby można je było postawić pionowo. U góry przekroić w poprzek(...)wysokości. Delikatnie wyjąć żółtka i wraz z odciętymi częściami jajek rozgnieść widelcem. Dodać majonez, posiekane w drobną kostkę rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełnić otwory po żółtkach i kopiato nałożyć również na wierzchu jajek. Owinąć w plastry szynki (po 1 lub dwa) i ułożyć na talerzu posypanym kiełkami rzodkiewki. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitminut Składniki: 5 przepiórczych jajek Garść świeżego szpinaku 1/3 pęczku szczypiorku Kukurydza konserwowa bez GMO 4 plastry pomidora (Najlepiej malinowego) 25g sera feta z mleka owczego i koziego Majonez Śmietana 30% tł Płatki migdałowe Chrzan tarty w słoiczku Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie studzimy 2/ Umyty szpinak rozkładamy równomiernie(...)talerzu, nakładamy dookoła nacięte plastry pomidora, następnie pokrojone kostki fety. 3/ Z 2 łyżeczek majonezu, 1 łyżki śmietanki, łyżeczki pokrojonego szczypiorku , 1/3 łyżeczki chrzanu i szczypty soli robimy sos mieszając wszystko na jednolitą konsystencję. 4/ Obrane przepiórcze jaja kroimy na pół i układamy na środku talerza. Posypujemy wszystko kukurydzą i płatkami migdałów. Na koniec nakładamy sos na środek talerza
Kuchnia PROzdrowotnastole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 5 jajek, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 cebuli czerwonej, 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram. Jajka przekrawam na pół. Usuwam żółtka i przekładam je do salaterki. 2. Szczypiorek drobno siekam. Rzodkiewkę ścieram(...)tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę dodaję do żółtek. Łączę wszystkie składniki. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy i dokładnie mieszam. 4. Pastą wypełniam wgłębienia w białkach. Gotowe jajka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasiosób, przy wielkim stole świątecznym proponuję podwoić lub może nawet potroić proporcje. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 2 małe ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego sól, pieprz pęczek szczypiorku Sposób przyrządzenia: Jajka, ogórki , szczypiorek, tymianek (świeży) zmiksować ze sobą. Dodać(...)majonez, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem. Wesołego Alleluja
pieprzny smaczekSkładniki na 2-3 porcje: 1 duży brokuł 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) 3 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Brokuła umyć i pokroić na mniejsze różyczki. Gotować kilka minut we wrzącej wodzie. Gdy będzie lekko miękki przelać go zimną wodą, aby nie stracił na jędrności. W międzyczasie(...)pomidorki, cebulę, na samym wierzchu ułożyć obrane i przekrojone na 4 części jajka. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec polać sosem (w miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem). Od razu podawać. Sosem polać przed samym podaniem
Ugotowaćnadziewane awokado ? Wyszły bardzo smaczne - na pewno do powtórzenia :) SKŁADNIKI 5 jajek 1 dojrzałe awokado 1 mała cebulka szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Żółtka siekamy i przekładamy do miski. Cebulkę i czosnek(...)drobno siekamy. Awokado kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy szczypiorek i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. nadziewamy połówki jajek. Możemy przystroić listkami bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeczosnku garść listków bazylii, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 zielona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1 łyżeczka zielonego szczypiorku (wersja łagodna), łyżka majonezu , 1 ugotowane żółtko, sól i pieprz do smaku. Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Pasta czerwona: 4 suszone pomidory(...)ajonezu , sól i pieprz do smaku. Odsączone pomidory i pozostałe składniki zmiksować w blenderze . Pasta żółta: 1 pomarańczowa papryka, 1 łyżka majonezu, szczypta kurkumy i curry, 1/2 posiekanej szalotki, 2 żółtka, zioła do dekoracji, sól i pieprz do smaku. Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować
SzczyptaSmaQskładniki: 4 jaja 4 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu 50 g sera białego sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek przekrawamy na połówki, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka, chrzan, majonez oraz ser biały ucieramy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówki białek ścinamy lekko nożem, by bez problemu „stały na talerzu”. Białka napełniamy masą
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 jaj 1 puszka ananasa 2 słoiczki selera konserwowego 1 por 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Selera odciskamy z zalewy i kroimy na drobniejsze kawałki. Pora myjemy, kroimy w pół talarki, przekładamy na sito i sparzamy gorącą wodą. Wszystkie składniki(...)wkładamy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Domowy Smak Jedzeniasosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy tuńczyka i rozdrobnioną kaszę kuskus(...)Wszystko zalewamy jogurtem i majonezem. Doprawiamy czerwoną papryką słodką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego
kulinarnyJaUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! potrzebujemy: - groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) - majonez lub 1/2 jogurtu - jajka - sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio Smaczniepowielania tych samych smaków, dlatego staram się robić domowe pasty. Poniżej umieszczam przepis na tradycyjną pastę jajeczną. Polecam nie pomijać szczypiorku, ponieważ dodaje on charakterystycznej ostrości. Składniki: 4 jajka majonez sól, pieprz połowa pęczka szczypiorku 1. Do małego garnuszka wlać wodę, odrobinę posolić i od razu umieścić w niej umyte jajka. 2. Gotować jajka 4 minuty (czas zacząć liczyć(...)wrzenia wody). 3. Ostudzone jajka, obrać i drobno posiekać. 5. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. 6. Do miski dodać pokrojone jajka, szczypiorek i za pomocą 1-2 łyżek majonezu wszystko ze sobą połączyć. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku
Ugotować