każdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki
Kuchenne zapiski Edytyszparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny cukier, sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa biały pieprz kawałek wędzonego łososia szczypiorek skórka otarta z cytryny Ziemniaki i por pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać por i ziemniaka, chwilę smażyć. Dodać białe wino. Odparować przez 3 minuty na dużym ogniu. Wlać(...)białe szparagi. Doprawić szczyptą cukru, lekko posolić i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mascarpone, zmiksować. Doprawić sokiem z cytrynem. gałką muszkatołową i białym, pieprzem. Podawać z łososiem, szczypiorkiem i skórką z cytryny
Moja Galeria Smaku100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu pieprz czarny, sól Łososia marynujemy w soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na godzinę do lodówki a następnie smażymy. Jeśli chcecie go upiec, to zamarynowanego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i przykrywamy folią aluminiową
Czerwona Porzeczkabomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości(...)balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu lub melasy 40 ml przegotowanej wody sól i pieprz do smaku dodatkowo 10-15 pomidorków koktajlowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum 20 min. Grejpfruta oraz
DefinicjaSmakułososiowe raffaello jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, natomiast smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki : 200g wędzonego łososia 150g serka Philadelphia sok z połowy cytryny wiórki kokosowe sól, pieprz Przygotowowanie : Łososia delikatnie zmiksować, skropić sokiem z cytryny, następnie dokładnie wymieszać z serkiem Philadelphia. Uformować kuleczki wielkości kęsa lub nieco większe, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe! Przed podaniem
Codzienne Gotowaniemiętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej(...)łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej
Food Squareoregano (świeże)- bazylia (świeża)- kolendra (dałam suszoną)- główka czosnku- różowa sól himalajska- oliwa z oliwek (u mnie w sprayu) Oczyszczonego łososia pozbawiamy łusek, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sparzoną cytrynę kroimy na plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy łososia. Nacieramy go wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i tak samo oprószamy solą. Do środka(...)układamy plasterki cytryny, a obok kładziemy ząbki czosnku w łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny i soczysty. Zioła i cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej
mojewypiekiinietylkoWielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy. Składniki 2 szt awokado 1 cytryna 1 duża czerwona cebula 150 g wędzonego na zimno łososia 1 pomarańcza 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz 1-2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy koperek czerwony pieprz do ozdoby Przygotowanie Awokado umyłem, przekroiłem na pół, usunąłem pestki. Ostrożnie wydrążyłem miąższ. Pokroiłem w cienkie plasterki, skropiłem sokiem(...)jeszcze mniejsze kawałki. Pomarańczę sparzyłem, obrałem, wyciąłem fileciki miąższu. Sos : oliwę, 2 łyżki wody, miód oraz musztardę wymieszałem. Doprawiłem solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Ułożyłem w metalowych obręczach plastry awokado, czerwoną cebulę, łososia, pomarańczę. Każdą porcję skropiłem sosem. Udekorowałem koperkiem i ziarnami czerwonego pieprzu
R'n'G KitchenWielkanoc to jajka obowiązkowo. Szczególnie te faszerowane czymś pysznym. U mnie będą suto nadziane wędzonym łososiem, do tego kilka kropel soku z cytryny i obowiązkowo świeży koperek. To moja pierwsza propozycja na Wielkanocne śniadanie. Przepis ukazał się również w Chochli . Składniki : * 3 jajka * 50g wędzonego łososia * 2 łyżki majonezu * łyżka soku z cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz(...)koperek, szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Łososia drobno pokroić, wymieszać z żółtkami oraz majonezem. Przyprawić, dodać sok z cytryny oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki jajka. Schłodzić, podawać z gałązkami koperku
Magiczne Życie Martyłyżeczki miodu 1 cytryna sól, pieprz 1. Musztardę mieszamy z miodem. 2. Filety z łososia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 20 minut. 3. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchnipojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski) odrobina liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku cytryna sól i pieprz Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem(...)wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik. Smacznego
Kuchnia Elliełyżki majonezupuszka czarnego kawioru (cena około 10 zł)rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek)koperekpół łyżeczki kurkumyświeżo mielony pieprzplasterki cytryny do dekoracjiJajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także(...)łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem
Bon Appetit Małgorzatyopakowania łososia i serka wychodzi ok. 10 porcji. Ja podaję je z dipem koperkowym. Wędzony łosoś awokado serek Philadelphia sok z cytryny kilka kropel oliwy pieprz sól papryka mielona Plastry łososia i awokado pokrój w kosteczkę. Do awokado wciśnij sok z cytryny, sól, pieprz i kilka kropel oliwy Weź małą obręcz i układaj warstwami: łosoś, serek, awokado
AZgotuj!dołu, równomiernie posypać solą kamienną , następnie posypać cukrem, rozsmarować chrzan i buraki - ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć , kamieniem, butelkami z wodą. Włożyć do lodówki(...)ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska
Stare Garyłyżki soku z cytryny 3-4 ogórki kiszone (w zależności od wielkości) 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 czubate łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu sól pieprz Wykonanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy (pod przykryciem) w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy
MyCookBook.pl