jednej strony cytryna stanowi doskonały, niemal obowiązkowy, dodatek do łososia, a z drugiej czasami wydaje mi się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak, gdy po prostu zostanie on nią skropiony przed smażeniem. Dlatego też zrobiłem pewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki(...)doskonałą. Oto moja kolejna propozycja na grillowanego łososia norweskiego z letnimi dodatkami. Zapraszam do gotowania! :)Grillowany łosoś (na 4 porcje):4 kawałki świeżego łososia norweskiego (ok. 600 g)4 cytryny (niewoskowane)4 łyżki pestek granatuświeżo mielony pieprzsól morskaoliwa z oliwekCytryny sparzyć, obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w kostkę, a następnie osączyć na ściereczce z części soku
Food Squaremoja pierwsza próba grillowania rybnego i bardzo udana. Rybka jest troszkę słodkawa, zwarta, wilgotna... obłędna!1 filet z łososia ze skórą (pokroiłam na 3 części)1 łyżka nasion kopru włoskiego2 łyżki sezamu2 łyżki brązowego cukru2 łyżki posiekanego koperku 2 cytryny
Dzieje kuchennej WiewióryNaszła mnie ostatnio ochota na łososia, bo już dawno nie jadłam. Znalazłam ekspresowy przepis, zmieniłam według własnego gustu, zrobiłam, wyszło pysznie. Dziś z Wami dzielę się tym przepisem :)Składniki:300-400 g łososia1 duża łyżka masłasok z połowy cytryny1-2 łyżki siekanego koperkusól do smakusłodka mielona paprykaSposób wykonania:1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką.2. Masło roztapiamy, uważamy(...)przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku.3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut bez przykrycia.Smakuje bardzo bardzo dobrze!Smacznego!!!Źródło: Passionfruit
Kuchnia domowa AniNaszła mnie ochota na rybkę i doszłam do wniosku, że dawno nie jedliśmy łososia. A łososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy" na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym. Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas(...)ziemniaków 2 łyżki mleka 1 jogurt naturalny Koperek Dodatkowo: Pomidory koktajlowe i 3 odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę z całej cytryny. Masło w temperaturze pokojowej łączymy ze skórką z cytryny i wyciśniętym sokiem z połowy owocu
W kuchennej krainiesmaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 5. Na talerzu układamy makaron
Szefowa kuchniłosoś cytryna sól i biały pieprz oliwa z oliwek koperek Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki łososia układać na folii aluminiowej (stroną błyszczącą do wewnątrz), skropić oliwą z oliwek i posypać koperkiem. Szczelnie owinąć folią. Rybę ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego
Atlas Smakówminut. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia a`200g 1 ziemniak 1 marchewka 1 jabłko sok z cytryny sól, pieprz mielony imbir natka pietruszki olej Wykonanie: łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku jabłko przekroić na pół(...)wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem" z kalafiora (przepis na blogu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko białą część) i pieczarki kroimy w drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy(...)200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy wodą. Pieczemy 20 min, górna i dolna grzałka. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Łosoś rybka iście królewska, bardzo lubiana w moim domu.. TY razem w towarzystwie cytryn i natki pietruszki. Idealna para ;) Składniki(...)filetu z łososia 3 gałązki natki pietruszki skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie Łososia oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. N wierzch łososia ścieramy skórkę z cytryny, posypujemy drobno posiekana natką pietruszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
Z Majeczką w kuchnilubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni na sklarowanym maśle. Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? Składniki: filet z łososia cytryna pieprz cytrynowy majeranek przyprawa do ryb masło klarowane koperek Wykonanie: Łososia dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną
Walijskie Pichceniesosie koperkowym – składniki:2 kawałki łososiaotarta skórka z 1 cytryny2 łyżki bułki tartej2 łyżki posiekanego koperku ( ja korzystałam z mrożonego)3 łyżki jogurtu naturalnegopieprz, sok z cytryny Łososia po umyciu i osuszeniu układam do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Skrapiam sokiem z cytryny i oprószam pieprzem. Smaruję jogurtem.Bułkę, koperek, skórkę cytrynową i pieprz mieszam i posypuję łososia.Piekę
UgotujmyTo.plwykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny
Ugotowaćprzygotowania, ale nie dajcie się zwieść pozorom, danie jest naprawdę banalnie proste i nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Marynowanego w oliwie z oliwek, koperku, czosnku i cytrynie łososia zapiekam w foli, a następnie podaję na poduszeczce ze szpinaku i sera pleśniowego. Do tego podaję kulki z ryżu basmati, świeżej rukoli i słodkiej kukurydzy. Doskonałe połączenie smaków. Bardzo polecam(...)świeżego w sezonie)1 opakowanie ulubionego sera pleśniowegoo,5 cebuli1 torebka ryżu basmati1/3 puszki kukurydzy konserwowejgarść rukolimasłosól świeżo zmielony pieprzpłatki migdałowe cytryna do podaniaWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C. Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym
Słodko-Słony Świat Ilonydrobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się(...)białą błonką). Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wypestkować każdy segment i pokroić na mniejsze kawałki. Bułki przekroić. Spód każdej posmarować serkiem. Nałożyć por, a na nim kawałki cytryny. Ułożyć kawałki łososia. Posypać cebulką i posiekanymi pistacjami. Przykryć drugą połówką bułki. The post Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaFrancisco włoskie restauracje. Słowo Cioppino pochodzi od Ciuppin, co w liguryjskim dialekcie oznacza posiekane. 200 gramów krewetek 200 gramów dowolnych innych owoców morza 4 kawałki filetu z łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy passata pomidorowa pomidor papryka czerwona i żółta świeży tymianek 160 ml białego wytrawnego wina półtora litra bulionu warzywnego W dużym(...)małym ogniu około 20 minut. Dodajemy owoce morza i tymianek i gotujemy aż wszystko zmięknie. W tym czasie smażymy na oliwie łososia na złoty kolor. Rybę łączymy z zupą i doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą ciabattą. PS Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italia