łosoś z cytryną - 500 przepisów (strona:3/34)

MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ W LEKKIM SOSIE CYTRYNOWYM 156

Składniki: 30 dag filetu z łososia pół opakowania makaronu razowego pióra Mkarony Polskie kilka pomidorków koktajlowych 2 cukinie pęczek natki pietruszki 3/4 szklanki jogurtu greckiego só,pieprz 1/2 cytryny Wykonanie: *Łososia oprószamy solą i pieprzem. Grilujemy zawiniętego w folię aluminiową. Pod koniec grilowania czyli po ok 15 minutach spryskujemy sokiem z cytryny. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki. *Cukinię kroimy(...)gotujemy al dente w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, przekładamy na talerze wcześniej obłożone grilowaną cukinią.  *Na makaron wykładamy kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych.  * Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę.  *Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki. *Na koniec

Z Majeczką w kuchni
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka(...)miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia:  Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć sok z cytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać  miód, świeżo siekane zioła,  siekane chilli i przyprawy. Wszystko w misce wymieszać  i odstawić na kilka minut. Do marynaty dodać łososia,  zanurzyć rybę

Plate of Joy
Pieczony łosoś na szpinaku 159

Składniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle(...)Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia skropić połówką cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem. Doprawionego łososia ułożyć na szpinaku. Posypać posiekanym koperkiem oraz zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec

W kuchni u Moniki
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 175

brokułami, pieczarkami, grillowanym bakłażanem i serem feta. Bo jak to bakłażan grillowany bez sera feta :) Sos z drobnymi modyfikacjami ilościowymi ściągnięty z tej strony . Składniki 300-400 g łososia 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku 1 mały brokuł 1 czerwona cebula 1 pieczarka duża z Lidla lub 3 mniejsze 1 mały bakłażan 1/3 opakowania sera feta Łososia przekrawamy na dwie(...)części, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, ja używam młynka do soli i do pieprzu, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min 15-25 min im dłużej poleży w takiej zalewie, jak to widziałam u Okrasy ostatnio, tym białko się bardziej zetnie w naszym łososiu. W między czasie szykujemy brokuła, rozdzielamy go na małe różyczki, cebule

Piekielna Kuchnia Pati
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 169

łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600  fileta z łososia bez skóry sól pieprz  Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny

Moje Kuchenne Rewelacje
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 121

thyme springs Small handful of parsley leafs 1 garlic clove Salt and pepper 1 tablespoon of butter 250g broccoli Na 2 porcje potrzebne nam będą: 2 kawałki łososia 1 cytryna Skórka z cytryny Kilka łodyg tymianku Mała garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku Sól I pieprz 1 łyżka masła 250g brokułów Method: Pre-heat the oven(...)masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Łosoś pieczony z dipem jogurtowo-ziołowym 196

bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi ziołami będzie pysznym, dietetycznym posiłkiem, dla tych liczących kalorie;)  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki filetu z łososia ze skórą, każdy po 150 g sok z 1/2 cytryny sól pieprz koperek 2 plasterki cytryny oliwa Dip jogurtowo(...)ziołowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego sól pieprz 2 łyżki drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, szczypiorek) Przygotowanie: Kawałki łososia skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy solą i młotkowanym pieprzem. Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemniaczanym 124

pikantnego łososia z dodatkiem świeżej mięty. Dzisiaj natomiast proponuję wykorzystać świeży szpinak a łososia upiec z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny! Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 1/4 pęczka bazylii 1 szalotka 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy(...)ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach razem z listkami świeżej bazylii. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku i szalotkę, dodajemy szpinak

Mango Papaja
Łosoś z cytryną i koperkiem 144

najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy

Szefowa kuchni
Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym 328

Składniki: 12 dag mieszanki sałat, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag wędzonego łososia, 2 cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, pieprz, sól. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Łososia kroimy w cienkie paski. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do niego miód, musztardę i oliwę z oliwek

Pobite gary Barbary
Łosoś pieczony z migdałami. 170

porcje ) : filet z łososia - 3szt. płatki migdałowe. jogurt naturalny gęsty lub kwaśna śmietana - 3 łyżki. cytryna - 1szt. sól , pieprz - do smaku. Sposób przyrządzenia : Filety z łososia dokładnie myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem .Skórkę z całej cytryny ścieramy na drobnych oczkach. Filety z łososia nacieramy solą , pieprzem oraz startą skórką z cytryny . Obficie skrapiamy sokiem

Bazylia kontra Rozmaryn
Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze 159

drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie  z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu i sól. Przelać do  misy wolnowaru, przykryć i gotować(...)solą, odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego

Stare Gary
Łosoś pieczony 128

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 4 kawałki fileta z łososia 1 cytryna 1/3 kostki masła koperek ząbek czosnku natka pietruszki sól, czarny pieprz słodka papryka Wykonanie: Łososia myjemy i nacieramy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było jak najbardziej

psgotujemy
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI 146

garście rukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów   dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin łyżeczka musztardy(...)miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory.      Wszystkie składniki do sosu wymieszałam  i polałam nim sałatkę. Łososia  skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą i pieprzem.  Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Wlałam wino,dodałam masło,kapary i smażyłam jeszcze przez

potrawyregionalne
Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy 225

razem wersja klasyczna z koperkiem. Składniki na 2-4 porcje 4 kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem na skórze by nabrała złoty kolor. Następnie naczynie(...)żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów