łyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy(...)dodajemy skórkę z otartych pomarańczy. Całość smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Powinniśmy uzyskać lekko gęsty sos. Krok 4. Na koniec dodajemy likier i flambirujemy - podpalamy alkohol. Gdy alkohol się wypali, przekładamy naleśniki na ogrzany talerz, zostawiając na patelni sos. Do sosu na patelni dokładamy filety pomarańczy i odrobinę masła, smażymy przez
Moja Książka KucharskaPoniższy przepis jest moją modyfikacją tradycyjnych francuskich naleśników z sosem pomarańczowym. Wzbogaciłam je o dodatek twarogu, który moim zdaniem świetnie komponuje się z pomarańczami. Polecam szczególnie na śniadanie, choć będą również idealne na deser czy obiad w wersji słodkiej J Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 1 jajko około(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 30 g masła 30 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy naleśniki. Mleko miksujemy z jajkiem, wanilią, cukrem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy ciasto na jakieś
Mania Gotowaniałyżki gorzkiego kakao KREM 1l śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1/2 szklanki likieru cointreau (pomarańczowego) PRZEŁOŻENIE:1/2 słoika powideł śliwkowych (150 g) DEKORACJA: rozmaryn, gwiazdki anyżu, świeża lub mrożona żurawina WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (góra(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 blaty. PONCZ : sok pomarańczowy mieszamy z likierem cointreau KREM : W miseczce mieszamy śmietn-fix z cukrem pudrem. Smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, ostrym nożem, jak najdrobniej siekamy na desce. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy początkowo na średnich
cool and mintyzasadzie, że koloru czerwonego ma być najmniej, później dużo żółtego i na samej górze równie dużo niebieskiego. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKA grenadina lub syrop owocowy czerwony (najlepiej malinowy) sok pomarańczowy likier Blue Curacao rum kostki lodu WYKONANIE Zaczynamy od kostek lodu. Żeby drink był przyjemnie chłodny i łatwo się go robiło, to najlepiej żeby trochę ich było (u mnie(...)lodu na 1 drink). Następnie wlewamy kieliszek 0,25 grenadiny lub syropu. Kolejnym krokiem jest sok pomarańczowy, z tym, że nie możemy go lać bezpośrednio do drinka, tylko najlepiej nalać sobie np. do miarki kuchennej i delikatnie wlać do drinka. Rum i likier Blue Curacao mieszamy ze sobą (jeżeli macie shaker, to w nim, ale można obyć się również
Passions hobbies lifeProsty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy ( ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki
Andzia PichcinutąSkładniki:130 g masła150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego4 łyżki cukru pudru4 duże jajka120 g mąki2 łyżki przyprawy korzennej do piernika2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę)Do przełożenia:3/4 szklanki powideł śliwowychokoło 10 suszonych śliwekskórka z połowy pomarańczyGanache czekoladowy(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach
Mania GotowaniaSkładniki: 500 ml spirytusu 400 ml wody 50 dkg pomarańczy 50 dkg cukru 10 dkg skórek pomarańczowych Sposób wykonania: Skórkę drobno pokrajać, wsypać do butelki, zalać spirytusem , zakorkować i pozostawić na 5 dni. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem(...)pomarańcz. Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin. Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelek, zakorkować. Pozostawić na 2-3 miesiące. Jeśli robiliście podobny likier, to podzielcie się swoimi doświadczeniami
Przepisy kulinarne babci Antoninytaaak taki mazurek, tradycyjny. Jak nasze babcie piekły a dziadkowie kokosy z ogródka zbierali : ) Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy: 300 g mąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Wyjęte ciasto
Szybko Tanio Smacznieciasto. Zniknęło po godzinie Składniki ryż, 200g woda, 250ml mleko, 250ml likier pomarańczowy, 5 łyżek cukier, 150g śmietanka 30%, 200ml migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i dodajemy połowę
Gotowanie moimi oczamiCosmopolitan, zwany także Cosmo, to drink bazujący na wódce i słodkim likierze pomarańczowym. Odzyskał swoją popularność dzięki serialowi „Seks w wielkim mieście”. Przepis wykonania znajdziesz poniżej. Składniki na Cosmopolitan: wódka cytrynowa (40 ml) likier Cointreau lub triple sec (15 ml) sok z limonki (15 ml) sok żurawinowy (30 ml) kostki lodu Przepis na Cosmopolitan Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu
Przesmaczniepudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy * W wersji dla dorosłych do soku dodaje kilka łyżeczek likieru pomarańczowego **** INGREDIENTI 250 g di mascarpone 250 g di ricotta 250 g di savoiardi 50 g di zucchero a velo 100 ml di succo d'arancia* 2 cucchiai
La grande e la piccola cuocaNaleśniki Suzette to tradycyjny francuski deser. Są pyszne, orzeźwiające, aromatyczne, delikatne i bardzo słodkie. Skórka pomarańczowa nadaje im orzeźwiającego smaku, a karmelowo - maślano - pomarańczowy sos jest po prostu obłędny. Oszaleliśmy z mężem na punkcie tych naleśników. Jeśli szukacie wykwintnego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu dania to sięgnijcie po crepes Suzettte. Będziecie oczarowani! Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka(...)pomarańczowy i dalej mieszać. Sos powinien być jednolity i lekko gęsty. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową. Naleśniki ułożone w trójkąty włożyć na patelnię, namoczyć dokładnie w sosie, lekko podgrzać i podawać na ciepło udekorowane skórką pomarańczową. *Nasza wersja to wersja bez alkoholu, ale można zrobić również wersję dla dorosłych. Do namoczonych w sosie i podgrzanych naleśników dolać kieliszek likieru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienaleśników Sos pomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto(...)patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając!!! Gdy alkohol się
Smakowity Blog Kulinarnylubicie i co można nadziać na metalowe szpikulce (które można zastąpić wykałaczkami).Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :)Gorąco polecam! :)* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 200 ml* skórka z pomarańczy- łyżeczka* likier pomarańczowy- 1 łyżka* dodatki- u mnie banan, pomarańcza i piankiDo naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się
Kraina Miodem Płynąca