likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:18/34)

Świąteczny tort. 199

mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta(...)części. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod  koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami

Malinowe Pocałunki
Drink Barbados Sunrise 142

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20 ml rumu 15 ml grenadyny 30 ml likieru Blue Curacao sok pomarańczowy kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Do szklanicy wkładamy lód. Do kostek lodu dolewamy grenadynę. Następnie bardzo delikatnie wlewamy sok pomarańczowy. (po ściance). Alkohole rum i likier Blue curacao dość mocno mieszamy w shakerze. Wymieszane alkohole pomału, po łyżeczce wlewamy do szklanicy. (adsbygoogle

Olcia gotuje!
Likier Kukułka 143

jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu z sokiem bananowym i pomarańczowym (40 ml likieru, po 80 ml każdego soku). Polecam! Likier Kukułka Składniki

Smak mojej kuchni
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 128

łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet pomarańczowy: 100 ml wody sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej opcjonalnie pół łyżeczki cukru Dodatkowo potrzebne będą: wafelki(...)słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić

KreatywnePiny
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 162

kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód: 300 g ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem(...)pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Brzegi mają ok. 2 cm. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W misce umieszczamy serek, likier, skórkę

Chocolate Muffin Blog
Sex on the beach 131

proponuję zmniejszyć ilość alkoholi do 20 ml każdy. Lista zakupów: Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok „Żurawina” (ok. 140 ml) Nie jest to stricte sok żurawinowy, a napój o smaku żurawinowym z Hortexu. 25 ml wódki Bardzo dobrze smakuje również z białym rumem. 25 ml likieru brzoskwiniowego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic(...)name='Sex on the beach'; listonic_content='Sok pomarańczowy (ok. 140 ml) Sok \\\"Żurawina\\\" (ok. 140 ml) 25 ml wódki 25 ml likieru brzoskwiniowego'; document.write(" "); Na dno szklanki wlewamy wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Uzupełniamy szklankę sokiem pomarańczowym oraz żurawinowym, mniej więcej 50/50 każdego. I gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest lekki i słodki. Dobrze nadaje się

Proste-przepisy.pl
Trufle pomarańczowe 136

ubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku

Wiem co jem
Tort makowy 163

skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu  niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej  kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej(...)orzechów włoskich 5-6 drobniutko posiekanych daktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować

Gosia gotuje
Sex On The Beach 250

wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego* 80 ml soku żurawinowego 80 ml soku z pomarańczy ** kostki lodu (do 2/3 wysokości szklanki) dodatkowo pół plasterka pomarańczy do dekoracji Likier brzoskwiniowy* – to najdroższy i nie wszędzie dostępny składnik. Kosztuje około 70 zł za butelkę (lipiec 2022r.). Jeśli planujesz wykonać kilkanaście drinków, to warto się w taki likier zaopatrzeć. Jeśli jednak chcesz wykonać(...)minimum 2/3 wysokości szklanki (u mnie ozdobna o pojemności 440 ml) wkładam kostki lodu i wlewam sok żurawinowy. W oddzielnej szklance (najlepiej w shakerze) mieszam ze sobą sok pomarańczowy, wódkę oraz likier brzoskwiniowy. Całość wlewam ostrożnie do ozdobnej szklanki z kostkami lodu i sokiem z żurawiny. Aby uzyskać efekt dwóch warstw, wlewam po łyżce umieszczonej w szklance. Bardzo ważna jest

Ania gotuje
Mus czekoladowo-pomarańczowy 11

czekoladowo-pomarańczowy wygląda absolutnie pysznie! 🍫🍊 Idealne połączenie czekolady i pomarańczy, a do tego Baileys dodaje mu wyjątkowego charakteru. Myślę, że na pewno sprawdzi się na świątecznym stole lub przy jakiejś wyjątkowej okazji. Bardzo lubię takie desery, które są zarówno eleganckie, jak i łatwe do przygotowania. Jeśli szukasz dodatkowego akcentu, możesz spróbować dodać do masy kilka drobnych kawałków orzechów lub migdałów(...)święta lub specjalną okazję? Sprawdź jakie to proste! Przepis na 6 porcji Składniki:  157 g czekolady pomarańczowej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml Baileys (lub inny likier kremowy) ½ łyżeczki skórki pomarańczowej 300 ml śmietany kremówki 100 g herbatników (np. Lotus Biscoff) 25 g roztopionego masła Przygotowanie: Przygotowanie spodu: Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem na małe okruchy. Dodaj

Niezły Młynek
Mus czekoladowo-pomarańczowy 11

czekoladowo-pomarańczowy wygląda absolutnie pysznie! 🍫🍊 Idealne połączenie czekolady i pomarańczy, a do tego Baileys dodaje mu wyjątkowego charakteru. Myślę, że na pewno sprawdzi się na świątecznym stole lub przy jakiejś wyjątkowej okazji. Bardzo lubię takie desery, które są zarówno eleganckie, jak i łatwe do przygotowania. Jeśli szukasz dodatkowego akcentu, możesz spróbować dodać do masy kilka drobnych kawałków orzechów lub migdałów(...)święta lub specjalną okazję? Sprawdź jakie to proste! Przepis na 6 porcji Składniki:  157 g czekolady pomarańczowej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml Baileys (lub inny likier kremowy) ½ łyżeczki skórki pomarańczowej 300 ml śmietany kremówki 100 g herbatników (np. Lotus Biscoff) 25 g roztopionego masła Przygotowanie: Przygotowanie spodu: Herbatniki wrzuć do miski i rozgnieć wałkiem na małe okruchy. Dodaj

Niezły Młynek
Crème brûlée 163

kupowałam,  aby mieć naczynia.  składniki (5 naczynek po ok 100 ml) 1 laska wanilii 400 ml śmietanki 30% 4 żółtka 30 - 35 g cukru 1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie) przygotowanie Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek  w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić. Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka(...)podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut. W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać  masę do przygotowanych foremek. Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości

Stare Gary