doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o swoje zdrowie. Najlepiej wybrać te ekologiczne (wyróżniające się ciemniejszym kolorem) zamiast siarkowanych (pomarańczowych, żółtych). 100 g suszonych moreli to 284 kcal. Właściwości : Mają dużo potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Z uwagi na zawartość żelaza, poleca się je również przy anemii(...)mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę pod choinkę. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciastka - domowe słodkościszczyptysos pomarańczowy400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyskórkę z jeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie(...)pomarańczowy też jest słodki, ale to już wedle naszego podniebienia. SOS POMARAŃCZOWY ok 250 ml- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy wlewamy do rondelka. Jedną pomarańczę myjemy, parzymy obieramy cienko (bez białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy
Basia w kuchniwszystkich słodkości. Pasta orzechowa może mieć lekko słonawy smak, dzięki czemu idealnie przełamuje słodkie desery lodowe . Idealnie komponuje się z owocowymi wyrobami, np. lodami truskawkowymi, wiśniowymi bądź pomarańczowymi. Tak przygotowany przysmak, polany likierem, będzie wspaniałym smakołykiem na każdej imprezie. Masło orzechowe idealnie komponuje się z ożywczą miętą oraz delikatną wanilią . Warto także wykorzystywać je jako masę do ciasta. Idealnie łączy
sierotka maRysia w kuchniCzekoladą – Zapraszam na pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z ciemnym kakao, wanilią i śmietanowym kremem. Jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, czekoladowy. Nasączyłam go kawą z dodatkiem likieru migdałowego i w smaku przypomina tiramisu. Wygląda pięknie i będzie idealny na świąteczny stół. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr. Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)100ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Do nasączenia: 120ml zaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru
Mała Cukierenkadrink ma wiele odmian, ale charakterystyczny smak nadaje mu likier brzoskwiniowy i sok z żurawiny. Zapewne spotkacie go w większości drink - barów na całym świecie. Oto moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji
Smaki EwyZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa: Białka oddzielić od żółtek
Domowa Cookierenka Agiblue curacao oraz soku z cytryny sprawia że jest to bardzo smaczny oraz szybki i prosty drink na każdą imprezę. Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru blue curacao około 100 soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml wódki 20 ml blue curacao około 100 ml soku z cytryny następnie wszystko razem mieszamy gotowe
DrinkologiaPrzepis na Mithering Bastard czyli miks whisky z sokiem pomarańczowym, z ciekawym dodatkiem w postaci likieru Triple Sec. Połowę drinku stanowi czysta whisky
Koktajle i drinkiłyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego, LUB 2 łyżeczki ekstraktu 150g płatków owsianych 2 łyżki wybranego płynu: kawy, lub wody, lub śmietanki, lub mleka, lub soku pomarańczowego, lub czekolady, lub rumu, lub likieru cointreau dodatkowo: coś do obtoczenia gotowych kulek, np. wiórki kokosowe, dodatkowe kakao, albo czekolada w proszku, lub cukrowe, kolorowe wiórki, jak u mnie Włóż wszystkie składniki (oprócz
Lejdi of the houseBazą przepisu na drink Fat Hooker jest wódka, ponadto zawiera on malibu rum i likier brzoskwiniowy. Całość jest dopełniona sokiem pomarańczowym
Koktajle i drinkigustu. Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem a przeniesie Was do przepisu. 1. Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 2. Babka cynamonowo marcepanowa 3.Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 4.Babka tiramisu (z likierem) 5.Kawowo-adwocatowa babka z białek 6.Babka majonezowa 7.Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 8.Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką 9.Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami 10.Mięsna babka
VioletoweKucharzenieekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus 5 kostek cukru trzcinowego Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki. Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców
AZgotuj!