likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:16/34)

Mandarynkowe ciasto świąteczne 90

mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć

Moja Delicja
Californication - przepis na drink złożony z wielu alkoholi, mocny i prosty 100

Drink Californication łączy ze sobą takie alkohole jak: wódka, gin, rum, tequila i likier pomarańczowy. Przepis dopełniony sokiem z cytryny i pomarańczowym

Koktajle i drinki
Sangria 133

Opis Sangria: Sangria to orzeźwiający napój alkoholowy na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców, podawany z lodem oraz czasami z dodatkiem innego alkoholu, na przykład likieru pomarańczowego, wódki lub innych alkoholi. Występuje bardzo często w różnych wersjach, w zależności od posiadanych owoców. Zazwyczaj są to pomarańcze, jabłka cytryny, limonki, brzoskwinie, a nawet truskawki czy banan oraz wiele innych owoców. Ostatni

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia 456

YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia Składniki: Spód i wierzch: około 300g podłużnych biszkoptów około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona) 40-50ml wody Środek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu

Mała Cukierenka
Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy 106

kaszy jaglanej 4 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki miodu 3 małe jajka (dodałam ekologiczne) ziarenka z 1/2 laski wanilii 20 ml limoncello skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy) wierzch kilka łyżek karmelu nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik   Artykuł Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy

Raj dla Podniebienia
Tort Mimoza ( włoski torta mimosa) 161

mieszać aż do zgęstnienia i zagotowania.  Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia. Składniki na poncz; 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki 1/4 soku z pomarańczy lub cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.  Dodatkowo; 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzoną

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłkowe Crêpes Suzette 112

Magda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju

Smaczna Strona
Likier pomarańczowy 342

Jakiś czas temu zrobiłam i opublikowałam dla Was przepis na likier cytrynowy, a ponieważ ja wręcz kocham pomarańcze, na tej samem zasadzie zrobiłam likier pomarańczowy.  Wyszedł tak samo pyszny i podobnie jak w poprzednim przepisie zmniejszyłam ilość cukru do pół szklanki, w oryginalnym przepisie na cytrynówkę była szklanka ;) Składniki : 5 dużych pomarańczy 0,5 litra spirytusu 0,5 litra

Życie zaczyna się w kuchni
Panna Cota 131

niedzielny poranek zapraszam na delikatny deserek dla Babci. Nawet dzieci potrafią go przyrządzić. Polecam :-) Panna Cota: Składniki: 5 płatków żelatyny 500 g słodkiej śmietany 130 g cukru 1 łyżka likieru pomarańczowego( dla dorosłych) Wykonanie: 1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok. 10 minut, aż napęcznieje. W rondelku zagotować śmietankę i cukier. Zdjąć

dolcevitainmykitchen
drobne ciasteczka 197

jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się wałkowało (ciut się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańcze w karmelowym syropie 155

przepięknie wygląda nawet na świątecznym stole. I ten zapach: pomarańcze i karmel... Nie potrzeba już świeczek zapachowych. W całym domu pachnie świątecznie. Dla wzmocnienia smaku do syropu możemy dodać likier pomarańczowy. Oczywiście jeśli

dolcevitainmykitchen
Arbuzowa Margarita 145

u0119kujcie ","recipeIngredient":["3 i 1\/2 szklanki mi\u0105\u017cszu z arbuza\r","1\/2 szklanki tequili\r","1\/2 szklanki soku z limonki\r","1\/2 szklanki likieru pomara\u0144czowego (opcjonalnie, wymienne na sok pomara\u0144czowy)\r","Limonka i cukier do dekoracji"],"name":"Automatycznie zapisany szkic","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Arbuza wrzucamy do blendera i robimy(...)margaritę z soczystym arbuzem, nie dziękujcie Automatycznie zapisany szkic Składniki 3 i 1/2 szklanki miąższu z arbuza 1/2 szklanki tequili 1/2 szklanki soku z limonki 1/2 szklanki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, wymienne na sok pomarańczowy) Limonka i cukier do dekoracji Sposób przygotowania Arbuza wrzucamy do blendera i robimy z miąższu puree. Przelewamy do pojemnika i mrozimy ok. 3h. Kiedy arbuz się

Mostek w kuchni
Tort dla Olgi 129

tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort.  Każdy blat nasączyłam delikatnie likierem pomarańczowym. -Możecie nasączyć tym czym lubicie najbardziej- Wierzch posmarować bitą śmietaną- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej) i ubitej z łyżką cukru pudru.  Posmarować tort i ozdobić według uznania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekane pomarańcze 75

tego magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i alkoholem. Białka ubić na sztywną pianę. Marcepan zetrzeć

Szybko Tanio Smacznie
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 198

perforowanej blaszce . Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami

naRuszcie
Sernik idealny 166

później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy

Gotowanie i blogowanie
NALEŚNIKI SUZETTE 152

mąki 2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj

Kubki smaku
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 185

oraz makowca.  W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (tort nabrał charakterystycznego smaku i aromatu pomarańczy) oraz miód, którego w oryginalnym przepisie zabrakło.  Postanowiłam

ChilliJemy
"Śmigus - dyngus", czyli wielkanocny drink z calvadosem 130

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-61402900-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: Calvados 40 ml Likier pomarańczowy Cointreau 40 ml (lub nieco mniej, jeśli wolicie wersję mniej słodką. Sok grapefruitowy 40 ml (lub nieco więcej, jeżeli wolicie wersję o mniejszej mocy) Dużo lodu Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Ewy
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 181

ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką   Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY   Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee ul. Księcia Bogusława

Atlas Smaków
Czekoladowe ciasteczka 153

Znalazłam je u Doroty z MW [ klik ] i już są teraz na moim stole. Trochę zmieniłam po swojemu bo nie miałam likieru pomarańczowego. Bo u mnie tak jest, mam całe mnóstwo zapisanych przepisów które "czekają" i zbieram je bo na pewno wypróbuję. Natomiast jak zdarzy się przepis który mnie urzeknie to od razu się za niego zabieram

Moje Małe Czarowanie
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 266

jestem w stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo

Kulinarna Pokusa
Domowy sękacz z piekarnika 282

się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło

Domowa Cookierenka Agi
Mandarynkowe ciasto świąteczne 204

mąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej )   Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć mąką

Moja Delicja
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 138

pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek

Smakowy Raj
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 112

kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  i kakao przesiać do miski, dodać olej.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki

Gosia gotuje
Crepes Suzzete w porto 192

wtedy sfotografować. I tak miałam z nimi mnóstwo zabawy. Nie udało mi się jeszcze opanować sztuki podrzucania ich i obracania, ale wierzcie próbowałam :) W oryginalnym przepisie używamy likieru pomarańczowego i koniaku jako alkoholi, które pozwolą naszym naleśnikom stanąć w płomieniach. Ja postanowiłam użyć tego co miałam pod ręką, czyli porto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca

W kuchni wieczorem
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 174

łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką czekoladą) 1 łyżka dropsików z mlecznej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną mleczną czekoladą) masło do wysmarowania foremek Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Foremki do zapiekania wysmarować masłem. W misce połączyć likier, jajka(...)kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło sugeruje jeszcze dodatek lodów waniliowych i ja się pod tą wersją podpisuję, ale wówczas podam ją jako deser, a nie śniadanie. Choć

KUCHARNIA
Martini - drink 129

tylko proponuję drink, który na pewno zaspokoi gust  smakoszy MartiniSKŁADNIKIkostki lodupół filiżanki soku z mandarynki1 łyżeczka likieru pomarańczowego1 kieliszek wódki typu wyborowaMartini do uzupełnieniaWYKONANIEw  shakerze umieszczamy lód, wlewamy sok z mandarynek, wódkę, likier pomarańczowy, uzupełniamy Martini. Energicznie wstrząsnąć. Drink  wlać do szklanek odpowiednio udekorować.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 249

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku.Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
Torcik W-Z z kremem serowym 133

obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem  i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 884

wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki

Ratunku obiad
Drink Portofino 199

samej nazwie, to powstanie nam nieco słodszy drink. Zamiennie zamiast Sprite można użyć napoju 7UP. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Portofino – Składniki: 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego 25 ml likieru Blue Curacao (lub ewentualnie syropu – wtedy drink będzie bardziej słodki) 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku) 2-3 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)drink Portofino: Wódkę, sok pomarańczowy i skruszone kostki lodu wymieszać w shakerze (chociaż można też to zrobić po prostu w szklance). Wlać zawartość shakera do szklanki, dodać 100 ml Sprite (lub mniej/więcej do smaku), a na koniec dolać likier Blue Curacao (lub syrop Blue Curacao jeśli chcemy słodszą wersję drinka). Ozdobić drink plasterkiem pomarańczy lub cytryny. Smacznego! Więcej inspiracji

Kulinarne Przeboje
Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy 118

mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów   Poncz: 120 ml   dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau   Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych   Sposób przygotowania: Pół szklanki mleka zmiksować   ze śmietanką, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną(...)puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu aż powstanie krem, na sam koniec dodać sok z cytryny i likier ponownie zmiksować, wsypać mielone migdały i wymieszać szpatułką. Poncz: Sok pomarańczowy wymieszać z likierem cointreau .     Jedną warstwę biszkoptów ułożyć w kwadratowej formie wyłożonej pergaminem, nasączyć połową   ponczu, na biszkoptach nałożyć konfiturę małymi kleksami , wyłożyć połowę kremu i czynność powtórzyć

Wanilia i Kardamon
Sex on the beach 198

również na w spisie Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów. Ma on dość słodki owocowy smak i idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni! Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru brzoskwiniowego 40 ml sok pomarańczowy 40 ml sok żurawinowy kostki lodu Sposób wykonania: Na początek do szklanki do pełna wypełnionej lodem nalewamy 40 ml soku żurawinowinowego następnie pozostałe składniki 20 ml likier

Drinkologia
Harvey Wallbanger 143

oraz z likierem Galliano ( jest to likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch). Drink powstał w latach 60. Jednak dopiero od niedawna odradza się popularność tego drinka. Koktajl podawany zawsze w wysokiej szklance. Drink Harvey Wallbanger znajduje się na liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). Składniki: 45 ml wódka 15 ml likier Galliano 90 ml sok pomarańczowy Plaster limonki(...)oraz mięta (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Wysoką szklankę typu highball wypełnij lodem. Wlej wódkę oraz sok pomarańczowy. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką barową. Na końcu na powierzchnię drinka dolej likier Galliano. Szklankę ozdabiamy plasterkiem limonki oraz gałązką mięty. Artykuł Harvey Wallbanger pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
Drink Wa Hoo Wa 6394

ciekawy kolor, który uzyskujemy poprzez połączenie soku pomarańczowego z likierem blue curacao. Przygotowanie takiego drinka nie wymaga specjalnych zdolności barmańskich, a możemy nim zaskoczyć naszą rodzinę czy znajomych na imprezie urodzinowej i nie tylko! Składniki: 20 ml likieru blue curacao 40 ml czystej wódki 90 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) kilka kostek lodu Przygotowanie: 1. Kilka kostek(...)lodu wrzucić do wysokiej szklanki. Następnie wlać czystą wódkę oraz likier blue curacao. Całość uzupełnić sokiem pomarańczowym, który delikatnie lejemy po kostkach lodu w szklance. Szklankę można udekorować kawałkiem cytryny lub limonki. Przed podaniem drink proponuję wymieszać w celu połączenia smaków

Danka Pichci
Sex on the beach drink 117

beach to pyszny drink z dodatkiem soku pomarańczowego i żurawinowego. Jest on hitem każdej imprezy! Gorąco polecam! Składniki: 80 ml wódki 40 ml likieru brzoskwiniowego 80 ml soku żurawinowego lub grenadyny 80 ml soku pomarańczowego 8-10 k The post Sex on the beach drink appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
CZEKOLADKI 120

moje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo(...)pomarańczowego 10 małych papilotek na muffinki A jak to zrobić: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako druga warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Gdy stwardnieją delikatnie ściągnąć papierowe

Kuchnia w opałach
Drink Żar tropików 127

czyli za pomocą zwykłej szklanki i dużej łyżki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink Żar tropików – Składniki: 25 ml grenadiny 50 ml rumu 50 ml likieru Blue Curacao (nie może być syrop) ok. 250 ml soku pomarańczowego (w zależności od wielkości szklanki) 4 kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na drink Żar Tropików: Na dno wysokiej szklanki wrzucić 4 kostki lodu(...)wlać 25 ml grenadiny (ewentualnie można użyć syropu malinowego). Następnie delikatnie, najlepiej po odwróconej dużej łyżce wlewać ok. 250 ml soku pomarańczowego. W shakerze (lub jeśli go nie macie, to w zwykłej szklance) wymieszać ze sobą likier Blue Curacao (nie może być to syrop!). Kolejno zawartość shakera przelać też po odwróconej łyżce do szklanki z grenadiną i sokiem pomarańczowym

Kulinarne Przeboje
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 187

orzechów pekan lub włoskich / grubo posiekanych 100 g gorzkiej czekolady / grubo posiekanej POLEWA CZEKOLADOWA 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki likieru lub soku pomarańczowego WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę z kominem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. W rondelku(...)połączenia składników). Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. POLEWA :  białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z likierem lub sokiem pomarańczowym. Polewamy po ostudzonym cieście. Połamaną na kostki gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Rozprowadzamy  po cieście

cool and minty