Opis: Passoa Rum bon to bardzo egzotyczny drink dzięki połączeniu likieru passoa oraz rumu! Idealny na ciepłe letnie dni. Składniki: 45 ml Passoa 30 ml rumu 75 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 45 ml Passoa Następnie dodajemy 30 ml rumu Na sam koniec dodajemy 75 ml soku pomarańczowego Wszystko razem energicznie
Drinkologiazrobić domowy adwokat / likier jajeczny ? Przepis na domowy likier jajeczny podaję Wam tutaj (klik) . Do przygotowania babeczek użyłam produktów firmy Emix Składniki: (na 6 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 2 łyżki naturalnego kakao 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju kilka kropli aromatu pomarańczowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Uwaga! Dziś
Słodkie okruszkiprawda już po Andrzejkach, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić sobie takiego drinka. Słodko, kwaśno i z pomarańczową nutą...na bazie whisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską
Jemy PijemyMakaron ten pochodzi Genui, co od razu kojarzy się z Pesto Genovese , z którym idealnie się komponuje. Limoncello natomiast to włoski likier, który podawany jest najczęściej po posiłku, u mnie już w trakcie i przed i po 😉. Likier z cytryny ma ponad 100-letnią historię, która zaczęła się, jak to często bywa w kilku miejscach i ma w swojej, historii(...)wybrzeże Amalfi i wyspy Capri, to miejsca we Włoszech, które ubiegają się o pierwszeństwo w wynalezieniu Limoncello. Najbardziej prawdopodobna historia powstania tegoż likieru to Capri i nie jaka Pani Maria Antonia Farace, która opiekowała się ogrodem cytrynowo-pomarańczowym. Na początku XX wieku na wyspie Azzura, gdzie był ten pensjonat z ogrodem Pani Maria, zrobiła ten trunek, na który przepis przekazała
RafalCooknajwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast. Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej aromatycznej kawy. Na blogu znajdziecie przepis na syrop
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI : 20 ml syropu grenadiny Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu mięta do dekoracji
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta kardamonu 3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku tiramisu) Dekoracja: 2 łyżki kakao skórka z 1/2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę(...)dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy. Na końcu wlewamy likier. Wszystko razem mieszamy. Tort: Biszkopt kroimy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta kardamonu 3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku tiramisu) Dekoracja: 2 łyżki kakao skórka z 1/2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę(...)dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy. Na końcu wlewamy likier. Wszystko razem mieszamy. Tort: Biszkopt kroimy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy
Kuchnia MagdaLenyalkoholem. Przygotowanie drinka jest proste i szybkie. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezki. Wypróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 300 ml soku pomarańczowego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 sztuki średnie sztuki 80 ml wódki, dobrze schłodzone 40 ml likieru typu Blue Curacao 50 ml syropu cukrowego kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink z kiwi – wykonanie: Kiwi obieramy(...)kroimy na ćwiartki lub ósemki. przekładamy do blendera i rozdrabiamy. Kolejno dodać tam Likier Blue Curacao oraz syrop cukrowy i krótko wymieszać, aby powstał mus. Całość przelać do dwóch dużych szklanek (każda o pojemności ok. 350 ml). Wrzucić 3 kostki lodu. Następnie sok pomarańczowy połączyć z wyciśniętym sokiem z cytryny oraz z wódką. Wymieszać. Tak przygotowany napój wlewamy do szklanki
Olcia gotuje!mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)układać biszkopty nasączone w espresso - najlepiej 3 rzędy biszkoptów jeden za drugim. Pomiędzy biszkoptami układać tężejącą galaretkę (u nas na połowie ciasta była zielona, na drugiej połowie pomarańczowa galaretka). Jak galaretki zastygną wyłożyć resztę masy i przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch można wylać polewę czekoladową (ja z niej zrezygnowałam, gdyż na wierzchu biszkoptu utworzyła się cienka warstwa pysznej bezy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieznane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi
Moja smaczna kuchniaDzban tej sangrii powstał zupełnie przypadkiem. W ostatni weekend przybyli goście z butelczyną różowego wina ( Car...Ros.. ). Okazało się być nie za smaczne do wypicia
Jemy Pijemyłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Jajka zmiksować
Jemy Pijemy