naleśnikowych na świecie, które oczywiście powstało we Francji. Naleśniki w klasycznych restauracjach francuskich ma się rozumieć, robione są przy gościach. Crêpes Suzette są podawana rzecz jasna z sosem pomarańczowym z likierem – Grand Marnier – którego niestety nie dostałem i polewane Brendy, które jest zapalane, przed samym podaniem… W wyniku tego, że nie pije alkoholu 😉 u mnie wersja(...)najlepsze naleśniki na świecie Crêpes Suzette. Składniki Naleśniki Mąka 120 gram Mleko 110 ml Woda 110 ml Jajka 2 sztuki Masło miękkie 25 gram plus do smażenia Sok pomarańczowy 3 łyżki Skórka pomarańczowa 1 łyżeczka Sól 1/4 łyżeczki Sos Masło 100 gram Cukier 50 gram Skóra z pomarańczy 1 łyżka Sok z pomarańczy 3 sztuki Dodatki Kwaśna śmietana Mięta Jeżyny
RafalCookShot Zielona Ropucha – brzmi ciekawie? Na imprezie nie wszyscy preferują picie shotów z czystej wódki, dlatego idealnie w takiej sytuacji sprawdzą się tzw. kolorowe shoty
Kulinarne Przebojepokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć
SprawdzonaKuchnia.plFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zielona wdowa (Green Widow) to napój, który wymaga tylko dwóch składników. Zobacz jak łatwo zrobić drinka
CRAVEmonkeyDrink Wa Hoo Wa to drink idealny na imprezę, czy to np. urodziny, czy też Sylwestra, a nawet na babski wieczór. Cieszy nie tylko oko, ale
Kulinarne Przebojewysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego
Złote przepisyProsty, lekki i bardzo smaczny drink. Składniki 60 ml soku pomarańczowego 180 ml Bazilio Caraibo di Coco plasterek pomarańczy lód Przygotowanie Sok pomarańczowy i likier o smaku kokosowym mocno schłodzone wymieszałem w shakerze z lodem. Wlałem do kieliszków. Udekorowałem plasterkami pomarańczy
R'n'G Kitchenjeszcze więcej chrupkości wzbogaciłam je drobno posiekanymi migdałami. Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest słodki. Gdybyśmy przygotowywali wersję tylko dla dorosłych, można sok pomarańczowy zastąpić likierem. Trzeba wówczas zmniejszyć nieco ilość miodu, aby sernik nie był za słodki.” Czytaj więcej
Wiem co jemprawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać
In my kitchencukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki amaretto) - suchy mak do posypania pączków Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier(...)miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie szykujemy masę makową. Połowę masy z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy duże krążki. Nakładamy po pełnej
mojewypiekiinietylkoPortofino to kolejny prosty drink. Jak to moja żona określiła "taki kobiecy" jednocześnie bardzo orzeźwiający - idealny na ciepłe dni. Składniki : 50 ml wódki 150 ml soku pomarańczowego 20 ml likieru Blue Curacao sprite / 7up do dolania lód Przygotowanie : Do szejkera dajemy 2-3 kostki lodu, wódkę i sok pomarańczowy. Mieszamy. Wlewamy do szklanki na lód dolewamy sprite
Prosty Drinkkulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę(...)puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również
mojewypiekiinietylkomąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta(...)części. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami
Malinowe Pocałunkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20 ml rumu 15 ml grenadyny 30 ml likieru Blue Curacao sok pomarańczowy kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Do szklanicy wkładamy lód. Do kostek lodu dolewamy grenadynę. Następnie bardzo delikatnie wlewamy sok pomarańczowy. (po ściance). Alkohole rum i likier Blue curacao dość mocno mieszamy w shakerze. Wymieszane alkohole pomału, po łyżeczce wlewamy do szklanicy. (adsbygoogle
Olcia gotuje!jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu z sokiem bananowym i pomarańczowym (40 ml likieru, po 80 ml każdego soku). Polecam! Likier Kukułka Składniki
Smak mojej kuchni