likier pomaranczowy - 502 przepisów (strona:2/34)

Francuskie naleśniki Crepes Suzette 163

Dzisiaj przepis na przepyszne francuskie naleśniki Crepes Suzette. Skorzystałam z tego przepisu - klik . Naleśniki zrobiłam ze swojego przepisu, dodałam tylko do ciasta startą skórkę pomarańczy :-). Nie dodawałam tez likieru pomarańczowego, który jest w przepisie, bo naleśniki jadł mój syn. Smakowały wszystkim, polecam wypróbować :-). Udanego dzionka :-) Przepis na naleśniki tutaj - klik  + starta skóra z połowy pomarańczy Sos: 3 duże pomarańcze(...)masła 40 g cukru trzcinowego 50-80 ml likieru pomarańczowego (ja nie dałam) 1. Smażymy naleśniki 2.Pomarańcze wyparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Z połowy jednej pomarańczy skórkę dodajemy do ciasta naleśnikowego. Resztę odkładamy.  3. Na suchej patelni karmelizujemy cukier z masłem - na suchej patelni roztapiamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło, mieszamy.  4. Na patelnię

kruche babeczki
Crepes Suzette - płonące naleśniki 133

wyzwaniem, polegającym na przygotowaniu deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze(...)łyżki cukru (dałam #cukiertrzcinowy #diamant ) 50g masła 50ml likieru pomarańczowego 25ml brandy Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Połowę jednej pomarańczy wyfiletować, z pozostałych wycisnąć sok. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać aż cukier nabierze złotego koloru (nie mieszać). Natychmiast wlać sok pomarańczowy, likier i dodać skórkę, zagotować mieszając. Na patelnię z sosem wyłożyć

Obiad gotowy
Jaglarnik 132

jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć

Roślinna - blog wegański
Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku 131

odmiany przygotować crepes , czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette , czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie(...)miodem i orzechami włoskimi  krem z kasztanów kajmak  cukier puder oraz sok z cytryny  Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego  Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie? Z czym najchętniej je podajecie? Podzielcie się Waszymi ulubionymi dodatkami w komentarzach!  Wpis powstał we współpracy z Braun

Chilli Czosnek i Oliwa
Golden Dream 143

stał się dość popularny pod koniec lat 60. XX wieku na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych . Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki: 20 ml Galliano 20 ml likieru pomarańczowego 20 ml soku z pomarańczy 20 ml śmietanki Sposób przygotowania: Do kieliszka typu Martini wsypujemy kilka kostek lodu. Dzięki temu kieliszek nam się schłodzi. Następnie do shakera dodajemy również(...)kilka kostek lodu, likier pomarańczowy, Galliano, sok z pomarańczy oraz śmietankę. Energicznie wstrząsamy shakerem przez około 15 sekund. Następnie zawartość shakera przelewamy do schłodzonego kieliszka. Artykuł Golden Dream pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przepis na drinka Truskawkowa Margarita 205

Truskawkowa Margarita to nic innego jak truskawkowa odmiana klasycznej Margarity która opiera się na tequili oraz w tym przypadku truskawkach! Składniki: 50 gram truskawek 35 ml tequili 35 ml likieru pomarańczowego ( ja polecam Cointreau) Łyżka cukru Łyżeczka soku z cytryny Kawałek cytryny i cukier do garnirowania kieliszka Sposób wykonania: Na początek krawędzie kieliszka typu Margarita zwilżamy kawałkiem cytryny i obtaczamy(...)cukrze w celu ozdobienia naszego drinka. Truskawki z cukrem miksujemy w blenderze i przelewamy do shakera Do naszego shakera dodajemy również 35 ml tequili oraz 35 ml likieru pomarańczowego oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystko razem mieszamy. Zawartość shakera przelewamy do wcześniej kieliszka typu margarita Artykuł Przepis na drinka Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle

Drinkologia
Truskawkowa Margarita 151

Truskawkowa Margarita to nic innego jak truskawkowa odmiana klasycznej Margarity która opiera się na tequili oraz w tym przypadku truskawkach! Składniki: 50 gram truskawek 35 ml tequili 35 ml likieru pomarańczowego ( ja polecam Cointreau) Łyżka cukru Łyżeczka soku z cytryny Kawałek cytryny i cukier do garnirowania kieliszka Sposób wykonania: Na początek krawędzie kieliszka typu Margarita zwilżamy kawałkiem cytryny i obtaczamy(...)cukrze w celu ozdobienia naszego drinka. Truskawki z cukrem miksujemy w blenderze i przelewamy do shakera Do naszego shakera dodajemy również 35 ml tequili oraz 35 ml likieru pomarańczowego oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystko razem mieszamy. Zawartość shakera przelewamy do wcześniej kieliszka typu margarita Artykuł Truskawkowa Margarita pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty

Drinkologia
MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ I KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI 34

czekoladowy to klasyczny francuski deser, w tym przypadku wzbogacony o nutę pomarańczy i posypkę z karmelizowanych orzechów laskowych i orzechów pekan. W poniższym przepisie użyłam również likieru pomarańczowego Cointreau, ale jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć tylko zredukowanego soku z pomarańczy (możesz wówczas dodać nieco większą ilość soku niż ta podana poniżej), i ewentualnie domieszać drobne kawałeczki pomarańczy do musu(...)deserowej ● 4 białka jajek ● 4 łyżki soku pomarańczowego ● 4 łyżki likier pomarańczowego typu Cointreau lub Grand Marnier ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 75 g cukru ● 40 g orzechów laskowych ● 140 g orzechów pekan   Przygotowanie: Przygotuj syrop z soku pomarańczowego i cytrynowego z dodatkiem 10 cl wody i likieru Cointreau. Rozpuść czekoladę połamaną na kawałki w kąpieli wodnej. Wlej powoli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort pomarańczowy z truflami 210

śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka pomarańczowa) Dodatkowo: - pokrojone fileciki wykrojone z pomarańczy (dałam 2 gatunki pomarańczy, różne w smaku) Do ozdoby: - czekoladowe chipsy o smaku pomarańczowym - trufle pomarańczowe - pomarańcze kandyzowane ( tu przepis ) - listki mięty Trufle pomarańczowe najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Składniki(...)krem. Trufli wystarczy z podanego wyżej przepisu. Do nasączenia biszkoptu użyłam soku wyciśniętego z czerwonej pomarańczy zmieszanego z alkoholem (Rum Bacardi) , którym mam zalaną skórkę pomarańczową. Można też użyć likieru pomarańczowego lub samego soku. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (moja tortownica jest dosyć niska, więc na wszelki wypadek „podwyższyłam” ją paskiem z papieru do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

mojewypiekiinietylko
Makowiec zawijany 78

skórki pomarańczowej,  70 g drobnych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich, pekan lub migdałów  50 g suszonych moreli, ale możesz pominąć opcjonalnie 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub likieru amaretto woda lub mleko w takiej ilości, aby sięgała około 2 cm ponad poziom maku Makowiec zawijany przepis Jeśli będziesz robiła własną masę makową (przepis znajdziesz na końcu(...)rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, morele, zmielony mak i likier. Całość dokładnie wymieszaj. Domowa masa powinna być lekko wilgotna wilgotna, jeśli jest zbyt sucha dodaj odrobinę soku pomarańczowego albo likieru. Z podanych proporcji otrzymasz około 1200-1400 masy makowej do makowca lub innych wypieków. Jeśli nie zużyjesz całej, to nadmiar możesz zamrozić. Przed użyciem pozostaw ją do rozmrożenia

Cztery Fajery
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 147

innego, niż zaprosić was na jesienne ucztowanie.  Składniki :  1000 g (1 kg) obranego miąższu dyni  200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (2 pomarańcze) 2 łyżki likieru pomarańczowego (można pominąć) 3 łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej 75 g gęstego prawdziwego miodu rzepakowego lub akacjowego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 160 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej(...)minut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy.  2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem na gładką masę. Dodajemy startą skórkę pomarańczową oraz likier. Do masy dodajemy również jogurt, sok cytrynowy oraz przesiewamy obie mąki.  3. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 minutę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy

vaniliowoczekoladowa
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 128

czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy(...)trufelki - wielkość zależy od Was. Masa może się trochę lepić, ale to normalne.  Trufelki można oblać czekoladą lub obtoczyć cukrem pudrem, ja jednak chciałam podkreślić ich pomarańczowy aromat i użyłam pomarańczowej czekolady. Kupiłam ją w postaci pastylek, to czekolada wykorzystywana do cukierniczych zdobień i polew. /przepis własny/  ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE 560 g mąki 400 g masła

KUCHARNIA
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 180

macie jeszcze pomysły na świąteczne ciasto???- w sumie ja też jeszcze nad tym pracuję, ale zaprezentuję wam przepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo(...)łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej

vaniliowoczekoladowa
Tort makowy z masą budyniową 134

jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa(...)likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać  przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować  masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową

Gosia gotuje
Ciastka pomarańczowo kokosowe 120

miękkiego masła, 150 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze

królestwo garów