Spód: 70g kruchych ciasteczek 100g ciasteczek korzennych 75g masła Sernik: 750g sera twarogowego na sernik 250g mascarpone 5 jajek 1 szklanka cukru skórka starta z 2 mandarynek 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (można pominąć) 0,25g szafranu w proszku 3 łyżki mąki pszennej lub budyniu śmietankowego 70ml śmietanki 36% szczypta soli Wykonanie: Tortownice o śrenicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik(...)Mikserem wymieszać ser, mascarpone, budyniem lub mąką, skórką z mandarynek, cukrem, solą i szafranem. Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Miksować na niskich obrotach. Na koniec dodać śmietankę i likier pomarańczowy. Całość wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 i piec przez 30 min. Ostudzić i wstawić do lodówki
Mohiellazmianie proporcji, też będę zadowolenie. Załóżmy, że nie zdobędziesz omawianego likieru, wydaje się, że koktajl jest nie do zrobienia? Nic bardziej mylnego, potrzebujesz tylko odpowiednich składników, by stworzyć swój własny Pama Martini. Sok z granatów, sok z cytryny lub limonki, wódka o smaku cytrusów i likier pomarańczowy, istotnie nie będą oryginalnym koktajlem. Ale zapewniam, z całą pewnością, że będziesz zadowolony(...)zdrowie. 🍸 – kilka szklanek zapewne wypijesz ⏰ – 5 minut 🇵🇱 – Polska Jakie składniki potrzebujesz do Koktajl Pama Martini 30 ml Wódki o smaku grejpfruta 30 ml Triple Sec (likier pomarańczowy) 60 ml soku z Granata 30-50 ml soku z limonki lub cytryny Lód Jak zrobić koktajl Pama Martini Odmierzone składniki wymieszaj ze sobą w szejkerze i wlej do szkła
RafalCookplastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła(...)utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika
Szalona Kuchnia Eweliny125g cukru pudru 250g mąki 125g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko Opakowanie cukru wniliowego Nadzienie : 300g ricotty 150g serka waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Powidła lub dżem 2 łyżki likieru pomarańczowego 1 pomarańcze 1 brzoskiwnia 1 kiwi 1 jabłko Kiść winogron Pół tabliczki mlecznej czekolady Mąkę, cukier puder i jajko mieszamy. Do tego dodajemy masło i połowę opakowania cukru waniliowy(...)serową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego, sok i skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy
Kolizje Smakówktóra oprócz cennych dla zdrowia krzemu i magnezu zawiera także siarkę. Kaczka z pomarańczami i jabłkami - składniki 1 kaczka o wadze około 2 do 2,5 kg 100 ml likieru pomarańczowego lub sok z 1 pomarańczy 6-8 kwaskowych jabłek 1 pomarańcza 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu, ale można więcej, jeśli lubicie pikantne potrawy 1 czubata łyżeczka(...)Sól, pieprz, majeranek, paprykę, cynamon i czosnek mieszam ze sobą. Kaczkę oczyszczam z resztek pierza, myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz przyprawami. Polewam tuszkę likierem pomarańczowym i odstawiam na 24 godziny do lodówki. Przed włożeniem kaczki do piekarnika przygotowuję nadzienie. Jabłka dokładnie myję, ale ich nie obieram. Kroję na ćwiartki lub ósemki i wycinam gniazda
Cztery Fajerymałych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy(...)naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt wzdłuż na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym. Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis
Moniki Smakołykibezowy z lemon curd i granatem Składniki: Beza: 10 białek 500g cukru Krem: 750ml śmietanki kremówki 36% 260g lemon curd (link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html ) 3-4 łyżki likieru pomarańczowego skórka starta z 1-2 limonek pestki z 2 granatów 5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu 3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Bezy: 1. Trzy(...)minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. 6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć
Mała Cukierenkawyjątkowo aromatyczna i pyszna. Gęsta gorąca czekolada pasuje na każdą imprezę dla dorosłych i dla dzieci. Do czekolady pitnej dla dorosłych możesz też dodać odrobinę alkoholu np. likieru Amaretto albo likieru pomarańczowego. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu z kim spędzić weekendowe popołudnie to podpowiem, że w towarzystwie czekolady na gorąco i najbliższych Ci osób. Przepis na domową czekoladę na gorąco(...)dodać 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao bez cukru do dekoracji - bita śmietana i dobrej jakości kakao lub tarta czekolada lub cynamon opcjonalnie po 1 łyżce likieru Amaretto lub likieru pomarańczowego do każdej filiżanki Ekstrakt waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata . Przepis na domową czekoladę na gorąco 1. Do rondelka z grubym
Cztery Fajerypodałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi. Podawać z dodatkiem duszonej marchewki. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemcukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier wanilinowy – 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów polewa – 80 ml śmietanki 30% – łyżka soku pomarańczowego lib likieru pomarańczowego – 150 g białej czekolady – do posypania płatki migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i zmiksować(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie górai dół) i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i przestudzić. Śmietankę zagotować z sokiem pomarańczowym lub likierem . Odstawić z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić i polać upieczoną babkę. Udekorować płatkami migdałowymi. .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Babka migdałowa
I LOVE LIFEdżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem
kruche babeczkiswoich gości koktajlem o smaku sernika z wyczuwalnymi delikatnymi gruzełkami. SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera: 60 ml adwokata 15 ml mleka sok z 1 limonki (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego likieru "Triple sec" Wykonanie: Sok z limonki umieścić w shakerze (bez lodu) Do soku dolać adwokat i mleko. Zamknąć shaker i trzymając w obu dłoniach zacząć mocno mieszać.Będzie(...)smak limonki Przelać przez shakerowe sitko do lampek do Martini gotowy dobrze wstrząśnięty koktajl.Dokładne energiczne wstrząsanie rozbije wszystkie grudki na drobne. Opcjonalnie na koniec można dodać do shakera likier pomarańczowy co zmieni nieco smak koktajlu
Sztuka gotowania w/g Samiryinnym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość(...)startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczka imbiru 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie domowy kawowo-pomarańczowy) 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku pomarańczowego 180 ml śmietany kremówki Żelatynę namoczyć w łyżce soku pomarańczowego. Do rondelka z grubym dnem przelać sok pomarańczowy, wsypać żurawinę i dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać, od tego
KUCHARNIAcointreau / można pominąć 3 jajka 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / najlepiej drobno zmielonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej POLEWA ŚMIETANKOWA 200 g gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru GLAZURA POMARAŃCZOWA 1 słoiczek dżemu pomarańczowego / można zastąpić dżemem morelowym lub brzoskwiniowym 3 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) lub soku pomarańczowego WYKONANIE SPÓD : Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy(...)ciasto, zmniejszamy temp. do 130℃. POLEWA ŚMIETANKOW A: Śmietanę łączymy z cukrem i delikatnie wylewamy na upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. GLAZURA POMARAŃCZOWA : W rondelku podgrzewamy dżem pomarańczowy i likier. Zagotowujemy, lekko studzimy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie domowym sosem toffee
cool and mintysię przyjemniej na sercu zrobiło. Polecam! Scroll down for recipe in English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka miodu 50g kandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej(...)odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami
karmelowy