obecnie do kupienia nawet w Lidlu. Jeżeli lubicie tego typu sałatki, być może spodoba się Wam również tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami oraz cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały . Jesienne tabbouleh z dynią i jarmużem Składniki / na 2-4 porcje: 1/2 szklanki (ok. 100 g) kaszy jaglanej - lub innej ulubionej kaszy olej lub oliwa sól 1/2 dyni piżmowej
Chilli Czosnek i OliwaZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI: -500g mąki typ 650 (lub wyższy) -łyżka stołowa oliwy z oliwek -50g świeżych drożdży -200ml przegotowanej, letniej wody -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli CIASTO NA PIZZĘ- WYKONANIE: 1. W 200ml wody wymieszać drożdże, cukier i sól aż do całkowitego rozpuszczenia 2. Na stolnicę wysypać mąkę, w środek partiami
Aromatyczne PodróżeDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też) w okresie letnim zamroziło sobie owoce i teraz są doskonałe do wyciągnięcia i zajadania się nimi. Ja też miałam mrożone truskawki i przygotowałam z nich tego oto biszkopta. Jest przepyszny. A jeśli nie macie
Gotuję Testujęjest dość gęsta . Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia . Składniki na ciasto białe,wkładamy do miski , wszystkie oprócz margaryny , ją najpierw roztapiamy ( uważając,żeby nie zagotować,ma być płynna i letnia ) i także wlewamy do miski z resztą składników . Mieszamy dokładnie mikserem lub łyżką , przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą okrągłą tortownicę . Z ciastem czarnym postępujemy identycznie jak z białym
Ogrodnik w podróżyciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta składników to: 500-700 g świeżego friarielli (szpinaku) 2 ząbki czosnku 500 g kiełbasy- w oryginale jest to surowa kiełbaska na świeżo przysmażana, ale ja użyłam neapolitańskiego, czyli pikantnego
Pichceniomaniapszennej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 ml mleka - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 30 g drożdży - 2 łyżeczki oleju - czarnuszka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, solą oraz połową mąki. Rozczyn odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy jajko, olej oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy
Zainspirowana w kuchniminut. Biszkopt po wyjęciu z formy zrzuć na podłogę z wysokości ok pół metra (oczywiście w formie) i odstaw na kratkę do przestudzenia. Dopiero zimny lub letni biszkopt wyjmuj z tortownicy. Nożykiem odkrój brzegi od formy, potem na 2-3 blaty. Do tortu polecam upiec biszkopt 1-2 dni wcześniej. Możesz po ostudzeniu owinąć go folią spożywczą i przechowywać
Anioszek w kuchnichwili chmury nam groziły, a oglądanie pogody przez ostatni tydzień było zakazane w naszym domu, żeby nie zapeszyć ;) ( Jak się później okazało był to ostatni dzień ciepły i niemal letni - potem nastały dwa tygodnie deszczu, szarości, zimna i zawieruchy) Goście nie zawiedli. Tort był piękny i smaczny. Mogę z czystym sumieniem polecić wykonawcę jeśli ktoś z Was by poszukiwał
Kuchnia po mojemupoprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie. Składniki zaczynu: 20 g zakwasu pszennego razowego 90 g mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy
Codziennik Kuchennyciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami. Przerobiłam go więc po swojemu, dodałam nieco cynamonu, żeby nabrało bardziej jesiennego charakteru, a na wierzchu ułożyłam fioletowe dary jesieni. Pachniało tak, że nie mogłam się doczekać, żeby wreszcie
Pożeraczka, czyli raz adobrze