letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:54/100)

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 160

chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami

cool and minty
Brioche makowe na poczekaniu 169

makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka + 1 do posmarowania 170 g miękkiego masła 1 ½ łyżeczki soli 50 g maku Rozpuść drożdże w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj mąkę tak aby powstał rozczyn

codojedzenia
Kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym) 273

zapraszam Was na pyszną i zdrową propozycję – kasza jaglana z owocami i zdrowym dresingiem (na oleju lnianym). Taka pełna witamin miseczka jest idealną propozycją zarówno na śniadanie lub letnią kolację, a nawet może być podana w formie sałatki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a owoce możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 125 g kaszy jaglanej

Słodkie okruszki
Rolada z owocami i galaretką Monte Santi 167

oraz świeżym aromatem. W ustach okrągłe, aksamitne, kremowo-słodkie. Doskonałe do deserów lub jako deser sam w sobie. Nadaje się nie tylko do picia ale również do przygotowania pysznego letniego deseru z mnóstwem owoców który uwieńcza smak pysznego wina.  Wino Monte Santi to eleganckie słodkie wino o włoskim pochodzeniu. To marka która towarzyszy rozmowom z przyjaciółkami. Monte Santi zbliża

Gotowanie jest łatwe
Boczek z grilla 206

czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości ok. 1cm Marynata 3 łyżeczki mielonego

Kulinarna Pokusa
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 208

mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Przygotowujemy głęboki talerz z letnią wodą i maczamy pojedynczo płaty papieru ryżowego. Nakładamy około łyżkę farszu (lub więcej, w zależności od wielkości papieru) i zwijamy sajgonkę. Sposób zwijania pokazany jest na filmie. Kiedy sajgonki obeschną, czyli

Bazując na smaku
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 436

Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw ponownie do lodówki na kilkanaście minut, aby polewa nieco stężała. Truskawki umyj, obierz z szypułek i lekko osusz. Pokrój w niezbyt

Anioszek w kuchni
Arbuzada, czyli jak schłodzić się w upalne dni 214

upalne letnie dni myślimy o tym jak znaleźć chłodny cień nad wodą z zimnym drinkiem w dłoni. Arbuz to wdzięczny owoc, który mimo, że nie zawiera wielu witamin i minerałów to jednak w ponad 90% składa się z wody. Idealnie nadaje się do koktajli alkoholowych, jak również tych orzeźwiających, które alkoholu nie posiadają. Spróbujcie :) Składniki (3 porcje): 1/4 arbuza

ChilliJemy
Drożdżówki z serem i truskawkami 124

pszennej Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko cukier do smaku truskawki Wszystko razem ugnieść widelcem na gładko. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać  odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski przesiać mąkę dodać cukier i  jajka rozbełtane z mlekiem i roztopionym masłem

O kuchni z uczuciem
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 204

Pyszny i zdrowy posiłek! Idealny obiad na letni ciepły deszcz, bądź też wczesną kolację. W czerwcu jak i przez całe wakacje, w każdym daniu staram się wykorzystywać produkty sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców

SMYKWKUCHNI
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 263

łyżeczką cukru oraz z mlekiem i dokładnie rozcieramy. Powstały rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę

Rozpustne gotowanie
Chłodnik z botwinki. 213

przychodzi mi do głowy, kiedy myślę o daniu w sam raz na upalny dzień. Chłodników jest wiele, ale ten wydaje mi się być najbardziej podstawową, wręcz obowiązkową pozycją w letnim menu. Oprócz botwiny, w zupie znalazły się rzodkiewki, świeży ogórek oraz szczypiorek i koperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek

zadanie-gotowanie
Spaghetti z dorszem i cukinią 171

Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą

Smakołyki Asi
Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami 211

Dzisiaj zachęcam do przygotowania ciasta grysikowego z galaretką i truskawkami. Poniższe ciasto sprawdzi się idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej  kaszka manna :) Składniki

Ugotować
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 172

kapary, masło klarowane, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól do wody, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Szpinak miksujemy blenderem z olejem rzepakowym. Mąkę, sól, 100 ml letniej wody łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.  Następnie dodajemy szpinak, zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite gładkie ciasto w kolorze zielonym. W razie potrzeby dodajemy mąki. Z ciasta formułujemy

Moniki Smakołyki