Genialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego
DefinicjaSmakuowocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp. Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować
Moja smaczna kuchniamisce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni
Mieszam w GarnkuObowiązkowy punkt w moim letnim jadłospisie. Bigos z cukinii, takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy
Pichceniomaniamiękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon i sól. Dodać drożdże, mleko z masłem i roztrzepane jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Miskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody 150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko
Garniec Magalienigdy się nie znudzi :) Zapraszam do podejrzenia moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 28x34cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 400g : 1 kubeczek jogurtu brzoskwiniowego (400g) - gęsty
Grunt to przepis!pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią
Moja DelicjaMłode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem. Do tego soczysta pierś z kurczaka, marynowana w kurkumie i oregano oraz letnia mizeria z ogórków gruntowych. Cóż można chcieć więcej ? :) Składniki: (2 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczki kurkumy 2 gałązki świeżego oregano szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Młode
Moja DelicjaPyszny torcik bez pieczenia z masą czekoladową i waniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut. Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie
Bajeczna Kuchniaszparagów jest nieco czasochłonny w przygotowaniu ze względu na konieczność schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni! Składniki : 300g zielonych szparagów 1 łyżka żelatyny 250g ugotowanych krewetek 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie : Szparagom poobłamywać zdrewniałe
Codzienne Gotowaniewszystko ;) Muffinek w wersji wytrawnej nie robiłam już bardzo dawno, a to przecież genialna sprawa i idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie spakowane do szkoły. Można je zabrać na letnią wycieczkę, piknik czy podać nawet na przyjęciu urodzinowym. Dorosłym smakują również (sama zjadłam z ogórkiem małosolnym i kabanoskami w pracy). Z jedzeniem owoców oboje nie ma najmniejszych problemów. Wciągają nosem
bistro mamasztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, a następnie całą wlać do sera (dzięki zahartowaniu masa się nie zważy). Gdy masa serowa zacznie tężeć, przełożyć
Wołowina od rekinaOpis: Deep Blue Sea, czyli głębokie niebieskie morze, to wspaniały drink o błękitnym kolorze. Drink jest orzeźwiający, więc idealnie pasuje na letnie przyjęcia. Musimy jednak pamiętać, że drink jest dosyć mocny i jego delikatny wygląd może nas zmylić. Drink jest prosty do przyrządzenia, potrzebujemy tylko wódkę, blue curacao, sok grejpfrutowy oraz syrop cukrowy. Składniki: 30 ml Wódka 15 ml Blue
Drinkologiasamą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki do głównego dania. Niestety, rzadko robię zapasy na zimę – mam w kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz
Poezja smaku