pobawić się w delikatne obdzieranie ciasta z folii spożywczej. Jogurtowca - po wyjęciu z formy i przełożeniu na elegantszą paterę - przechowywać w lodówce. Idealne ciasto na ochłodę w upalne, letnie dni :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewusiowe smaki
Grunt to przepis!pożądane. O czym mowa ?? Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki. A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser. Składniki : Foremka 25x38 Biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki (90g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa śmietanowa
Malinowa Kawiarenkatakże szklanki. Cena: 309 zł Gdzie kupić: www.mall.pl Nieprzemakalny koc piknikowy CILIO PREMIUM Idealny koc na różne imprezy plenerowe – grill, piknik, wycieczkę rowerową czy seans w letnim kinie. Koc wykonany jest z miękkiej flaneli, a od spodu wzmocniono go nieprzemakalną warstwą. Koc składa się do niewielkich rozmiarów i zapina na rzep. Posiada także uchwyt i łatwo można
My Chcemy Jeśćrosnące w niej pokrzywy czasem parzą małe nóżki. To zupełnie w niczym nie przeszkadza, bo bukiet najpiękniejszych, polnych kwiatów dla mamy jest najważniejszy. Pamiętam wczesne poranki i zapach ciepłego, letniego wiatru. Pierwsze promienie słońca zaglądają przez otwarte okno na piętrze do mojego pokoju. Jest cicho – słychać tylko śpiew ptaków. Wyglądam przez okno. Pomiędzy grządkami widzę mamę, w tej jasnej
Wędrówki po kuchnidzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie będą zachwycone , moje podzióbały
Ogrodnik w podróżypozna smak prawdziwej przygody. Jak zakończy się jej podróż w czasie, która niekoniecznie potoczy się według planu? Skoro mowa o bohaterach „Straży” warto wspomnieć o Arkarianie – niezwykle opanowanym sześciuset letnim mężczyźnie o fiołkowych oczach i szafirowych włosach. Dodam jeszcze, że pomimo swojego wieku, Arkarian cieszy się urodą młodzieńca, co zawdzięcza swojemu talentowi. Tak, Strażnicy Czasu obdarzeni są specjalnymi umiejętnościami określanymi
Tetiisheridodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru
kuchnia doskitych stertach tunele i labirynty, wyciągając jedną kostkę sprasowanej słomy po drugiej. Mogliśmy tam podusić się wszyscy, gdyby ta słoma się zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł... Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę kupować w sklepie mięsnym! Ziemniaki też
bistro mamaWakacje tuż, tuż? Skądże znowu. Jeszcze jesień na dobre nie zadomowiła się u nas a już biura podróży kuszą nas ofertami na sezon letni następnego roku. Czy z nich skorzystać? Jeśli tak, czego oczekiwać? Wszyscy chcemy aby nasze wakacje były wspaniałe. Szczególnie zależy nam aby dzieci, z którymi się wybieramy świetnie się bawiły. Zależy nam na hotelu z atrakcjami, przystosowanym
WYSPA SZCZĘSLIWAWybierając letnie lub zimowe wakacje coraz większą uwagę poświęcamy wyborowi hotelu. Jest on szczególnie ważny jeśli jedziemy z dziećmi. To one są wymagające i to ona muszą być zadowolone, abyśmy mogli choć trochę wypocząć. Z pełnym skupieniem wiec przeglądamy oferty biur podróży i witryny internetowe hoteli. Często to właśnie nie kierunek a atrakcyjność hotelu decyduje o miejscu naszego wypoczynku
WYSPA SZCZĘSLIWAUważnie. Stać przy nich , być, rozmawiać , kochać. Chciałabym nauczyć się nicnierobienia i myślenia o niczym. No to do dzieła:) Z otwartym sercem, spokojną głową podążam w letnie dni :)Niech mniej oznacza więcej
WYSPA SZCZĘSLIWAbyły te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko+ 1 żółtko 190 g masła ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka proszku
WYSPA SZCZĘSLIWAMniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan. Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię. Początkowo hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero
królestwo garówjednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży suchych (instant) 3 łyżki oleju lub oliwy (około 40 ml) 1 łyżeczka soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (6 g) 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez
Uwaga Babcia Piecze ChlebKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy
Słodko-Słony Świat Ilony