letnie przepisy - 1500 przepisów (strona:53/100)

Frużelina wiśniowa 301

przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie letnim będzie przydawać się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam

Poezja smaku
Torcik śmietanowo-malinowy bez pieczenia 172

gotowania :D  Na tą okazję przygotowałam torcik,  nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku, jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne, ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami, a co najważniejsze smakuje każdemu :D no i jest tak proste w przygotowaniu, że z łatwością

Malinowo w kuchni
zupa wiśniowa 150

mnie w domu w okresie letnim obowiązkowo kilka razy musi być zupa wiśniowa

Ugotujmy Coś
Desereki z kaszy manny z sosem malinowym 179

Przepyszne mini deserki podane z malinowym sosem doskonale umilą nam letnie popołudnie. Przygotujecie je naprawdę szybko a dobrze schłodzone orzeźwią w upalny dzień.  Są dziecinnie proste. Nawet moja córka nie miała z nimi większego problemu ;) Deserki: 1/2 l mleka 5 łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej

Smakołyki Asi
Krem jaglany z truskawkami i majerankiem 139

warstwą z kaszy jaglanej kryją się truskawki, których smak delikatnie podkręca nuta świeżego majeranku. Do zagęszczenia soczystych truskawek użyłam nasion chia. Całość jest bardzo lekka, w sam raz na letnią przekąskę.   Składniki na 3 deserki: Warstwa truskawkowa: 150g truskawek 1 łyżeczka nasion chia gałązka majeranku miód/dowolny cukier wg uznania Krem jaglany: 70g kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody pół

Wrzosowa Polana
jagodzianki 224

cukru ok. 200 ml mleka 1 szczypta soli dodatkowo: 1 białko lub całe jajko do posmarowania wykonanie: Masło roztapiamy. Drożdże dokładnie mieszamy z 50 g cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowe tiramisu 255

niż te kupowane zimą. Owoce te nie tylko świetnie smakują zerwane prosto z krzaczka, ale również nadają niepowtarzalny smak deserom. Orzeźwiające owocowe desery idealnie nadadzą się na przekąskę w letni upalny dzień. Dzisiaj pokażemy wam prosty przepis na truskawkowe tiramisu. Przepis Składniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki

KasiaiKrzysiu.pl
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 192

tego mleko. Całość lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże, które należy wymieszać ze sobą. Następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wlać letnie mleko wraz z masłem i wbić jajka. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto może delikatnie kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i przykryć czystym

Ugotować
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2361

Ciasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany

Smakołyki Bereniki
DOMOWA PIZZA 212

Pół szklanki mleka wymieszać z połową szklanki gorącej, przegotowanej wody (płyn nie może być ani za gorący ani za zimny). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki letniego płynu, wymieszać i zasypać 2-3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować. Jak już zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki. dobrze wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce

Zrób to smacznie
Sernik truskawkowy na zimno 287

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Galaretki rozpuścić

Ala piecze i gotuje
sałatka z serem feta i jajkiem 172

składniki na ok. 4 porcje: 1 główka sałaty 1 opakowanie rukoli 200 g sera feta 4 jajka wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z serem halloumi, kukurydzą, oliwkami, ogórkiem, fetą i bobem z dressingiem z masła migdałowego 175

Uwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz

Mango Papaja
Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe 294

Uwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję ekspresową wersję chrupiących ziemniaków na patelni. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. W ten sam sposób

Słodkie okruszki
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 185

łyżki oleju lnianego - opcjonalnie PIEROGI 500 g mąki pszennej (typ 450) 375 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 żółtko 30 g masła WYKONANIE FARSZ : Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie, w garnku, kilkakrotnie zmieniając wodę. Przekładamy do rondla, zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na minimum 1 godzinę do namoczenia (najlepiej na całą noc). Gotujemy do miękkości, na minimalnym ogniu

cool and minty