Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 167zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces(...)jajka. Przygotowujemy często jajecznice, jajka sadzone czy omlety. Poniżej właśnie zdjęcia tych potraw. Zwróćcie uwagę jak wygląda patelnia po usmażeniu jajecznicy. Zgarnęłam ją łopatką na środek patelni, a boki lekko przetarłam ręcznikiem papierowym. Nic nie przywarło. Dla mnie to duży plus, bo po jajecznicy zawsze trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy
Smaki Na Talerzu
Kokosowy kurczak na sałatce ze szpinaku 214wiórkami kokosa i podana na sałatce ze szpinaku i pomidorków... Smaczni i zdrowo. A to wszystko przy minimalnym nakładzie pracy. Potrzebne nam: - pojedyncza pierś z kurczaka - mielony imbir - 50 g wiórków kokosowych - dwie garści szpinaku - pół garści pomidorków koktajlowych - ziołowy winegret Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroimy po skosie na mniejsze kawałki. Lekko rozbijamy i nacieramy mielonym imbirem
W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z tortelloni 375niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni. Składniki: - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem - mała czerwona papryka - 1 pomidor (obrany) - 3 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 1 puszka kukurydzy - czerwona cebula - olej sezamowy - 1,5 łyżki soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie ok. 6 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki. Paprykę
mojewypiekiinietylko
Sałatka z grillowanymi morelami i mozzarellą na włoską nutę 155cienkiego jak papier Prosciutto nadające sałatce włoskiego powiewu. Na koniec jeszcze rzut marynowanych przez kilka minut krążków czerwonej cebuli i odrobina kolorowych, tłuczonych w moździerzu ziaren pieprzu, które przyjemnie szczypią w język i dodają całości charakteru. Jeden kęs i na podniebieniu zaczyna się prawdziwe włoskie szaleństwo smaków, eksplozja różnorodności, zaczynając od owocowej słodyczy z lekką kwasowością, poprzez mleczną delikatność mozzarelli
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cukinia z migdałowym pesto 168Oryginalny, a zarazem prosty i zaskakująco smaczny lekki posiłek, szybki lunch lub zdrowa przystawka. Neutralna, dobrze wszystkim znana cukinia to idealne tło dla wyrazistego pesto, które jest istną feerią smaków. Poza tym, wydawałoby się nudne, banalne warzywo, w takiej formie wygląda atrakcyjnie i nieprzewidywalnie. A kiedy na zrobienie sałatki nie potrzeba więcej czasu niż 15 minut to mamy już pełnię(...)szklanki (70 g) całych migdałów 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta chili Przygotowanie: 1) Migdały lekko podprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając, ponieważ lubią się przypalać. 2) Wszystkie składniki na pesto wrzucić do wysokiego naczynia blendera i zmiksować na drobno, ale tak, aby kawałki migdalów
Fitsweet.me
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i tuńczykiem 149Pyszna sałatka,bez majonezu,na oliwie z suszonych pomidorów,to połączenie moich ulubionych smaków i składników,które często się przewijają na blogu,super sprawdzi się na lekki letni obiad czy lunch do pracy,bądź po prostu na kolację czy imprezę rodzinną -polecam gorąco
Swojskie jedzonko
Kolorowa sałatka obiadowa 188Sałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad. Składniki: 200g fileta z kurczaka 450g mrożonego bobu 100g sałaty karbowanej 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 nektarynki 80g orzeszków ziemnych 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do kurczaka olej kokosowy Dressing
Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z modrej kapusty z orzechami 198przykład wiedziały kiedy mam okres). Nina zapytana o mnie powiedziała, że mam to ciągle je sałatki i czyta książki, uffff ;-). Dzisiejsza surówka to tak naprawdę 4 składniki, a jedyną „przyprawą” jest sól. Cały smak nadaje olej z czarnuszki, który ma lekko pieprzny i orzechowy posmak. Ten olej poza tym że jest smaczny ma sporo właściwości leczniczych: obniża poziom
greenscarf
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 158smażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym 182preferencje smakowe, za co jestem jest wdzięczna. Niech żyje lato o letnie kolacje, kolorowe jak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej
Moja smaczna kuchnia
Sałatka z makaronem, truskawkami, awokado, mozzarellą i bazylią 196Pełna smaków i kolorów sałatka z makaronem, truskawkami, awokado, mozzarellą i bazylią, posypana ziarnami oraz skropiona słodkim winegretem na miodzie, oleju sezamowym i soku z cytryny- pożywna, a zarazem lekka, idealna więc zarówno na śniadanie, lunch, kolację, a nawet i jako deser 😋 4 porcje: * makaron typu kokardki- 200 g * truskawki- po 8-10 szt. na osobę * mozzarella w kulkach
Kraina Miodem Płynąca
Szybki zielony koktajl 218zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, E, K, H i witamin z grupy B) Moja ocena? Fajny, lekko kapuściany smak (jarmuż jest rośliną kapustną), chrupkie liście, dla mnie jest ok. Od czasu do czasu znajduje miejsce w mojej lodówce. Wypróbowałam go w sałatce i w koktajlu. Sałatkę z jarmużem opiszę kiedy indziej. Natomiast dzisiaj, przedstawiam mega szybkie dwa przepisy
Justa próbuje gotować
Sirocco Sabriny Ghayour. Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. 247znacznie bardziej przystępną. W książce znajdziecie inspiracje na każda porę roku w tym przepisy na lekkie i orzeźwiające dania, które wzbogacą i urozmaicą Waszą kuchnię wiosną i latem. W sumie ponad 100 przepisów z podziałem na śniadania, przekąski, dania główne, sałatki, wypieki i desery. Jest też "moja spiżarnia" - mini poradnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki
SzczyptaSmaQ
Sałatka z tuńczykiem 346łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa to starte na grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również
W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym 199długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu
Kucharzyca