lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:228/588)

Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 211

Sałatka   1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: 1.  Kotlety -  bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko(...)mieszamy aż ziarenka pokryją się oliwą i lekko przyrumienią, dolewamy ok 300 ml wody  (zawsze dwukrotnie więcej niż ryżu) solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu.  3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy

Słodki Kompromis
Sałatka z brokułów i fety-pyszna 49992

SAŁATKA Z BROKUŁÓW I FETY pyszna sałatka,która od jakiegoś czasu zagości na moim stole i robię ją naprawdę  często bo jest wyjątkowo pyszna-spróbujcie koniecznie SKŁADNIKI: BROKUŁ(ŚWIERZY LUB MROŻONY) SŁONECZNIK ŁUSKANY PIERŚ Z KURCZAKA(JAK MAŁA TO 2) SER FETA  KUKURYDZA MAJONEZ I ŚMIETANA 18% CZOSNEK PRZYGOTOWANIE: BROKUŁ LEKKO OBGOTOWAĆ W OSOLONEJ WODZIE PIERŚ POKROIĆ

Swojskie jedzonko
5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek 122

zmiksować owoce, dodać ulubione mleko i chłodnik z truskawek gotowy. Zobacz przepis Sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem Sałatka z kurczakiem i truskawkami oraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest

Niedzielny kucharz
Śnieżny Puch – bez pieczenia 381

Wstawiam do lodówki. Na patelni roztapiam masło, wsypuję cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewam kilka chwil, mieszam aż wiórki lekko się zrumienią. Wystudzoną masę kokosową rozsypuję równomiernie na wierzchu deseru, wstawiam do lodówki na całą noc do zgęstnienia. Śnieżny puch podałam z sałatką owocową, dobrze schłodzoną. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
placuszki pieczone ,czyli mandelen 122

pieprzem.Dodać oliwę i jajka,wyrobić ciasto.Będzie dość twarde .Uformować wałek ,pociąć na żądaną wielkość ,lekko spłaszczyć  .Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.Piec w 180° C po 12-15 minut z każdej strony.Podawać jako dodatek do sałatek i zup krem

mojej kuchni
placuszki pieczone ,czyli mandelen 146

pieprzem.Dodać oliwę i jajka,wyrobić ciasto.Będzie dość twarde .Uformować wałek ,pociąć na żądaną wielkość ,lekko spłaszczyć  .Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.Piec w 180° C po 12-15 minut z każdej strony.Podawać jako dodatek do sałatek i zup krem

w mojej kuchni
Sałatka z kurczakiem curry 209

Sałatka z kurczakiem curry jest wyjątkowo smaczna. Kiedy ją robię szybko znika z miski, bo mimo że ma mięso smażone, to jest też lekka. Można ją podawać z powodzeniem na kolację. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Bliny gryczane 155

kawiorem, ale dobrze smakują również ze śmietaną i wędzonym łososiem lub śledziem i koperkiem oraz różnego rodzaju sałatkami rybnymi. Bliny najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe zaraz po usmażeniu, ale zimne również mają swój urok i smak. Śmietana do podania powinna być lekko kwaśna, akurat takiej nie miałam i użyłam śmietany 30%, którą po ubiciu lekko zakwasiłam sokiem z cytryny. Przekąska

Kuchcik gotuje
Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 301

Prosta sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym. Kurczaka oczyścić i podzielić na mniejsze części. Jeśli kawałki są bardzo grube, można je lekko rozbić tłuczkiem. Mięso przełożyć do głębokiego naczynia

Bullio
Pomidorowo ogórkowa kolacja Fit 190

Dziś chciałabym zaproponować coś lekkiego na kolację , dla tych co dbają o linie , a czasami pod wieczór lubią sobie co nie co na ząb wrzucić , bardzo smaczna sałatka ogórkowo-pomidorowa , taką sałatkę można przygotować do obiadu , ale i także świetnie smakuje bez żadnych innych dodatków . Składniki  2 ząbki czosnku  2 ogórek zielony ( wężowy ) 2 pomidory  1 średnia

Mój Smak
Wątróbka z cebulką 258

jest dobra. Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić a wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie. Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Lodowa sałatka 174

zapraszam na fajną sałatkę ,fajnie smakuje do obiadów i nie tylko .Na spotkania rodzinne jak i na grilla pasuje bardzo dobrze ,można ją zrobić w wersji lekkiej z samym jogurtem jak i w wersji z majonezem ,wybór pozostawiam Państwu i zapraszam do zrobienia w domku .    Składniki            1 podwójna pierś z kurczaka

Mój Smak
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 239

spróbowanie czegoś z przystawek i wspólny deser. Na początek naszej małej uczty otrzymaliśmy od szefa kuchni poczęstunek - niesamowicie lekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango

Plate of Joy
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 158

bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z patisonów ( Do obiadu i nie tylko ) 233

pokrojone w plasterki pomidory oraz przyprawiamy do smaku przyprawami,mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Gdy sałatka jest już gotowa zdejmujemy z ognia i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Studzimy 15 minut, w tym czasie potrawa nabierze smaku i aromatu, lekko przestygnie, a olej wypłynie na wierzch i nada potrawie pomarańczowego koloru.  Jedzonko jest prze pyszne

Przepisy i porady kulinarne