lekkie sałatki - 8815 przepisów (strona:229/588)

Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 267

jeszcze ciepłe owinęłam plastrami Ramzesa.  Ramzes to bardzo aromatyczny dojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz  wszystkich osób dbających

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekane jabłka z serem 169

naszym "owocem narodowym". Najczęściej jemy je same, surowe, ale są też  powszechnie wykorzystywane m.in. do deserów, sałatek, mięs. My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,.. skórka pomarańczy

Taste Of My Day
Dekorowanie potraw 177

chciałabym polecić. Znajduje się w niej wiele przepisów, a każdy z nich udekorowany jest z gracją i nutką lekkiej wyobraźni :) Wszystkie przepisy są przygotowane w szklanych i przezroczystych naczyniach, a wszystko wygląda niezwykle apetycznie. Oprócz deserów znajdziemy wiele ładnie prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem, aby ładnie wyglądały na zdjęciu :) oraz placki, zupy, sorbety, a nawet chili

Aga w kuchni
Grillowany filet kurczaka z salsą arbuzowo-melonową 224

Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka:  300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy

Pasja Smaku
Makaron z wędzoną makrelą i słodką kukurydzą 207

Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda.  Składniki : * 2 szklanki makaronu penne  * 100 g fileta z makreli

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy 179

Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonym kalafiorem 197

oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA z pieczonym kalafiorem PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 4 SKŁADNIKI: – 1 kalafior – 1/2 czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek -1/2 pęczka pietruszki – sól(...)soli i pieprzu. Smaż ciecierzycę prze około 5 minut aż zacznie lekko skwierczeć i zrobi się lekko chrupiąca. Pamiętaj o obracaniu jej w trakcie smażenia. Na talerz połóż kalafiora z cebulą, ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sos i podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka z pieczonym kalafiorem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii 162

znacie tą ryżowo-paprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo(...)sobą w misce. Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy do schłodzonej sałatki. Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Najlepiej smakuje

Smaki Na Talerzu
Sałatka z bobem 126

osolonej wodzie około 3 minut. Gdy lekko przestygnie obieramy go ze  skórki . Wędzony boczek kroimy w paseczki i smażymy na suchej patelni. Kromki chleba kroimy w małą kostkę, posypujemy granulowanym czosnkiem i podpiekamy na rumiano na suchej patelni . Gotowe grzanki i bób delikatnie mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz i sól . Sałatkę przyozdabiamy plastrami boczku i czerwonej cebuli

Smakowite Dania
Sałatka z wątróbką drobiową 285

przez niektórych uwielbiana :). Ja zdecydowanie do jedzenia wątróbki ponieważ zawiera dużo wartościowego żelaza oraz cynku ! Może skusicie się na taką wersję podania wątróbki?? Zapraszam do skorzystania z przepisu na sałatkę z wątróbki drobiowej. Jest to bardzo lekkostrawne danie a w dodatku bogate w witaminy i minerały ! Na zdrowie i smacznego Składniki/4 porcje: – ok. 450 g wątróbki drobiowej(...)smaku solą i pieprzem. Chleb opiekamy w tosterze lub na patelni aby był lekko chrupiący. Myjemy sałatę, roszponkę i świeży koperek. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki koperek siekamy. Wykładamy na talerze kolejno sałatę, roszponkę, grzanki pokrojone na mniejsze kawałki a na końcu wykładamy wątróbkę. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek oraz posypujemy koperkiem. Artykuł Sałatka z wątróbką drobiową pochodzi

I LOVE LIFE
Sałatka z fasolą pinto 173

Składniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski

Emcia Pichci
Sałatka z Selerem 137

Sałatka z Selerem – jest pełna wartościowych i odżywczych składników. Doskonała na nisko-węglowodanowe i pożywne drugie śniadanie. Ponieważ na co dzień nie stronię od pieczywa, kasz i innych zbożowych produktów to od czasu do czasu mam ochotę na lekkie dania złożone głównie z warzyw. Wystarczy, że dobrze przetrząsnę lodówkę aby nawet zimą stworzyć kolorowy posiłek. Oczywiście jest pysznie! Zrobiłam

rabarbarowo
ZIELONE WARZYWA W CHRUPIĄCEJ ODSŁONIE 144

świętach zaczynamy pomału myśleć o wiośnie. A co za tym idzie? Trzeba wziąć się za swoją zimową figurę. Zaczynamy katować się lekkimi obiadami a z kolacji rezygnujemy. I tu jest popełniamy wielki błąd. Nie musimy rezygnować ze smacznego jedzenia aby przygotować się na nadejście wiosny. Wystarczy tylko kilka prostych składników, odrobina czasu i możemy działać. Składniki: 250 g zielonej fasolki(...)brokułów garść groszku 100 g piersi z indyka 1 ząbek czosnku 1 szalotka 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej Cukinię pokroić w plastry. Brokuły podzielić na mniejsze części. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowane warzywa odcedzić z wody i przyprawić Vegeta Natur do sałatki greckiej

Kuchnia w oparach
Sałatka orzechowa z selerem 237

kuchni, a przy okazji korzystać ze zdrowych i własnoręcznie wykonanych zamienników sklepowych produktów. Tak, więc mając przygotowane wcześniej domowe masło orzechowe, postanowiłam użyć go do sałatki. Sprawdźcie jak szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu(...)szczypta soli Przygotowanie: Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Pokroić selera, ser, paprykę, orzechy i przełożyć do dużej miski. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać całość. Makaron przelać wodą i dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wymieszać składniki na sos. Przelać sos do sałatki i ponownie dokładnie wymieszać. W razie

KuchniaWeDwoje.pl
SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. 295

Słyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając(...)usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem  lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego zostawiam sałatkę na przynajmniej godzinę w lodówce, aby się "przegryzła". SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki