wykorzystać je w sałatce i nadać mu jakiś smak - zamarynowałam je z solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Sposób okazał się prosty, a ser zyskał charakter. Wykorzystałam go m.in. w sałatce na zdjęciu, w której znajdziecie mix sałat, pomidorki koktajlowe, gruszkę oraz orzeszki pinii, polane dressingiem z oliwy z oliwek, z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Tofu marynowane w ziołach(...)wyparzyć, wytrzeć. Kostki sera tofu obtoczyć w ziołach prowansalskich. W słoiku umieścić lekko rozgniecione ząbki czosnku, ułożyć tofu , posypać solą i zalać oliwą z oliwek (lub olejem), by przykrywała wszystkie kawałki sera. Słoik zamknąć i odstawić na kilka dni do lodówki. Zamarynowane kawałki tofu wykorzystywać do sałatek. Smacznego
Moje QulinariaSpodobały mi się te lunchboxy, wiecie? :) Dziś kolejna wariacja sałatkowa, choć, jak pokazałam Wam na zdjęciu powyżej, wcale nie musi trafić akurat do lunchboxa, równie dobrze sprawdzi się jako lekki, dietetyczny obiad jak i pożywna kolacja w domu :) Z jednej pojedynczej piersi z kurczaka swobodnie zrobicie dwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone(...)gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy w domu ugotowane mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później bulionu spod mięsa, warto dodać do niego sól, pieprz, szczyptę ostrej i sporo
Kulinarne zapędy KokosaWykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Jajka na twardo, rzodkiewkę i pierś z kurczaka kroje w kosteczkę, cebulkę siekam, wszystko przekładam do makaronu wraz z odsączoną kukurydzą. Doprawiam do smaku sola i pieprzem, dodaje ok. 2 łyżki majonezu i delikatnie mieszam. Gotową sałatkę odstawiam w chłodne miejsce na ok. pól godziny
Kuchnia z widokiem na ogródmoże komuś nie smakować..;)? Serdecznie zapraszam! Sałatka z pomidorów i sera: ok. 300 g makaronu rurki 6-8 pomidorów 150 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku 10-15 listków bazylii (opcjonalnie) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie al dente (czyli miękki ale stawiający lekki opór zębom), odcedzam, przelewam zimną wodą, odcedzam
UgotujmyTo.plznajomych! Ziemniaki pieczone w chrupkiej panierce Via Gusto Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce to pomysł idealny zarówno na niecodzienny obiad, jak i imprezę. Ziemniaki wyśmienicie smakują podane ze świeżą sałatką. Na pewno tym daniem zaskoczycie swoich domowników i… Drukuj Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki ziemniaki bułka tarta + przyprawa(...)panierka była dość słona Możesz też użyć gotowej panierki do kurczaka. Kiedy ziemniaki lekko ostygną, każdy kawałek zamocz w letniej wodzie, a następnie obtocz w przygotowanej panierce. Ziemniaki ułóż na blasze i skrop olejem. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gotowe ziemniaki podawaj z sałatką lub innymi dodatkami
Via GustoPodsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy będą już lekko przesmażone dodać sól i smażyć jeszcze przez chwilę. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu posiekać w kostkę. Wymieszać z pieczarkami i groszkiem. Cebulę i kurczaka również pokroić w kostkę i dodać do reszty. Jogurt wymieszać z musztardą i pieprzem. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać
Bulliokolację. Fantastycznie sprawdza się również jak lunch do pracy lub szkoły. Jedną z takich sałatek jest sałatka makaronowa z chrupiącym salami. Jest bardzo sycąca, szybka w przygotowaniu i tania. Sałatka makaronowa z chrupiącym salami Składniki: ok. 200 g makaronu (kokardki, penne, świderki) 100 g pikantnego małego salami w plasterkach 4-5 średnich ogórków puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu(...)pół. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej salami kilka minut, aż lekko zbrązowieje. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Później dodajemy odsączoną fasolę, makaron i chipsy z salami. Doprawiamy majonezem, śmietaną/jogurtem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Smacznego Artykuł Sałatka makaronowa z chrupiącym salami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujektóre znam, je go po prostu tuż po ugotowaniu i bez żadnych dodatków. Taki też jest smaczny, ale z bobu można wyczarować wiele pysznych rzeczy, na przykład tę właśnie sałatkę, do której wystarczy pięć składników. Skład: 500 g bobu 2 czerwone cebule 1 spora łyżka masła klarowanego 1-2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Bób przebrać, opłukać(...)obrać z łupin. Na patelni bądź w rondlu stopić masło i lekko zeszklić na nim czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać ocet winny i cukier, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać obrany bób i mieszając, gotować ok. 1 minuty. Sałatka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno
W SMAKpuszeczka starcza na długo). Sałatka nicejska w wersji warszawskiej Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy(...)cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Krok 2 Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź. Krok 3 Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki musztardy
Niedzielny kucharzProsta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki. Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta. Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej. Składniki: 400g bobu świeżego lub mrożonego 200g sera feta sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki oliwy szczypiorek(...)kilka listków mięty ogrodowej Wykonanie: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniejajecznym zapachem. Jeśli lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej(...)cześć możemy zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. patelnie przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest
Kulinarne przygody Gatitymamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli zabierasz ją jako lunch do pracy możesz zrezygnować z czosnku a jeśli nie jesz mięsa, ta sałatka będzie też pyszna bez anchois. Na moim blogu jest też letnia wersja panzanelli z tuńczykiem (zobacz przepis ). I byle do lata, kiedy nie trzeba będzie używać do niej pomidorow z puszki(...)słupki mały ogórek szklarniowy (lub pół dużego)– obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony mała cebula czerwona – cienko pokrojona w piórka i posolona 6 filetów z anchois (opcjonalnie) kilka listków bazylii do dekoracji garść kaparów chlust oliwy do dekoracji Przepis na panzanellę – włoską sałatkę z pomidorów Sucharki ułożyć na talerzu (jeden obok drugiego). W miseczce wymieszać czosnek, pieprz
Ugotowane pozamiataneTzatzyki 2 ogórki 4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy(...)cebulką dymkę, blanszowanym we wrzątku, ok 3 minuty, groszkiem i koperkiem 5. Kurczaka smażymy ok 4-5 minut z każdej strony na oliwie, kroimy w poprzek, podajemy z sałatka i tzatzykami, oprószamy całość roztartym w palcach serem
Słodki KompromisFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's world