lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:152/613)

Ciastka arachidowe 165

sodą  dodać : masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut aż będą rumiane . Pyszne , proste , chrupiące :) Smacznego :)    Zapraszam na zakupy

Sama słodycz i szczypta chili
Walentynkowa pizza 158

suchych drożdży; - 5 łyżek oleju; - pół szklanki letniej wody; - 15 dag sera mozzarella; - Pomidory lekko podsmażane – Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić je na 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić(...)uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback

dom-agi.pl
Naleśniki II 188

Bałaka ubić na sztywno i połączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów

Na słodko lub wytrawnie
CIASTKA CROISSANT 98

rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm. i podzielić na 12 równych kwadratów. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając cukier. Na każdy kwadrat ciasta wyłożyć po 1 łyżce lekko schłodzonego budyniu, 2 plasterki banana i ćwiartkę brzoskwini. Ciastko złożyć za cztery rogi w sakiewkę delikatnie ściskając, aby podczas pieczenia sakiewki się otworzyły. Gotowe ciastka posmarować żółtkiem

Kuchnia w opałach
Jaglane placuszki 173

Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placki z obu stron po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Placki gryczane 158

pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 151

Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Do smaku można go posypać cukrem pudrem przed podaniem.   Życzę smacznego! ***** First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then

Projekty ze smakiem
Kluski kładzione z serem i jagodami 308

białego sera szklanka jagod Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy. Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody. Odcedzamy łyżką cedzakową

Słodkie Przyjemności
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 406

tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową. Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne). Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień. Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się

Kraina Miodem Płynąca
Wyjątkowa polewa do piernika 335

czubate łyżki * olej- łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. Smacznego! :) * jeżeli lubicie bardziej wytrawne smaki, to można użyć gorzkiej czekolady

Kraina Miodem Płynąca
Smaczne gofry waniliowe 179

przeciąc wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka-dodać do masy.Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,na końcu dodawać porcjami mleko.Ciasto powinno być gęste po 2-3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczną gofrownicę.Piec wg wskazań instrukcji ( u mnie 2,5 minuty) na złoty kolor po upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowe choinki 273

kuchennego) wsypać mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany

Gospodyni Miejska
Placuszki serowe 356

wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka z jajek, cukier, mąkę i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy

Smakowity Blog Kulinarny
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 329

jest smaczna, choć mi zabrakło w tym cieście jakiegoś konkretnego akcentu - następnym razem pod krem położyłabym cienką warstwę dżemu, na przykład wiśniowego. Myślę, że ciasto by na tym zyskało. Wierzch mojego tortu uformowałam pod lekkim skosem - efekt jak najbardziej zamierzony. Ogromnie podobają mi się ciasta typu topsy-turvy, i chciałam sprawdzić, czy uda mi się coś takiego osiągnąć. Nie jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pralinki zajączki 206

wykorzystałam pianki mini) różowa posypka cukrowa ( zobacz jak ją zrobić ) Babeczki przygotowujemy według przepisu . Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego ). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki. Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać

Ciastkozercy