lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:158/613)

Pizza 202

kartoniku, Ser, może być mozzarella, Cebula, Salami, Oregano. Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale. Do garnuszka wlać szklankę mleka dodać łyżkę cukru i 30 dg drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę indukcyjną na 6 w skali  1-9 na jedną minutę. Przesiać do miski(...)już wyraźnie większe należy podzielić je na dwie części i obie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście. Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko potem przełożyć na blachę. Placek posmarować oliwą

Kulinarna rozmowa
Kremówka budyniowo-śmietankowa 195

Najlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:) 1 opakowanie ciasta francuskiego;   Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około

In my kitchen
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 389

takich kulinarnych eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia. Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie :  kasza(...)całkowicie wystudzić Dzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym i smacznym, ale z karpia proszę nie rezygnować pod żadnym pozorem! ;) Zapraszam: http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 273

trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta wykładamy niepełną łyżeczkę farszu kurkowego i zawijamy w stronę jego zwężenia tak by powstał rogalik, którego to rogi zaginamy lekko do dołu. Analogicznie postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Zwinięte, nieupieczone jeszcze rogaliki kładziemy na blaszy wyścielonej papierem do pieczenia przy zachowanej objętości ok.2 cm między rogalikami. Blachy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy

Symfonia Smaków
Croissant 151

resztę składników ( masła 15 g ) i wyrabiać jak zwykłe drożdżowe. Gdy będzie gładkie i elastyczne należy przykryć je szmatką i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto odkrywamy. Nie należy się przejmować gdy lekko opadnie. Przekładamy go do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie pozostał masło 125 g ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażalnika

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka od serca 189

Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły. 2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać

Smakołyki Asi
Sernik świąteczny 306

takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony(...)białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placek z truskawkami 223

kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać

Stare Gary
Placek z letnimi owocami 203

kawałków,  dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w malakserze. Do miski wlać roztopione masło, wymieszać

Stare Gary
Ciasto ze śliwkami i migdałami 198

Węgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto czekoladowe (fasolowe) z kremem 143

chodzi o bloga, jestem zbyt pochłonięta czytaniem notatek na mój ostatni już (hura!;)) poniedziałkowy egzamin, zależy mi żeby z sukcesem zakończyć tą sesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;)) Składniki (tortownica o średnicy 17cm): ciasto: puszka czerwonej fasoli 3 jajka 4 łyżki otrębów

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 433

szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE  Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaczane kuleczki z serem 1150

wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1150

wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około

VioletoweKucharzenie
Bez-błędny sernik 166

wyglądałby pięknie. Jeśli chcecie użyć lilaka o pełnych kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy.     Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe

les mirabelles
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 190

się gęste, gdyż tak reaguje mąka pełnoziarnista w połączeniu z płynem. Lepiej nie rozcieńczać wtedy ciasta mlekiem czy wodą, gdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :) Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno. Sos pomidorowy: ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki(...)razem i odstawić do lodówki na 10 minut. Przygotować żółty ser : zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry. Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności: naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca. Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 212

mleku. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji. Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut. Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej(...)bardziej płaski lecz szerszy. Ciasto wyjąć z lodówki na 10-60 minut przed pieczeniem. Nie wstawia się bowiem lodowatego ciasta do piekarnika :) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż do lekkiego zrumienienia. *Melasę można kupić na stoiskach z tzw. zdrową żywnością (lub spróbować zastąpić ją brązowym cukrem muscovado - jak podaje autorka). Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna