Wielkość formy : 25 cm x 9 cm Ciasto drożdżowe: 20g świeżych drożdży 150 ml mleka 50g cukru 400g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 2 jajka 50g masła Nadzienie: 70g masła 100g cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Masło roztopić w garnku. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić(...)ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. . Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztopić 70g masła. Formę keksową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakleiło się do wałka kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem posypujemy sezamem i lekko dociskamy ziarenka żeby przykleiły się do ciasta pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, na złoto-brązowy kolor. SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmargaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Masa makowa: 3 szklanki maku 1,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka 3 białka (1 białko z ciasta kruchego) 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy
Codzienna kuchnia niecodziennażółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane ale nie mocno
Czerwona PorzeczkaJesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościżółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną
Czerwona Porzeczkażółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki
Czerwona Porzeczkarodzaju wypieku, dwie lewe ręce. Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu 1 1/4 szklanki cukru(...)puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku
Ciasteczkowy Potwórpowodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron) - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka(...)wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam
mojewypiekiinietylkotruskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę
Made By Mom And Sonstron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu. Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić
Smakowy RajCiasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano
Zofianapieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych jagód z cukrem Przygotowanie Ciasto zagnieść i odsstawić do lodówki na 15 minut. Podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni,aż lekko się zrumieni. Jajka utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny. Odmierzyć 4 łyżki masy(...)wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-60 minut - jeśli ciasto kruche zacznie się za bardzo rumienić trzeba przykryć folią aluminiową
Kulinarne Inspiracje