lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:151/613)

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 707

wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy

Smakowite Dania
Sernik z twarogu homogenizowanego 126

mąką ziemniaczaną, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem i wymieszać z resztą składników. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem i przełożyć do formy lekko natłuszczonej i wysypanej wiórkami i wyłożonej biszkoptami. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;) 179

mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski śląskie 143

Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty

Anioły w kuchni
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 173

Przyszedł czas na kolejną odsłonę tarty. Tym razem lekko słodka, lekko kwaśna i lekko pikantna. Pychotka! Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 100 g parzonego boczku 100 g serka topionego 100 g szynki konserwowej 1 duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól

Wielki apetyt
Chleb pszenny najprostszy 133

dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste ciasto z rabarbarem + film 188

Wiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10-12 łodyg

Smakowite Dania
Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi 152

rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.  zastawa

królestwo garów
Deser zimowy 135

szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 90

szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.     zastawa

królestwo garów
Mazurek migdałowo pomarańczowy 112

blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto formując prostokąt (30x20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Konfiturę przełożyć do garnka i podgrzewając zagęścić. Ciepłą konfiturą posmarować placek migdałowy, posypać posiekanymi migdałami.   zastawa

królestwo garów
Chleb Adama 179

ciasto.  Wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia Używając ostrego noża naciąć

Proste Potrawy
Pizza z pieczarkami 212

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem. 6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sernik nie tylko wielkanocny 687

połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 70 min.  Gdy ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło. Gotowe :) Możemy przygotować nasza ulubiona polewę. Smacznego

Smaki Edyty
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 213

musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, w razie konieczności lekko podsypać mąką. Wykrawać dowolny kształt, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli używamy stempelków to najpierw wycinamy okrągłe ciastka, średnicą zbliżone do stempelków, przenosimy

UgotujmyTo.pl