lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:159/613)

Ravioli z truskawkami! 253

Ravioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 239

Przepyszne, niesamowicie chrupiące ciasteczka maślane. Z ciastem dobrze się pracuje - łatwo wyrabia, lekko wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po prostu przepis idealny:)  Nie wiem sama ile przepisów wcześniej wypróbowałam, ale każdy z nich miał jakieś "ale" - albo ciasto było ciężkie w obróbce, albo po upieczeniu okazywały się twarde

Kto ugości moich gości?
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 176

jeszcze płynna :(. Postaraj się nie przegapić tego momentu, bo stężała galaretka rozprowadzona na cieście nie wygląda już tak estetycznie (jak widać na zdjęciach poniżej, jest lekko zgrudowana) Syrop z czarnej porzeczki do nasączania blatów ciasta Składniki 2 garście czarnych porzeczek 3 - 4 łyżki cukru 100 ml zimnej wody 1 i 1/2 wódki 60% lub innej Przygotowanie wsyp porzeczki i cukier

Szybko Szybkowar
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 209

makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki

sama złodycz
Kruche z pianką i borówkami 712

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach.  Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.  * inspiracje stąd

Ala piecze i gotuje
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42841

dużych oczkach na dno blaszki, rozkładamy równą warstwą i przyciskamy dłonią, aby strużyny się ze sobą pozlepiały i utworzyły zwarty spód kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę(...)środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu posypujemy przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego

Karo in the Kitchen
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 168

æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć z ekonomicznego punktu widzenia zupełnie nie opłaca robić się ich w domu, bardzo chciałabym spróbować. Bo pyszne są; lekko chrupiąca skórka i mięciutki, wilgotny środek(...)miksując, później mieszając dłonią lub łyżką. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cynamonowiec drożdżowy do odrywania 391

Wielkość formy :   25 cm x 9 cm Ciasto drożdżowe: 20g świeżych drożdży 150 ml mleka 50g cukru 400g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 2 jajka 50g masła Nadzienie: 70g masła 100g cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Masło roztopić w garnku.  Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić(...)ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.  Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. . Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.  W międzyczasie roztopić 70g masła.  Formę keksową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zdrowe krakersy z ciecierzycy 183

kleiło się do wałka kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem posypujemy sezamem i lekko dociskamy ziarenka żeby przykleiły się do ciasta pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, na złoto-brązowy kolor. SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 509

margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić. Masa makowa: 3 szklanki maku 1,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka 3 białka (1 białko z ciasta kruchego) 2 łyżki bułki tartej aromat migdałowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kurkami 363

żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane ale nie mocno

Czerwona Porzeczka
Delicja serowo-jabłkowa 221

Jesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka truskawkowa pianka. Całość wieńczy starta czekolada. Moi chłopcy bardzo je lubią i najchętniej chcieliby, żebym co tydzień je piekła;) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 250g masła lub margaryny

Z miłości do słodkości
Tarta z kurczakiem 192

żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną

Czerwona Porzeczka
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 151

żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut.  Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki

Czerwona Porzeczka
Sernik idealny z kajmakiem 159

rodzaju wypieku, dwie lewe ręce.  Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru(...)puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania