lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:145/613)

Mini Calzone ze Szpinakiem 189

żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie) jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie(...)szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm i za pomocą dość dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką

Słodka Strona
Ptysie wytrawne 111

mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie. Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka

Marder&Marder Manufacture
Tarta z pomidorkami i marynowaną newellą 183

składniki nie będą chciały się połączyć dodać odrobinę lodowatej wody lub białego wina. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce 30 minut. Dno formy na tartę lekko posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć do formy, docisnąć. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Na wierzchu ułożyć arkusz papieru do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi

Pełny talerz
Fantazyjne bułeczki 104

blaszce: supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek; ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka; słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów; kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem; Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym

Stare Gary
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 127

wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier

SMYKWKUCHNI
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 121

miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajka a następnie wlewamy mleko z masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je z wierzchu lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy

My simple kitchen
Pulled pork 134

czasie, jednak naprawdę warto pokusić się o upieczenie mięsa tym sposobem. Dodam jeszcze, że najlepszym sposobem do serwowania pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy

Smakowity Blog Kulinarny
fioletowy uśmiech. serowy placek z jagodami. 142

które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest pyszne. Ciasto jest słodkie, a wierzch tworzą lekko kwaskowate (posypane odrobiną cukru) jagody. Które oczywiście farbują nam zęby :) Wypiek był raczej spontaniczny - zostało trochę jagód, więc ciasto! W lodówce stoi otwarte opakowanie twarożku...który ostatecznie

chili & sugar
Chleb wiejski na zakwasie 180

wyrobić ręcznie). Mieszaninę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie dodajemy bigę, zakwas, sól i pozostałą wodę, wyrabiamy do połączenia się składników.  Ciasto powinno być delikatne, miękkie ale lekko klejące.Gotowe przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do 1,5 godziny. Po 20 i 40 minutach należy ciasto odgazować tzn. przemieszać, wyrobić. Gotowe ciasto formujemy

Krakowskie smaki Ani
SZPLITRY DANUSI 386

trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia.  Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.  Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy

Walijskie Pichcenie
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 140

lady chlodniczej) 6-8 swiezych fig 1 lyzka drobnego cukru trzcinowego 1/2 lyzeczki cynamonu mleko do posmarowania Wykonanie:   Wlaczyc piekarnik i ustawic na 190^C. Ciasto francuskie z rolki wylozyc na lekko omaczony blat (lub rozwalkowac na grubosc 0,5 mm). Przy pomocy talerzyka o srednicy 15 cm wyciac z ciasta 4 kola,lub wiecej nieco mniejszych.Na wiekszych jednak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 183

gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy

Apetyczna babeczka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 183

dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy

Apetyczna babeczka
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 184

gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo

Apetyczna babeczka