lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:139/613)

Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 213

składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie tak, aby rodzynki rozeszły się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 186

namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez

Apetyczna babeczka
Zielone szparagi na cieście francuskim 171

piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy  z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano

Moje Kuchenne Rewelacje
CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 194

Piekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest przepyszne(...)dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się

Przepisy Aleksandry
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 128

piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie

Smaczna Pyza
Grecki chleb na zakwasie 121

dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia(...)około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem

dom-agi.pl
Makowiec 369

około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj lekko olejem i rozwałkuj 1 część ciasta. Ubij białka z szczyptą soli i dodaj do maku. Podziel masę makową na 3 części. Jedną z nich rozłóż na rozwałkowanym cieście i zwiń w roladę, a następnie

Pasje Jolki
Ciasto mocno czekoladowe z malinami 188

wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej. Pieczenie: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.  Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego ostygnięcia. Jeżeli natomiast jesteście fanami bardzo rozpływającej się w ustach ciepłej czekolady proponuję, aby ciasto wyjąć po upieczeniu i po 5 minutach podać z lodami waniliowymi bądź miętowymi

Eat Shrimps
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 216

miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która ma 80 km długości

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 206

dużą ilością wiórków kokosowych. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, jak to jest w przypadku każdego ciasta drożdżowego, ale jeśli ten rodzaj wypieków nie stanowi dla Was problemu, zachęcam Was do skorzystania z przepisu. Bułeczki można jeść przez kilka dni, a jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować(...)wymieszać, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo roztopione masło - ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od miski (będzie lekko klejące, ale takie ma być, nie może być zbyt suche) - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny) - masło na nadzienie roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowo - kokosowe 775

razy i za każdym razem wcinam z apetytem. Na początku jak tylko koleżanka podsunęła mi linka do przepisu, który pochodzi z Moje wypieki byłam jakoś dziwnie nastawiona. Lekko przepis zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe do przygotowania ale nie polecam trzymać go w lodówce aby nie było twarde i suche. W temperaturze pokojowej jest wilgotne i mięciutkie i najlepsze

Ewa w kuchni
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 178

ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz  Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła. 2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez(...)dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne. 2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać

Apetyczna babeczka
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 160

wyrazistym smaku. 50 g parmezanu 400 g sera typu provolone, lub innego, który dobrze się rozpuści podczas pieczenia, najlepiej jeśli byłby przynajmniej lekko podwędzany. Możecie też wymieszać różne gatunki. sól pół łyżeczki płatków chili olej Najpierw naszykowałam ciasto, do tego najlepiej wykorzystać robota kuchennego, ale ja wyrabiałam ręcznie i też wyszło super. Najpierw w misce łyżką wymieszałam 500 g mąki(...)jajkiem, oliwą, solą i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Mieszałam dość długo, aż konsystencja stała się aksamitna. Następnie dodałam resztę mąki i ręcznie wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, sprężyste i cały czas lekko kleiste. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 2 godziny. W międzyczasie lekko rozdrobniłam friarielli. Na patelni i lekko rozgrzanym oleju krótko podsmażyłam wyciśnięte

Pichceniomania
BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami 222

się ono nieco lepić do rąk, wtedy podsypcie je małą ilością mąki (nie więcej niż 3 łyżki – jeśli przesadzicie z ilością, bułki wyjdą Wam twardawe). Gdy ciasto jest wyrobione, wkładamy je do lekko posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe na miejsce na ok. 1h do momentu podwojenia objętości (czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności(...)temperatury otoczenia). 4. FORMOWANIE BUŁECZEK (20 min + 15 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (tak, dobrze czytacie), wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 16 równych części. Formujemy z nich coś na kształt kulek. Każdą kulkę lekko spłaszamy dłonią, aby uzyskać dysk o grubości ok. 1 cm. Na środku spłaszczonego kawałka umieszczamy ok. 1 łyżeczkę powideł lub gęstego dżemu

Nerds Kitchen
Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką 185

kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę(...)połówki truskawek (blisko siebie, jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu), staraj się ich nie wciskać w piankę, bo i tak lekko zapadną się podczas pieczenia. Truskawki posyp wcześniej przygotowaną kruszonką kokosową. Piekarnik rozgrzej do 180' C i piecz ciasto około 50 minut, do zarumienienia kruszonki. Smacznego

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania