lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:137/613)

Pizza 151

gołe ciasto poukładać listki bazylii,mięty .Posmarować tłuszczem ,lub keczupem,dodac cebulę podduszoną  ,kurczaka ,pokrojona marchewkę. Z rybą: rybkę umyta i wysuszona posolić ,popieprzyć i lekko podsmażyć na tluszczu.Kawałek ciasta rozwałkować ,ułożyc rybkę ,złożyć ciasto i piec jak pizze. Całość posypać serem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220stopni C około 20-25 minut.z tej porcji wychodzą 2 spore pizze

w mojej kuchni
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 339

Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa  i posypać posiekaną natką pietruszki. Jajka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki z pupką ;) 160

drewnianą łyżką.  Dodajemy ciepłe mleko oraz wodę. Mieszamy i ugniatamy ok. 10-12 minut. Przekładamy do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwało to ok. 1,5 godziny. Ciasto wykładamy,ugniatamy chwilę i dajemy(...)minut, by odpoczęło. Dzielimy je na kilka części (ja chciałam mieć większe bułki, więc wyszło mi 6 , ale patrząc, jak urosły, zróbcie je mniejsze ;p). Podzielone ciasto formujemy w kulkę i lekko rolujemy w dłoniach. Posypujemy lekko mąką i czekamy 30 minut. Robimy rowek "pupę" (:p) w bułce. Ja zrobiłam to drewnianą szpatułką. Odstawiamy na ostatnie 15 minut. Piekarnik skropić

Kitchens Alphabet
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 217

Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków). Biszkopt dodatkowo

Kraina Miodem Płynąca
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 220

dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, jajko oraz ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami(...)całości wyrobiłem ciasto, które odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroiłem kajzerki w kostkę o boku około 1 cm i leciutko podsmażyłem ją na maśle, aby była lekko chrupiąca. 5 cebulek szalotek pokroiłem w piórka, drobno posiekałem również 2 ząbki czosnku. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki. Na głębokiej patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego

Wyprawy kulinarne
Ciasto drożdżowe z jeżynami 103

masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru 70 g masła  Do posypania cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzej ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodaj pokruszone drożdże(...)łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki i całość dokładnie wymieszaj (powinno być konsystencji śmietany). Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie dodaj rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajka i pozostałe cukier i mąkę. Ciasto wyrób mikserem i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż na nią ciasto. Na wierzch wysyp umyte i osuszone jeżyny. Składniki

Wielki apetyt
Piernik staropolski 155

części i wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut. Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską. Smacznego

Salonik smaków
Zatapiane rogaliki 111

Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi.   Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego(...)jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjać z misy i obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1) . Odstawić. Gdy ciasto wypłynie

Świat Ciasta
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 216

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto: margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia  2 łyżeczki otarta skórka(...)cytryny  1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany  2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna  1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, aromat

głodny alergik
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 116

rabarbaru 250 g truskawek Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru 70 g masła  opcjonalnie: cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodać pokruszone drożdże(...)łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki i całość dokładnie wymieszać (powinno być konsystencji śmietany). Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie dodać rozpuszczone, lekko ciepłe masło, jajka i pozostałe cukier i mąkę. Ciasto wyrobić mikserem i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niego gęste ciasto i na wierzch ułożyć pokrojony

Wielki apetyt
Kruche Maślane Ciasteczka 127

się ich posiadaczami. Kto bardziej się ucieszył na ich widok, oczywiście, że mama. Za to syn miał zdecydowanie wielką radochę przy stemplowaniu i nadawaniu kształtu ciasteczkom. Są kruche, maślane, lekko korzenne. Idealne na zbliżające się święta, ale nie tylko. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je długo przechowywać, a z dnia na dzień jeszcze bardziej zyskują na smaku. Bardzo polecam. Wspaniała(...)cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką do ciastek lub szklanką

Made By Mom And Son
Piernik marchewkowy z polewą serową 163

cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt dalej ubijając. – Mokrą masę wymieszać z marchewką. – Połączyć wszystkie suche składniki ciasta i dodać do masy marchewkowej, lekko przemieszać dodając pianę z białek. – Na koniec wmieszać rodzynki i posiekane orzechy włoskie. – Ciasto wylać do średniej tortownicy wyłożonej papierem

To co kocham
Chleb pszenny codzienny na drożdżach 172

ciasto. Ciasto na chleb można wyrabiać w bardzo dużej misce lub na stolnicy (jeżeli nie posiadacie żadnego z powyższych, to można wykorzystać po prostu blat kuchenny). Ciasto będzie początkowo klejące, należy je lekko podsypywać mąką i oprószać ręce żeby się nadmiernie do nich nie kleiło. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem (ja kładę na miskę dwa duże kuchenne ręczniki

Passions hobbies life
31. Bajaderka KASI 140

kąpieli wodnej. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, mocno dociskając.  Czekoladę połamać i powoli podgrzewać ze śmietanką do całkowitego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto się "zawiąże

Jadło i czytadło