pół godziny lub dłużej. W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć 2 – 3 cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Uformowane falafele od razu wrzucać na gorący olej na patelni(...)minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub humusem. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i humus kupiliśmy. Nie jest on zły, ale z domowym na pewno smakowało by jeszcze lepiej, bo co domowy to domowy
Państwo Wojtczuk gotujątylko podczas diety , lekkie kanapki bez masła to również świetne i zdrowe przekąski dla gości. Zanim wpadnie ci do głowy pomysł co na obiad, przygotuj małe kanapeczki jako zimne przystawki na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości , przygotuj moje orzeźwiające Smoothie truskawkowe z Wit. C dla ochłody. Tu znajdziesz przepis. Klik. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę na grilla , polecam: Dietetyczna
IzaGotujesurowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy i wrzucamy do parowaru, gotujemy około 15 minut, powinien być miękki. Lekko studzimy i obieramy
Kulinarne przygody Gatityugotowaniu staje się lekko przezroczysty, a neutralny smak, jaki posiada, pozwala na istne szaleństwo w przygotowywaniu do niego sosów i użycia rozmaitych dodatków. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, m.in.wstążki i nitki. Ja zdecydowanie wybieram pierwszy wariant! Makaron rewelacyjnie smakuje na ciepło, ale z pewnością sprawdzi się również w wersji na zimno, jako składnik sałatek czy samodzielny dodatek
Sajkofanka smakupodobnie jak do sałatki z botwinki dodałam do sosu: miód, ocet winny, sos sojowy, sos sweet chilli i dodatkowo majonez delikatny, ale w roladkach znalazła się też pyszna smażona kaczka i pomidorki koktajlowe. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką wyszły bardzo smaczne, wyglądały również apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębraku białego puchu, lekkich mokrych płatków, przylepiających się do czapki. Marznące dłonie, uśmiechnięte rumiane twarze. A tu co? Szaro, buro, wietrznie i deszczowo. Nastrój świąt też jakoś zanikł. Te ozdoby wystawiane ponad miesiąc prędzej, straciły już swój urok. Nie czuję tegorocznych świąt. Postanowiłam więc wprowadzic odrobinę wspomnień i nutki świątecznej, w kuchni rzecz jasna. Uwielbiam sałatki śledziowe. Przedstawiam Wam moją
W kuchni Karmel-itkiSałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki
Bananowe PolePomarańczowa rozpusta. przepis na dwie porcje SZAFRANOWE PÓŁKULE 60 ml smietany kremówki 25 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny sól i szczypta szafranu do smaku Śmietanę i
na gazieSkładniki: 1 duża pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa (w kawałkach) 6 gałązek selera naciowego 1-2 łyżeczki musztardy 3 łyżki majonezu,
IMPRESJA SMAKUCiąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :) Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka(...)miękko sos : 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu z agawy sól, pieprz, 4 posiekane listki mięty Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Szparagom obłamujemy stwardniałe końcówki, obieramy je z łuskowatych listków, solimy, pieprzymy i lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 st.C. około 12 minut. Jajka gotujemy na miękko
Dzieje kuchennej WiewióryRycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko, bo są one duże i wysokie. Po kawałeczku, tak na aromat.Posypujemy ziarnami Ziarenkowo.Dodajemy startego Cezara ryckiego.Glassa sojowa i oliwki na koniec. I gotowy obiad. Pogrzewamy patelnie do grillowania i szybciutko robimy grzanki z bagietki !Smacznego !Zdrowo, kolorowo, lekko... akurat pada
Z Kuchni Do KuchniKruche ciasto, najsmaczniejsze owoce: truskawki i maliny, gęsty budyń oraz lekka białkowa pianka - To musi Wam zasmakować!. Jak zawsze prezentuje przepisy proste a zarazem smaczne
Kuchnia PROzdrowotnaA kuku! :) Dzisiaj na szybko postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na wiosenne danie makaronowe, które zostało wyróżnione w konkursie na blogu " Cuda i smaki regionu
Emcia Pichcisycący obiad, ale można ją również śmiało podać gościom na wieczornym spotkaniu. Łączy ona w sobie wiele smaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam!SKŁADNIKI:200 g kaszy kuskus80 g fety70 g siekanych migdałów7 pomidorków koktajlowych12 czarnych oliwek (mogą być zielone)5 mini papryczek kolorowych(...)Przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut., aby kasza napęczniała. W tym czasie upraż na suchej patelni 70 g siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 2-3 dni. Aby je odgrzać, najlepiej będzie umieścić je na kilka minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 130 stopni. W ten sposób panierka znów stanie się lekko chrupiąca, ale nie zdąży się spalić. Dorsz w migdałach – przepis Składniki: dorsz w migdałach 600 g polędwicy z dorsza (możesz zamienić go a inną, białą rybę) 2 jajka(...)cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut. Jajka ubij lekko widelcem z dodatkiem niedużej ilości soli oraz pieprzu. Zacznij panierować kawałki mąki. Najpierw obtocz ja w mące, następnie w jajku, a na samym końcu w migdałach. Zwróć uwagę, aby migdały pokryły całą rybę. Możesz je także lekko docisnąć, aby lepiej przywarły. Smaż rybę na niedużej ilości oleju
okolicepalnika.pl